Uudet tietokoneet tulivat Tiluun – vihdoinkin!

Joululomalla Tilun koko tietokonekanta on vaihdettu – monien mielestä olikin jo korkea aika. Mukana on muutamia kiinnostavia uutuuksia, kuten tavallista tehokkaampia mediakoneita. Niihin pääsee tutustumaan heti tammikuun alussa.

Koneiden vaihtoruljanssin takana ovat muun muassa Tilu tieto- ja viestintätekniikkaryhmä, kouluisännät, lähituesta vastaava CGI, laitetoimittaja Dustin sekä suuri joukko ihmisiä kaupungin tietohallinnossa. Porukassa on kuitenkin yksi  ylitse muiden: Tikkurilan lukion tietotekniikan opettaja Tiina Laine on pitänyt kaikki langat käsissään koko pitkän prosessin ajan.

_tiina

Tiina Laine on päässyt vihdoin ”johtotehtäviin”. Opettajien vanhoista läppäreistä kertyi pelkästään verkkolaitteita valtava pahvilaatikollinen. Kuva: Antti Pentikäinen.

– Onneksi saimme vaihdon onnistumaan nyt joululomalla. Näin urakka ei juuri vaikuta koulutyöhön. Kyllähän tähän on mennyt ihan älyttömän paljon työtä ja aikaa, mutta onneksi Tilun tiimi tikittää kuin kello, Tiina naurahtaa.

Tilussa on ollut paljon tietokoneita koulun valmistumisesta asti. Määrä on kuitenkin laskenut koko ajan hieman. Vuosien varrella on luovuttu useista tietokoneluokista ja siirrytty kohti kannettavien laitteiden käyttöä. Konekanta on pienentynyt myös siksi, että opiskelutavat ovat muuttuneet.

_uudet-koneet

Rompun uusiin koneisiin on asennettu Adoben Creative Cloud -ohjelmistopaketti, josta löytyy muun muassa Photoshop kuvankäsittelyä, InDesign taittamista ja Premiere videon editoimista varten. Kuva: Antti Pentikäinen.

– Uusilla ykkösillä on käytännössä aina mukanaan omat läppärit, joten erityisiä koneluokkia ei enää tarvita niin paljon. Myös tabletteja ja opiskelijoiden omia laitteita käytetään paljon, Tiina Laine laskeskelee.

Kirjaston yhteydessä oleva Prosessi säilyy jatkossakin perinteisenä tietokoneluokkana, jossa on 30 upouutta pöytäkonetta. Niistä 20 on tavallista tehokkaampia mediakoneita, joiden tehon pitäisi riittää mm. graafiseen työskentelyyn tai vaikkapa videon editoimiseen. Nämä koneet erottaa siitä, että niiden näytöt ovat muita suurempia.

_rullakko

Vanhojen leasing-koneiden mukana Tilusta vietiin rullakkokaupalla mm. vanhoja johtoja. Kuva: Antti Pentikäinen.

Katsomusaineiden siivessä sijaitsevassa Lingvassa taas on jatkossa 30 tietotyöhön soveltuvaa työpistettä ja konekärryssä 20 läppäriä. Tämä mahdollistaa sen, että osa opiskelijoita käyttää omia koneitaan ja osa lainaa laitteen koulta. Tällaiset joustavat työtavat ja oppimisympäristöt ovat tulevaisuudessa entistäkin yleisempiä. Tilussa on satsattu paljon niiden kehittämiseen.

Kevään aikana kakkoskerroksen Rompusta ja kolmoskerroksen Audiosta muokataan Jarmo Palolan johdatuksella aivan uudenlaiset digiluokat, joissa otetaan käyttöön uusimpia teknisiä laitteita ja hyödynnetään tilasuunnittelun viimeisimpiä virtauksia. Niistä ketrotaan blogissa myöhemmin keväällä lisää.

_tiina-ja-ari

Tiina Laine hoitaa hommat ja rehtori Ari Ranki seuraa edistymista kahvikupin kera. Näin ne hommat hoituvat kuntapuolella. Kuva: Antti Pentiäinen.

– Tämän kevään aikana opiskelijoiden kannattaa ehdottomasti ottaa oma läppäri mukaan, jos sellainen kotoa löytyy, sillä Rompun muutostöiden takia kaikille avointa työskentelytilaa ei ole. Omalla koneella pääsee kuitenkin avoimeen verkkoon, joten työskentely onnistuu kaikkialla Tilussa, Tiina Laine muistuttaa.

Muitakin uutuuksia on tulossa. Alkuvuodesta koululle saadaan esimerkiksi 3D-printteri, joka mahdollistaa kolmiulotteisten esineiden tulostamisen muun muassa kuvataiteen ja tietotekniikan kursseilla. Kirjastoon taas on suunnitteilla mobiililaitteiden latauspiste, jossa voi koulupäivän aikana käydä virvoittamassa uupuneen kännykän tai tabletin. Digiloikka etenee!

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s