Haistatko sinäkin?

Tiedätkö sen tunteen, kun istut luokassa ja joku vieressä tai vaikka toisella puolella luokkaa laittaa vahvanhajuista käsirasvaa? Entä sen tunteen, kun kävelet astmaatikkona röökaavan kaveriporukan takana? Entä sen, kun menet vessaan välitunnilla, mutta se onkin jostain syystä täynnä vahvaa hajua tai peräti kolmea samaan aikaan? 

Kuva: Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Kouluun tullessa B-portaikko on kolmenkymmenen erilaisen hajuveden sekamelska. Puolia hajuvesistä on laitettu huomattavasti suosituksia enemmän. Limakalvot turpoavat, nenä nyrpistää ja tunnet kyynelkanavien aktivoituvan… Kaulaa, naamaa ja muuta ohutta ihoa alkaa kutittaa. Kaula punottaa. Päähän ehkä sattuu ja koulupäivästä on kulunut maksimissaan 30 minuuttia. Hajustetut pesu- ja huuhteluaineet, käsisaippua, hiustuotteet, meikit, käsidesi, rasvat ja voiteet, kynsilakka, kynsilakanpoistoaine…. 

Aisti-, haju- tai hajusteherkät, astmaatikot ja allergiset kärsivät. Koulumme on yrittänyt ottaa asiaa huomioon muun muassa julisteilla käytävillä, mutta kuinka moni opiskelija todellisuudessa lukee, tai edes vilkaisee ilmoitustauluja koulumme käytävillä? Suurin osa on naama kiinni puhelimessa, yksin tai porukalla. Toiset lukevat kirjoja tai muuten vain ovat, mutta harva huomaa mitään. 

Maskisuoituksen höllennyttyä haluaisimme ehkä keskittyä raikkaan ilman hengittämiseen myös sisätiloissa, etenkin siite- ja katupölykauden aikana. Moni astmaatikko ja allergikko nimittäin hengähti jo helpotuksesta ajatellessaan maskitonta elämää ja kevyempää hengitysilmaa, mutta oli jo unohtanut tämän uinuneen ongelman. 

Teksti: Inka Stick

Kuva: Allergia-, iho- ja astmaliitto.

One response to “Haistatko sinäkin?

  1. Päivitysilmoitus: Tikkurilan lukion vuosi 2021‒22 | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s