Muumien salaisia merkityksiä

Tove Janssonin kirjottamat Muumikirjat ovat osa lapsuuttani ja varmasti myös muidenkin. Palasin kirjojen pariin uudestaan myöhemmin nuoruuteni aikana ja aloin pohtimaan kirjojen piileviä merkityksiä. Kiinnostuin aiheesta paljon ja luin erilaisia artikkeleita aiheesta. Minulle selvisi, että Muumikirjat sisältävät paljon viittauksia Tove Janssonin elämään ja kokemuksiin.

Muumi-kirjat kuuluvat monen suomalaisen lapsuuteen.

USKON VAHVASTI, että voimakas samaistuminen muumihahmoihin ja -tarinoihin johtuu siitä, että ne ovat syntyneet oikeiden asioiden ja henkilöiden inspiroimana. Sama pätee Muumilaaksoon, joka on syntynyt olemassa olevan paikan innoittamana. Kirjan hahmot ja maailma on siis tietyllä tavalla Tove Janssonin utopinen maailma, vaikka välillä teemat näyttäytyvätkin rankkoina.

Esimerkkejä on paljon, mutta haluan kertoa muutamasta itseäni kiinnostavasta asiasta. Muumihahmoista oikeisiin ihmisiin perustuvia hahmoja ovat muun muassa Muumimamma, joka perustuu Tove Janssonin äitiin, Nuuskamuikkunen, joka muistuttaa Toven ex-aviomiestä Atos Wirtasta ja Tuutikki, joka on luotu Toven rakastetun Tuulikki Pietilän pohjalta. Hahmot edustavat myös erilaisia vaikeita aiheita, esimerkiksi Mörön on sanottu kuvaavan kuolemanpelkoa tai yksinäisyyttä.

Myös koko maailma voi inspiroida. Muumilaakso kuvastaa Toven perheen omistamaa saarta Tukholman saaristossa. Muumilaaksossa ei ole rahaa ja siellä on vain yksi poliisi. Maailma on siis hyvinkin erilainen, kuin kirjoittamisajan todellisuus oli.

MONET MUUMI-KIRJOJEN TEEMAT ovat saaneet alkunsa Tove Janssonin elämänkokemuksista. Muumipappa ja meri kertoo Tove Janssonin vanhempien aviokriisistä, Muumipeikko ja pyrstötähti puolestaan kuvastaa ihmisten pelkoa maailman tuhosta ja Taikatalvi on tarina Tuulikki Pietilän ja Tove Janssonin rakkaudesta. Mielestäni on hienoa, että Tove on saanut luotua maailman, jossa on näin paljon erilaisia tasoja.

Kannustan kaikkia lukemaan Tove Janssonin Muumi-kirjoja ja pohtimaan niiden piileviä merkityksiä. Lupaan, että yllätyt, kun luet niitä. Jokaiseen kirjaan on piilotettu huima määrä viittauksia oikeisiin asioihin, etkä ole edes välttämättä huomannut yhtään niistä. Toisena suosittelen myös Jukka Laajarinteen kirjoittamaa teosta Muumit ja olemisen arvoitus. Kirjassa käsitellään Muumien merkityksiä filosofisesta näkökulmasta.

Teksti ja kuva: Iida Hämäläinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s