Tilulaiset menestyvät taas

Iiro Kostiainen luki kansalliseen maantiedekilpailuun joululomalla. Kuva: Dana Mikhlik.

Iiro Kostiainen luki kansalliseen maantiedekilpailuun joululomalla. Kuva: Dana Mikhlik.

Lukiomme kaksi nuorta miestä Juho Iipponen ja Iiro Kostiainen menestyivät erinomaisesti kansallisessa maantiedekilpailussa, jonka järjestää biologian ja maantieteen opettajien liitto. Tavallisesti kilpailu järjestetään parillisina vuosina, mutta tänä vuonna tehtiin poikkeus.

Mukana kilpailussa oli yhteensä 350 osallistujaa. Heidän piti vastata monivalintatehtäviin, jotka eivät olleet suinkaan helppoja. Molemmat pojat sijoittuivat aivan listan kärkeen. Iiro tuli ensimmäiseksi ja Juho kolmanneksi.

Itse kilpailuun pojat valmistautuivat kumpikin omalla tavallaan.

– Luin kilpailua varten kertaalleen läpi maantieteen kurssien 1–4 kirjat ja lisäksi kertauskirjan. Tämä vei pari päivää, mutta se kannatti, Juho kertoo. Iiro taas ei lukenut omasta mielestään mitenkään erikoisesti, vain vähän joululomalla.

Kilpailun tulokset yllättivät positiivisesti molempia.

– Olin iloinen. Tuli sellainen fiilis, että osaa asioita, Iiro kuvailee tunnelmiaan.

Juho Iipposen urahaaveet liittyvät löyhästi myös maantieteeseen. "Haaveissani on erikoistua fysikaalisiin maapallotieteisiin, kuten aerosoli-, geo- tai ilmakehäfysiikkaan", Juho kertoo.

Juho Iipposen urahaaveet liittyvät löyhästi myös maantieteeseen.
”Haaveissani on erikoistua fysikaalisiin maapallotieteisiin, kuten aerosoli-, geo- tai ilmakehäfysiikkaan”, Juho kertoo. Kuva: Dana Mikhlik.

Hyvin merkittävä henkilö poikien menestymisen taustalla on ollut lukiomme opettaja Mika Meller. Hän sekä opetti molempia poikia että kannusti heitä hakeutumaan kilpailuun. Meller näki pojissa potentiaalia.

– Maantiede on ymmärtämisen laji. Pojat tajuavat miten asiat liittyvät toisiinsa, Meller kommentoi hymyillen.

Mainiosta suorituksesta huolimatta, Iiro ei kuitenkaan toivo maantieteestä itselleen ammattia tulevaisuudessa. Juho taas aikoo lukion jälkeen hakeutua opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopistoon. Maantiede ei jää kokonaan varjoon.

– Haaveissani on erikoistua fysikaalisiin maapallotieteisiin, kuten aerosoli-, geo- tai ilmakehäfysiikkaan, Juho kertoo.

Tällä hetkellä pojat valmistautuvat tulevaan valmennukseen, jonka järjestää Helsingin yliopiston maantieteen laitos. Valmennuksessa testataan muun muassa ryhmätyötaitoja sekä maantieteen termistön osaamista englannin kielellä. Tämän jälkeen valitaan neljä opiskelijaa maajoukkueeseen, joka lähtee kilpailemaan kansainvälisiin maantieteen olympialaisiin. Neljä valittua saavat myös suoran opinto-oikeuden Helsingin yliopiston maantieteen laitokselle.

Pojilla on vielä kova työ edessä. Molemmat ovat kuitenkin ahkeria, ja kova työ palkitaan aina.

Pidämme Juholle ja Iirolle peukkuja. Onnea pojat!

Teksti: Dana Mikhlik

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s