Ammattilaisia vieraana

Valokuvaaja Sami Kero kertoi työstään Tuilun opiskelijoille. Kuva: Joona Kamu.

Valokuvaaja Sami Kero kertoi työstään Tuilun opiskelijoille. Kuva: Joona Kamu.

Jo perinteeksi muodostuneet asiantuntijavierasluennot ovat merkittävä osa Tikkurilan lukion opiskelijoiden opinto-ohjausta. Eri alojen asiantuntijat kertovat omasta opintopolustaan ja työurastaan toisen vuoden opiskelijoille. Samalla nuoret saavat uusia näkökulmia oman ammatinvalintansa suunnitteluun.

Aloitimme noin 45 eri alan asiantuntijan kutsumisen jo joulukuun puolivälissä. Monet pitkäaikaiset vieraamme osaavat jo odottaa kutsua ja lupautuvat usein tulemaan ilomielin vieraaksemme. Asiantuntijajoukkoa on työelämän muutosten myötä täydennetty uusilla tuttavuuksilla kuten verkkoanalyytikoilla. Uusia vieraita olemme löytäneet koulutustapahtumista (esimerkiksi ekonomi), opettajakollegoiden verkostosta (muun muassa näyttelijä, muusikko, elokuvatuottaja, erityisopettaja ja aineenopettaja), opojen lähipiiristä (luokanopettaja). Toimitusjohtaja taas tarttui haaviin koiran ulkoilutuslenkiltä. Tärkeä yhteistyökumppani on myös Vantaan Rotarit.

Meille opoille asiantuntijavieraiden saapuminen on yksi vuoden kohokohdista. On hienoa päästä vaihtamaan työelämän kuulumisia jo tutuksi tulleiden vieraiden kanssa ja eläytyä kiinnostaviin uratarinoihin. Pientä jännitystä on kieltämättä ilmassa näinä nelosjakson torstaiaamuina, kun kiiruhdamme laittamaan luokkia valmiiksi ja odottelemme vieraitamme aamukahville.

Teksti: Nanna Oinonen

Sotilaat tarkkailevat ohikulkijoita Tahririn aukion kulmalla Egyptin kansannousun aikana 27.1.2011. Kairossa oli mellakkapoliiseja melkein joka kadunkulmassa, tunnelma oli odottava. Kuva: Sami Kero / HS, 27.1.2011

Sotilaat tarkkailevat ohikulkijoita Tahririn aukion kulmalla Egyptin kansannousun aikana 27.1.2011. Kairossa oli mellakkapoliiseja melkein joka kadunkulmassa, tunnelma oli odottava. Kuva: Sami Kero / HS, 27.1.2011

Valokuvaaja silmin

Yksi maaliskuun vieraista oli Helsingin Sanomien kuvaaja Sami Kero. Hän kertoi innokkaalle opiskelijajoukolle työstään ja urastaan. Kero antoi Tilun blogin käyttöön myös yhden kuvistaan, joka on otettu Egyptin kansannousun aikoihin. Hän kertoi kuvan taustoista näin:

”Olimme juuri saapuneet Kairoon ja alkoi olla jo pimeää. Tiesin että minun pitäisi ottaa kuvaa huomisen lehden pääuutiseen, mutta mellakkapoliisit kielsivät kuvaamisen kadulla. Aika alkoi olla lopussa, ja kollegani Jukka Huusko lähti jo hotellille lähettämään juttua.  Minä jäin palloilemaan kaupungille epätoivoisena, ja olin jo luovuttamassa, kun näin nämä kaverit aika lähellä Tahririn aukiota. Juttelin mellakkapoliisille niitä näitä, ja hän kyseli kamerastani. Poliisi sanoi yllättäen, että voisinko ottaa kuvan hänestä. Ehdin ottaa kolme ruutua, ennen kuin hänen esimiehensä tuli huutamaan meille ja kielsi kuvaamiseen. Kuvan punainen valo tulee risteyksen liikennevalosta. Kuva on otettu mellakoita edeltävänä iltana tammikuussa 2011.”

Sami Kero höysti luentoaan kiinnostavilla valokuvillaan. Kuva: Joona Kamu.

Sami Kero höysti luentoaan kiinnostavilla valokuvilla. Kuva: Joona Kamu.

Tilulainen kommentoi

Joona Kamu on yksi Tilun aktivistikuvaajista. Hänen otoksiaan voi nähdä muun muassa Hälyn sivuilla. Hän oli kuuntelemassa Sami Keron luentoa torstaiaamuna 28.2.2013 ja kertoi kokemuksesta näin:

”Asiantuntijaluentomme pitänyt Helsingin Sanomien lehtikuvaaja Sami Kero piti kattavan esittelyn ammatistaan. Hän kertoi tarkalleen, miten kyseiseen ammattiin voi ja kannattaa kouluttautua ja mitkä asiat vaikuttavat työpaikan saamisessa. Kero kertoi valokuvauksen hyvistä ja huonoista puolista ja muutamista kohtaamistaan eettisistä ongelmista. Hän kertoi myös kiinnostavia tarinoita uransa varrelta, kuten Egyptin kansannoususta. Samalla hän näytti työssään ottamia kuvia.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s