Pakolaistytöstä vaikuttajaksi

Fatbardhe Hetemaj puhui tilulaisille maahanmuuttopolitiikasta ja kotoutumisesta. Kuva: Janna Virtanen.

Fatbardhe Hetemaj puhui tilulaisille maahanmuuttopolitiikasta ja kotoutumisesta. Kuva: Janna Virtanen.

Kirjoita Googlen hakukenttään Fatbardhe Hetemaj ja saat 26 000 hakutulosta alle sekunnissa. Kyseessä ei siis ole mikä tahansa nimi.

Fatbardhe Hetemaj on merkittävä vaikuttaja, poliitikko ja julkisuuden henkilö. Hetemaj valittiin vuoden 2009 pakolaisnaiseksi. Hän oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, joissa hän pääsi toiselle varasijalle. Tästä huolimatta Hetemaj sai enemmän ääniä kuin kukaan muu maahanmuuttajaehdokas. Viime vuonna kunnallisvaaleissa Hetemaj valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Kiireistään huolimatta Fatbardhe Hetemaj vieraili Tilussa. Hän piti jo perinteisen Maailmankansalaisena Suomessa -luennon sekä ensimmäisen että toisen vuoden opiskelijoille. Hetemaj viihdytti meitä kertomalla yksityiskohtia omasta elämästään ja erityisesti lapsuudestaan.

Hetemaj tuli seitsemänvuotiaana perheensä mukana Suomeen. He pakenivat sortoa, joka kohdistui Kosovon albaaneja vastaan. Nuori nainen kertoi myös perheensä sopeutumisesta uuteen maahaan.  Se ei ollut aina helppoa. Tästä huolimatta hauskojakin hetkiä löytyi, esimerkiksi kun hänen vanhempansa kilpailivat toistensa kanssa. Voittajaksi pääsi, kun taivutti suomalaiset sanat mahdollisimman monessa sijamuodossa.

Luennon aikana Fatbardhe Hetemaj hymyili ja otti jatkuvasti yleisön huomioon. Tilulaiset olivat joka hetki mukana tarinassa joko nauramalla tai pidättämällä henkeä jännittävässä kohdassa. Esitelmässään Hetemaj painotti optimistista suhtautumista vaikeuksiin.  Periksi ei saa antaa. Hän kuvaili taistelua omilla henkilökohtaisilla esimerkeillä kouluajastaan. Ala-asteella Hetemaj työskenteli todella ahkerasti, jotta pystyisi osoittamaan opettajalle osaavansa kiitettävästi suomen kieltä. Luennolla hän puhui täydellistä suomea.

Fatbardhe Hetemaj lähestyi vaikeaa aihetta omien kokemustensa kautta. Kuva: Dana Mikhlik..

Fatbardhe Hetemaj lähestyi vaikeaa aihetta omien kokemustensa kautta. Kuva: Dana Mikhlik..

Hetemaj nosti esille myös yhteiskunnan epäkohtia. Hän ei pelkästään valittanut asioista, vaan samalla pohtii niiden mahdollisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi opettajien mahdollisuus vaikuttaa maahanmuuttajanuorten sopeutumiseen. Hetemaj myös ihaili lukiomme Study Caféta, joka järjestetään tiistaisin. Hänen mielestään tällaisia tilaisuuksia nuorten sosiaaliselle kanssakäymiselle on järjestettävä yhä enemmän.

Fatbardhe Hetemajlla oli mukana diaesitys. Yleisö tarkkaili kuitenkin herkeämättä luennoitsijaa. Mikrofoniin puhui ainutlaatuinen henkilö, vasta 27-vuotias nainen, joka raivasi tiensä pienestä pakolaistytöstä merkittäväksi vaikuttajaksi.

Oli suuri kunnia saada Fatbardhe Hetemaj vieraaksi Tikkurilaan lukioon!

 

Teksti: Dana Mikhlik

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s