Abit Itämeren aalloilla

Penkkarit ja vanhojentanssit huipensivat hiihtoloman alusviikon, mutta useimmilla abeilla ohjelma jatkui pitkälle lauantai-iltapäivään. Noin 250 abiturienttia nimittäin lähti perjantaina abiristeilylle Gabriella-laivalle juhlimaan lukio-opiskelun päättymistä ja valmistautumaan lukulomaan. Vaikka abiristeily ei ole koulun järjestämä tapahtuma, on se monen mielestä tärkeä osa lukiokokemusta.

Järjestelyistä vastasi jälleen abitoimikunta, joka varasi paikat ja pyysi mukaan valvojat. Tällä kertaa mukana oli kymmenkunta opettajaa, jotka eivät siis olleet virkatehtävissä vaan matkanjärjestäjän vaatimina valvojina. Onneksi valvottavaa ei kuitenkaan juuri ollut, sillä laivayhtiön mukaan ongelmia on yleensä huomattavasti vähemmän kuin keski-ikäisten pikkujouluristeilyillä.

Netta ja Sofia rentoutuivat abiristeilyllä penkkariviikon ja abivideon tekemisen jälkeen.

Netta ja Sofia rentoutuivat abiristeilyllä penkkariviikon ja abivideon tekemisen jälkeen. Kuva: Auri Näres.

Laivalla oli mukana reilut 2000 abia noin kahdestakymmenestä eri lukioista, kaikki luonnollisesti juhlatuulella. Hiljaisuutta kaipaavalle abilaiva on väärä paikka, mutta riehakkaasta tunnelmasta nauttivalle risteily sopii loistavasti. Abille oli järjestetty runsaasti ohjelmaa karaokesta stand up -komiikkaan ja räpartisti Elastisen keikasta Suomi-popin parhaita soittavaan tiskijukkaan.

Mukana olleena väitän, että kyse oli paljon enemmästä kuin tavallisesta teiniristeilystä. Tietysti tärkeintä oli nuorten juhliminen ja rento yhdessäolo, mutta kaiken hulinan keskellä oli helppo huomata, että Tilun abit juhlivat nimenomaan yhdessä kolmevuotista lukiotaivaltaan.

Mediassa kuulee jatkuvasti epäilyjä suurlukioiden järkevyydestä. Niiden väitetään tappavan yhteisöllisyyden ja lisäävän syrjäytymisvaaraa. Abiristelyllä kävi selväksi, että yhteisöllisyyttä tilulaisilla ainakin riittää. Porukka viihtyi hyvin yhdessä, ja koska meitä oli niin paljon, oli tilulaisille järjestetty oma ruokalutila.

Erikseen täytyy mainita myös vararehtori Ari Rankin karaoke-esitys, joka keräsi valtavan yleisön. Kappale oli Sata salamaa, ja tulkinta sai tilulaiset ja vähän muutkin hurraamaan. Finaalissa Ari jäi hopealle, vaikka voitto olisi tietysti kuulunut hänelle.

Yhteisöllisyydestä pääsivät osallisiksi myös valvojat. Tilun abit eivät juosseet karkuun, kun opettajat lähestyivät. Päinvastoin, nuoret tulivat juttelemaan ja kertaamaan muistoja kolmen vuoden ajalta. Opettajan näkökulmasta tällainen yhteisöllisyys tuntuu mukavalta. Usein tuntuu, että Tilu on yhteinen työpaikka, hommat vain ovat erilaisia.

Tilulaisia oli laivalla niin paljon, että saimme oman ruokailutilan.

Tilulaisia oli laivalla niin paljon, että saimme oman ruokailutilan. Tunnelman kannalta se oli hienoi juttu, sillä tilulaiset näyttävät viihtyvän yhdessä. Kuva: Kristian Pyykölä.

Kaikesta huomasi, että Tilun abit olivat ylpeitä koulustaan. Kolmessa vuodessa opiskelijat olivat saaneet ystäviä ja liittyneet erilaisiin porukoihin. Tilulaiset ovat kaikki erilaisia, mutta silti jokin yhdistää heitä. Tikkurilan lukio on selvästi paikka, jossa voi saavuttaa hyviä tuloksia akateemisesti, mutta yhtä tärkeää on kuulua johonkin suurempaan kokonaisuuteen. Yhteisöllisyys ei ole vain pienten koulujen ominaisuus – hyvä henki voi syntyä myös Suomen suurimmassa lukiossa.

Kiitos vielä kaikille abeille loistavasta abiristeilystä. Lukekaa ahkerasti kirjoituksiin!

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s