”Millainen on tyypillinen suomalainen koulupäivä?”

Keskiviikkona 11.9 Tiluun saapui joukko singaporelaisia opettajia tutkimusretkelle. Neljän hengen opettajaryhmä koostui kolmesta ala-asteen opettajasta ja yhdestä lukion opettajasta, joka toimii myös opettajien kouluttajana. Ryhmän tavoitteena oli oppia enemmän pohjoisesta koulukulttuurista. He olivat aikaisemmin vierailleet ruotsalaisessa lukiossa.

Vieraat ehtivät kiertää muutamassa tunnissa koko koulun ja haastatella niin opettajia kuin opiskelijoita. Kuva: Lauri Kuusisto.

Vieraat ehtivät kiertää muutamassa tunnissa koko koulun ja haastatella niin opettajia kuin opiskelijoita. Kuva: Lauri Kuusisto.

– Halusimme nähdä, millainen on tyypillisen suomalaisen opiskelijan koulupäivä, kertoi ala-asteen opettaja Rachel Goh. Samaan aikaa pyjamapukuiset abiturientit kirmailivat käytävillä, sillä vierailu osui sadan aamun juhliin.

Opettajat olivat kiinnostuneita suomaisesta koulutuksesta, ja mikä tekee siitä niin menestyksekkään. En valitettavasti osannut vastata heidän kysymyksiinsä, sillä en itsekkään ollut aivan varma.

Lukion opettaja John Yeo kertoi Tilun blogin toimitukselle singaporelaisesta lukiosta ja singaporelaisen opiskelijan elämästä.

Mitkä ovat mielestäsi Singaporelaisen koulun hyviä ominaisuuksia?

– Singaporelainen koulunkäynti on työlästä ja täsmällistä, ja opiskelijat joutuvat ajoittain kovan stressin alaisiksi. Koska opiskelijoiden koulumenestystä valvotaan tarkasti, he saavuttavat korkeatasoisen koulutuksen, eikä tasoeroja ole paljon.

Vierailijaryhmää vetänyt John Yeo on kokenut opettaja ja opettajien kouluttaja: Kuva: Lauri Kuusisto.

Vierailijaryhmää vetänyt John Yeo on kokenut opettaja ja opettajien kouluttaja: Kuva: Lauri Kuusisto.

Singaporelaisessa koulussa on hyvä yhteishenki, ja opiskelijat saavat rutkasti tukea koulutovereiltaan ja opettajiltaan. Singaporelainen opiskelija ei ole yksin koulunkäynnissään, sillä hänestä ja hänen koulumenestyksestään pidetään hyvää huolta.

– Opettajat ovat hyvin koulutettuja, ja ovat opetusmenetelmiltään seikkailumielisiä. Singaporelaisessa luokassa kokeillaan paljon eri opetusmetodeja ja tehdään erilaisia harjoituksia monipuolisen koulukokemuksen saavuttamiseksi, John Yeo kertoo.

Millä tavalla singaporelaiset opiskelijat selviävät koulu-stressistä?

– Singaporelaiset opiskelijat tasapainottavat elämäänsä erilaisilla harrastuksilla kuten suomalaisetkin. Opiskelijat voivat osallistua erilaisiin koulun järjestämiin kerhoihin tai jopa perustaa oman kerhonsa. Kerhoissa on valinnanvaraa: urheilu-, kuvataide-, media- ja musiikkikerhot löytyvät useimmista singaporelaisista kouluista.

Julia Saari haastatteli singaporelaisia vieraita koulun blogia varten. Kuva: Lauri Kuusisto.

Julia Saari haastatteli singaporelaisia vieraita koulun blogia varten. Kuva: Lauri Kuusisto.

– Etenkin teknologian käyttö ja sosiaalinen media ovat keskeisiä opiskelijoiden elämässä. Samaa voisi varmaan sanoa suomalaisista nuorista. Koska Singapore on pieni maa, opiskelijat matkustelevat milloin vain voivatkin uusien kokemuksien ja nähtävyyksien perässä, Yeo kuvailee.

Singaporelaiset vieraat olivat vaikuttuneita suomalaisten opiskelijoiden ja opettajien yhteistyöstä ja Tilun hyvästä hengestä. John Yeo on jo hyödyntänyt Suomesta saatuja oppejaan National Institute of Education -nimisessä opettajainkoulutuslaitoksessa.

Vieraat kiittivät kaikkia vierailuun osallistuneita opiskelijoita ja opettajia lämpimästä vastaanotosta ja kaikesta avusta.

Teksti: Julia Saari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s