Konsertissa selviää, muuttaako taide maailmaa

Voiko taiteella muuttaa maailmaa? Kysymys voi äkkiseltään kuulostaa kuivakalta taidehistoriaa käsittelevältä yo-kysymykseltä tai identiteettikriisissään vellovan nuoren filosofinalun Twitter- tai blogipohdiskelulta. Tosiasiassa kysymys on samaan aikaan todella syvä ja todella lavea. Aihetta pohdittiin perusteellisesti viime syksynä MUS25-kurssilla, jota kavereiden kesken kutsuttiin musafiloksi.

Musiikilla ja taiteella on yllättäviä filosofisia yhteyksiä. Piirros: Pyry Jumppanen.

Ensimmäisiin herääviin kysymyksiin kuuluu muun muassa se, mitä taide on, mikä tekee taiteen ja mikä tekee taiteilijan. Tavallisella pilipali-Pulliaiselle aukeaa ehkä helpoimmin musiikin omakohtainen tenhoavuus ilman musiikin tai lyriikan (runouden) teorian tuntemistakin.

Musiikki on helppo tapa niin välittää tunteita, tarinoita ja aatteita kuin vastaanottaakin niitä: kaupoissa pyöritetään ostamista tehostavia soittolistoja, keittiössä soi radio taustahälynä tai kotona yksin odottavalle lemmikille, autossa on turvallista kuunnella mitä tahansa ja laulaa mukana kun kukaan muu ei kuule. Televisiossa on musiikille omistettuja kanavia, vaikka yleisesti tv:n formaatti on multimediaalisempi, ja musiikki on iso bisnes, joka tuottaa esikuvia.

Tilussa taiteilijahenkisistä opiskelijoista valtavirralle tutuimpia lienevät ne, jotka räpeltävät musiikin parissa. Koulustamme löytyy niin halua vaikuttaa musiikin avulla, jättää maailmaan oma jälki kuin teknistä osaamista.

MUS25-kurssin jälkimainingeissa järjestetään Tilun auditoriossa maanantaina 13.1.2014 klo 19 konsertti, jossa on luvassa mm. hippihenkistä maailmanparannusta, vilpittömän äkäistä punkkia ja venäläistä homopropagandaa. Bändien väliin mukaan mahtuu myös pohdintaa, kyseenalaistamista ja häiritseviä esimerkkejä.

Tule mukaan, konsertti on ilmainen!

Teksti ja piirros: Pyry Jumppanen

Kirjoittaja osallistui musiikinopettaja Hanna Mauron ja filosofianopettaja Antti Kuuselan vetämälle MUS25-kurssille.