Kävimme koulun Venäjä-projektilaisten kanssa Pietarissa 13.-16.4.2014. Tilun lisäksi Suomesta mukana ovat myös Järvenpään ja Hyvinkään lukiot, joten Allegrolla Venäjälle matkusti 20 nuorta sekä kuusi opettajaa. Aikaisemmin maaliskuussa venäläiset olivat vierailulla Suomessa. Projekti on kolmivuotinen, joten viime vuoden vierailujen lisäksi vielä ensi vuonna on luvassa jatkoa.
Kuvassa Tikkurilan projektilaiset Pietari-Paavalin linnoituksessa toisena päivänä. Saimme tietää, että Pietari on alunperin rakennettu linnoituksen ympärille.
PÄIVÄ 1, sunnuntai
Peterhoffin palatsi Kesäpuistosta katsottuna. Suihkulähteitä remontoitiin parhaillaan, joten näkymä ei ole kovin viehättävä, vaikka kulta kimaltaakin.
Eremitaasi eli Talvipalatsi, joka oli ennen tsaariperheen asunto. Nykyään se on valtava taidemuseo. Venäjän vallankumous alkoi aikanaan täältä.
Sunnuntaina oli vapaa-aikaa, jolloin kiersimme isäntäperheiden kanssa kaupunkia. Tuli muuten käveltyä!
PÄIVÄ 2, maanantai
Maanantai alkoi oppaan pitämällä kierroksella Pietari-Paavalin linnoituksessa.
Maatuskat Pietari-Paavalin linnoituksen matkamuistomyymälässä.
Venäläiset Vlad ja Ilkin poseeraavat kameralle.
Linnoituksen tsaariperhettä varten rakennettu kirkko sisältä. Kultauksissa ei ollut säästelty!
Kuvassa tallustamme koko porukalla linnoituksen piha-alueella.
Kirkon sisällä oli paljon entisten hallitsijoiden hauta-arkkuja. Hyrr…
Pietari-Paavalin linnoituksen yhteydessä oli aikoinaan vankila, joka toimii nykyään museona. Tässä yksi huone sieltä. Vankilassa oli ollut sekä mies- että naisvankeja.
Seuraavaksi suuntasimme Vesimuseoon. Museo on rakennettu entiseen makean veden säiliöön.
Vesimuseon sisäänkäynti.
Museossa oppaan pitämä kierros alkoi tästä pisteestä ja myös päättyi siihen.
Earth 🙂
Kuva osoittaa, miten iso osa maapallosta on vettä.
Kilpikonnan kilven korkeimpaan kohtaan koskettuaan sai esittää toivomuksen ja päähän koskiessaan sai itselleen viisautta.
Suomeksi vesi.
Tilannekuva. 😛
(Eivät näköjään keksineet tämän kummempaa kuvatekstiä. – Bloginpitäjän huomautus)
”Luonnossa kaikki on kaunista. Ja vesi on koko luonnon kaunistus.”
Vesimuseolla vieraillessamme meidän piti pitää näitä jalassa.
Museossa teimme myös testin liittyen Itämeren fosforipitoisuuteen. Siellä pääsi vastailemaan muutenkin Itämerta koskeviin kysymyksiin ja pelaamaan meriaiheisia pelejä sekä katsomaan Itämerestä kertovan ”3D”-elokuvan..
PÄIVÄ 3, tiistai
Kävimme tiistaina Kemiran luennolla, joka oli varsin opettavainen. Väsymys tosin painoi monia, eikä keskittyminen ollut paras mahdollinen. Venäläisiä oli vain vähän mukana, sillä monella oli kokeita.
Kävimme myös vedenpuhdistuslaitoksella, jonka suomalaiset ovat rakentaneet. Puhdistustaso on samaa luokkaa kuin Helsingissä Viikissä, jossa myös vierailimme projektin kanssa.
PÄIVÄ 4, keskiviikko
Mensikovin palatsi oli upea ja huoneita oli paljon. Tosin oppaan englannista sai lähes saman verran selvää kuin venäjänkielisen oppaan puheista.
Palatsikierroksen jälkeen lähdimme venäläisten koululle numero 491.
Koulu oli karu sekä ulkoa että sisältä. Venäläisen koulun vessan jälkeen alkaa todella arvostaa suomalaisia yleisiä vessoja.
Päivälle ei ollut paljoa aktiviteetteja, sillä lähdimme myöhemmin illalla kohti Suomea ja kotia. Illan aikana ehti kuitenkin kierrellä vielä kaupunkia, shoppailla matkamuistoja ja itselleenkin tuliaisia.
Galeria-ostoskeskus oli huomattavasti suurempi kuin suomalaiset ja sieltä löytyi monenlaisia kauppoja, joita ei Suomesta löydy. Varsinkin tytöt olivat aivan haltioissaan ja kulkivat ristiin rastiin kaikissa mahdollisissa kaupoissa.
Tunnettuja merkkejä, kuvassa Subway venäjäksi.
Tyypillinen venäläinen kerrostalo. Monet olivat karuja ulkoa sekä rappukäytävistä, mutta juuri remontoituja sisältä asunnoista.
Kazanin Katedraali, jonka näimme kävellessämme Nevski Prospektilla.
Kirkko veren päällä, eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali oli todella upea iltaisin.
Vaikka venäläisten nuorten kanssa aika meni nopeasti ja oli hauskaa, niin koti on aina koti.
Teksti: Mandi Johansson, Anna Heiskanen, Roosa Jarkko ja Daniel Hitrov