Mikael Jungner vastaan Henna Virkkunen

Helsingin Sanomatalossa 5.5.2014 olivat vaaliväittelyssä vastakkain SDP:n Mikael Jungner ja Kokoomuksen Henna Virkkunen. Väittelyn pääteemana oli EU:n päätösvalta sen jäsenmaiden verotuksessa, eli pitäisikö EU:n saada päättää yleinen verotaso sen jäsenmaissaan. Kyseinen tilaisuus oli siis vain kahden henkilön välinen väittely, jonka oli järjestänyt Ilta-Sanomat.

Euro5_Virkkunen_Jungner

Koska SDP ja Kokoomus ovat hyvin erilaisia puolueita, sisälsi väittelykin hyvin paljon erimielisyyksiä asioista. Toki jostain asioista oltiin samaakin mieltä. Väittely alkoi lyhyellä keskustelulla siitä, että onko EU toiminut oikein käsitellessään Ukrainan tilannetta. Jungner ja Virkkunen olivat samaa mieltä siitä, että EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei ole tässä tilanteessa hoidettu tarpeeksi hyvin mutta kumpikaan heistä ei osannut antaa toimivaa ratkaisua kriisin hoitoon.

Suuria eroavaisuuksia ehdokkaiden mielipiteissä oli kuitenkin illan pääaiheessa: EU:n päätösvalta jäsenmaiden verotuksessa. Jungner oli sitä mieltä, että verotusoikeus pitäisi antaa EU:lle jolloin voitaisiin vähentää valtioiden välistä verokilpailua. Virkkunen oli taas sitä mieltä, että verotusoikeutta ei pitäisi säädellä EU-tasolla. Virkkunen ei myöskään uskonut Jungnerin väitteeseen, että EU-alueella olisi todella olemassa valtioiden välistä verokilpailua jolla valtiot houkuttelisivat yrityksiä perustamaan pääkonttorinsa tiettyyn maahan alemman verotuksen perässä. Virkkusen mielestä jokaisen maan pitäisi säädellä oma verokantansa ja luoda oma hyvinvointimallinsa haluamallaan tavalla.

Molemmat ehdokkaat olivat mielestäni todella vakuuttavia hyvillä argumenteillaan ja väittely oli muutenkin kokonaisuudessaan hyvin mielenkiintoista seurattavaa, vaikkakin pituudeltaan melko lyhyt johtuen ehdokkaiden omista kiireistä. Henna Virkkunen voitti Ilta-Sanomien yleisöäänestyksen niukasti saaden 55 % äänistä.

Teksti: Jerry Tamlander

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s