Rehtorin viesti uusille ykkösille: Ottakaa lukiovuosista kaikki irti!

Ari Ranki on ollut virallisesti rehtorina viime lokakuun alusta asti, mutta hän on hoitanut reksin hommia koko lukuvuoden. Tässä haastattelussa rehtori pohtii mennyttä vuotta ja lähettää terveisiä syksyn 2014 uusille opiskelijoille.

Ari Ranki haluaa kehittää kaikkien tilulaisten hyvinvointia. Kuva: Kaisa Kettunen.

Ari Ranki haluaa kehittää kaikkien tilulaisten hyvinvointia. Kuva: Kaisa Kettunen.

Olet toiminut koko lukuvuoden rehtorina. Miten vuosi on mielestäsi mennyt?

‒ Jännää on ollut, ja vuosi on mennyt todella nopeasti. Olen miettinyt, että missä välissä ehtisimme suunnitella Tilun ja opetuksen tulevaisuutta laajamittaisesti. Kiirettä on siis pitänyt.

‒ Toisaalta on ollut raskasta, toisaalta ei. Työaikoja olen voinut onneksi järjestellä ja sopia tarkoituksenmukaisiksi, mutta lopussa vastuu hallinnosta ja taloudesta on aina minulla, ja se voi joskus stressata.

Mikä on ollut vuoden hauskin tapahtuma, tilanne tai muu kokemus?

‒ Erilaiset ulkomaalaisten vierailut ovat olleet aika hauskoja. Meillä on käynyt muun muassa singaporelaisia, japanilaisia, eteläkorealaisia ja brasilialaisia kouluihmisiä. Monessa maassa koulun reksi on aina porukan vanhin, viisain ja vihaisin, joten monet ulkomaalaiset ovat hämmästelleet, kun kerron olevan 36-vuotias ja Suomen suurimman lukion rehtori. Varsinkin Kaukoidästä tulleet hihittelevät ja haluavat kanssani samaan kuvaan.

Mihin suuntaan haluaisit kehittää Tilua?

‒ Haluan panostaa opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointiin ja jaksamiseen. Jos opiskelijat voivat hyvin, myös tulokset ovat parempia.

‒ Toinen alue on akateemisuuden kehittäminen. Olemme jo käynnistäneet yhteistyön yläkoulujen kanssa, jotta siirtäminen peruskoulusta lukioon sujuisi mahdollisimman hyvin. Jatkossa alamme pohtia yhteistyötä yliopistojen ja muiden ylempien koulujen kanssa, jotta tilulaiset saisivat mahdollisimman hyvät eväät jatko-opintoihin.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää ensi syksyn uusille ykkösille?

‒ Ottakaa kolmesta lukiovuodestanne kaikki irti. Tilu tarjoaa loistavia mahdollisuuksia tutustua ihmisiin, hankkia jatko-opintokelpoisuus, opiskella kiinnostavia ja erikoisiakin asioita ja saada huimia elämyksiä. Harva koulu tarjoaa yhtä monipuolisia mahdollisuuksia kuin Tikkurilan lukio.

‒ Toinen asia on säännöllisen opiskelun merkitys. Minusta opiskelijan kannattaa tehdä perusduuni kunnolla, eli opiskella koko ajan jonkin verran. Silloin ei tarvitse rehkiä hullun lailla esimerkiksi koeviikon alla. Liikaa ei kannata opiskella. Ja opiskelua voi keventää valitsemalla opinto-ohjelmaan ”hömppäaineita” kuten viestintää ja elokuvaa.

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s