Matkamme Caeniin

13 innokasta tilulaista lähti Ranskaan viikoksi vaihtoon.

Tikkurilan lukion ja ranskalaisen kumppanikoulumme vaihto-ohjelmaan kuuluu myös, että ranskalaiset vaihtarit tulevat viikoksi Suomeen, ja majoitimme heidät täyshoidolla omiin perheisiimme. Heidän vierailustaan Tilussa kerrotaan lisää kevään 2014 Häly-lehdessä.

Olimme Ranskassa 10.4–17.4, joista viisi päivää Caenissa ranskalaisten vaihtareiden perheissä, ja kolme päivää vietimme Pariisissa katsellen nähtävyyksiä. Kokemus oli jännittävä ja mahtava, koska saimme tutustua ranskalaiseen elämänmenoon.

Näkymiä Riemukaarelta. Kuva: Inka Ylinen.

Näkymiä Riemukaarelta. Kuva: Inka Ylinen.

Elämää ranskalaisissa perheissä

Ranskalaiset söivät paljon ja pitkään. Ateriat syötiin eri aikaan kuin Suomessa, eli myöhemmin. Ateriaan kuuluivat pääruoka ja jälkiruoka. Perhe kokoontui yhteen syömään, ja varsinkin viikonloppuina koko perhe oli koolla. Yleisesti ranskalaiset ovat sosiaalisempia ja antavat poskipusuja toisilleen. Ranskalaisessa ruokapöydässä puhutaan paljon.

Inka Ylinen kertoo:

”Ensivaikutelmani perheestäni oli positiivinen, koska tunsin vaihtarini jo ennnestään kun he tulivat Suomeen huhtikuussa. Vastaanotto oli lämmin, ja sain heti kokea ranskalaisia poskipusuja. Perheeni vanhemmat eivät puhuneet juuri lainkaan englantia. Kuitenkin pärjäsin englannilla ja ranskalla.”

”Perheen talo oli iso: viihtyisä kolmikerroksinen omakotitalo Caenin lähiössä. Mielestäni Caen oli kaunis kaupunki upeine kirkkoineen ja muine nähtävyyksineen. Ceanissa oli paljon historiallisia rakennuksia kuten Chateậu du Caen (Caenin linna), Abbaye aux hommes eli miesten luostari, jonne Vilhelm Valloittaja on haudattu ja kaupungintalo eli Hotel de ville ranskalaisittain.”

Chateâu de Caen on linna Caenin keskustassa. Kuva: Inka Ylinen.

Chateâu de Caen on linna Caenin keskustassa. Kuva: Inka Ylinen.

Natalie Tomnikov kertoo:

”Ranskalainen ruoka poikkeaa suomalaisesta. Meidän makuumme se on raskasta ja kermaista. Iltaruoka syötiin vasta iltakahdeksan ja -kymmenen välillä. Ajankohta tietysti vaihtelee perheittäin. Ruoan yhteydessä tarjottiin aina pala vaaleaa patonkia, enkä ollut varma, pitäisikö päälle laittaa voita vai mitä.”

”Lycée Jeanne d’Arc oli moderni lukio, jossa oli arviolta 400–500 opiskelijaa. Oppituntien pituus vaihtelee: esimerkiksi kemian tunti kesti puolitoista tuntia ja opinnonohjaus vain tunnin. Ranskalaiset opiskelevat ahkerasti ja keskittyvät tunnilla. Läksyjäkin näyttää olevat enemmän kuin täällä Suomessa. Koulupäivät olivat pitkiä: 08.00-17.15.”

”Olimme aamulla tunnilla ja loput päivästä vietimme tutustuessa Caeniin ja muihin nähtävyyksiin. Perheemme vei meidän viikonloppuna erinäisiin kiinnostaviin paikkoihin tutustumaan.”

Teksti: Inka Ylinen ja Natalie Tomnikov

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s