Eurovaalien tulos on selvillä ja on aika laittaa Tilun eurovaalisarja tauolle seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla on aika katsahtaa kirjoitussarjan lyhyeen mutta merkittävään historiaan.

Vielä yksi Stubb-kuva: Harmanvir Saini, Toni Tähtinen, Alexander Stubb, Jere Sundqvist ja Artturi Peltola.
Blogistit tapasivat sekä Suomen poliittista johtoa että aiemmin tuntemattomia ehdokkaita, kyselivät kysymyksiä ja kävivät kuuntelemassa muiden kysymyksiä. Heille tarjottiin kahvia, pullaa, soppaa ja karkkia, mutta heidän äänensä eivät olleet helposti ostettavissa. He näkivät huonoja ja hienoja tilaisuuksia, uskaltautuivat ehdokkaiden kanssa samaan pöytään ja kuulivat Ukrainasta, Natosta ja eurokriisistä. He jaksoivat seisoa koko MTV:n vaalipaneelin. He poistuivat omalta mukavuusalueeltaan vaalimökeille, vaalitentteihin ja jopa puoluekokoukseen. He ottivat Stubb-selfieitä, kuten noin 100 000 muutakin suomalaista (Stubbin oman arvion mukaan, HS 27.5.2014). Kaiken tämän jälkeen urheat opiskelijamme tietävät EU-asioista varmasti keskimääräistä suomalaista enemmän.
Olen opiskelijoista todella ylpeä, ja iloinen siitä, että monelle politiikan maailma avautui tänä keväänä uudella tavalla. On todella tärkeää ymmärtää, että poliitikot tekevät töitä meitä varten, ja äänestäjiä (tai tulevia sellaisia) on kuunneltava ja kohdattava.

Osa kurssilaisista koki EU:n etäiseksi, mutta moni innostui äänestämisestä ja EU-asioiden seuraamisesta. Kuva: Euroopan parlamentti.
Tärkeää on myös äänioikeuden käyttäminen. Osa kurssilaisista pääsi äänestämään ensimmäistä kertaa, osa jäi odottamaan lähestyviä eduskuntavaaleja.
Kurssilaisten kommentteja vaalipäivästä:
Valitettavasti en päässyt äänestämään, vaikka ehdokas olisikin ollut selvä vaalitilaisuuksien pohjalta. Seurattiin vaaleja mielenkiinnolla lätkän lomassa.
En päässyt äänestämään EU-vaaleissa. Olisin halunnut ja olisin tiennytkin ketä äänestäisin. Yritin patistaa täysi-ikäisiä ystäviäni äänestämään, mutta moniakaan ei kiinnostanut.
En päässyt äänestämään. Olisin kyllä halunnut, koska kävimme vaalipaneeleissa ja olisin jopa tiennyt ketä olisin äänestänyt.
En päässyt äänestämään, mutta vaikka olisinkin päässyt, en olisi sitä tehnyt. Mielestäni EU:ta ja EU-vaaleja tulee boikotoida.
Pääsin äänestämään ja oli mielenkiintoista osallistua päätöksentekoon ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentin vaaleissa.
Kävin äänestämässä ja tuli hyvä fiilis, kun pääsi vaikuttamaan asioihin!
Kävin äänestämässä, mikä oli aika kiva juttu ja olin odottanut sitä kauan. Ehdokas oli hyvin tiedossa mm. eri vaalikoneiden kautta, minkä lisäksi olin seurannut paljon tv:stä tulleita vaalipaneeleita yms.
Pääsin äänestämään Europarlamenttivaaleissa. Äänestäminen on mielestäni kansalaisvelvollisuus ja -oikeus. Suomessa demokratia toimii mielestäni melko hyvin ja on tärkeää, että äänioikeuttaan käyttää. Itse kävin ennakkoäänestyksessä. Ennakkoon äänestämistä suosittelen kaikille, sillä silloin voi käydä missä tahansa äänestämässä, eikä tarvitse stressata ehtiikö oikeana vaalipäivänä äänestämään.
Äänestäminen oli hauska kokemus. Oman ehdokkaan löytäminen oli tosin haastavaa. Äänestyspäivä oli mielenkiintoinen ja oli jännittävää kuulla pääsikö oma ehdokas Brysseliin.
Nämä olivat ensimmäiset vaalini, joissa sain äänestää. Kävin äänestämässä, ja oli hyvä, että tämä kurssi oli nyt, sillä olin enemmän perillä mitä tapahtuu ja ketä äänestäisin. En tiedä miksi oletin, että äänestämisessä olisi jotain ihmeellisempää, ja että äänestyskopissa olisi jotenkin paljon enemmän ohjeita, mutta äänestäminen olikin ihan simppeli ja nopea tapahtuma.
Tulossa blogiin (viimeistään) ensi keväänä: Eurovaalisarjan poika – Eduskuntavaalisarja!
Teksti: Helena Kaksonen