Maijaleena taitaa teeveeteen

Uskonnon ja terveystiedon opettaja Maijaleena Kupiainen on kehittänyt Tilussa ahkerasti tieto- ja viestintätekniikan (lyhyesti: tvt) opetuskäyttöä. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että hänen kursseillaan tekniikkaa käytetään ennakkoluulottomasti oppimisen apuna.

Maijaleena on opiskellut myös iPadin käyttöä opetuksessa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Maijaleena on opiskellut myös iPadin käyttöä opetuksessa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Syksyllä aloittavat lukiolaiset kuuluvat ensimmäiseen ikäluokkaan, joka tekee osan ylioppilaskirjoituksista tietokoneella. Siksi myös opetuksessa pyritään käyttämään tieto- ja viestintätekniikkaa entistä monipuolisemmin. Luokassa läppärille, tabletille tai jopa kännykälle on monenlaista käyttöä.

Maijaleena Kupiainen kuuluu Tilussa tvt:n opetuskäytön pioneereihin. Alkavan kesän kunniaksi hän antoi blogille haastattelun, jossa paljastuvat muun muassa Malen lempisovellus ja kesän some-suunnitelmat.

Miksi innostuit kehittämään tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä?

‒ Koska se on kivaa, haastavaa ja välttämätöntä. Tvt tuo oppimiseen paljon uusia mahdollisuuksia. Parhaimmillaan se on silloin, kun ryhmä yhdessä luo jotain uutta. Välttämätöntä se on sekä tämän päivän, että tulevaisuuden taitojen kannalta. Missä ammatissa duuni tehdään nykyisin lyijykynällä ja ruutuvihkolla?

Kerro jokin tilanne, jossa tvt:stä on ollut suurta iloa tai hyötyä.

‒ Heittäytyminen tilanteisiin on ollut kivaa. Pari kertaa on ihan pyytämättä ja tilaamatta itsellenikin yllätykseksi tullut kesken oppitunnin opeteltua jokin uusi juttu, kun ryhmän ääntä olen halunnut paremmin esille. Padlet ja Todaysmeet tulivat opetukseeni näin. Heittäytyminen sellaiseen, mitä ei itsekään osaa, on hauskinta. Suurta hyötyä arviointien teossa on ollut siitä, että vihdoin opiskelin Excelin käytön. Olin tehnyt itselleni lupauksen, ettei minun tarvitse elämässäni opetella virkkaamista eikä Exceliä. Ehkä pian sitten virkkaankin.

Milloin ja miten kaikki on mennyt pieleen?

‒ No heittäytyessä sellaiseen, mitä ei itsekään osaa, on aika isot mahdollisuudet myös kaiken mennä pieleen. Kyllä ihan ensimmäinen kerta kokonaan sähköisellä oppikirjalla, sähköisillä muistiinpanoilla uudessa oppimisympäristössä 35 opiskelijan ryhmässä oli aluksi aika hasardia. Mutta ei se pieleen mennyt. Koko ajan menee jotakin vähän pieleen, mutta en jää niitä märehtimään. Jos tvt jotain opettaa, niin kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietoa ja suunnitelmien uusiksi laittamista. Välttämättömiä taitoja nämäkin.

Scoop.it on yksi Maijaleenan lempiäpeistä.

Scoop.it on yksi Maijaleenan lempiäpeistä.

Lempiappisi?

‒ Google Drive ja Scoop.it. Ehdottomasti. Jotkut opiskelijat ovat jo epäilleet, että Google maksaa minulle tästä Google-intoilusta. Valitettavasti ei maksa. Scoop.it on mahtava sähköinen leikekirja.

Sometatko kesällä?

‒ Ihmeellinen kysymys! Tietysti sometan. Twitteristä paastoan välillä, mutta Facebookista tuskin pystyn. Scoop.it on käytössä joka päivä uutisia lukiessa ja ehkäpä kesä aktivoi Instagaramin käyttöönkin ahkerammin, kun kuvaaminen kesällä on niin kivaa.

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s