Pohdintoja taiteesta

Filosofian ja musiikin yhdistäminen lukion kurssilla voi kuulostaa ensiksi oudolta, mutta se todella on mahdollista toteuttaa. MUS25-kurssin käynyt Jenna Schleifer kertoo kokemuksistaan.

MUS25-kurssiin kuului sekä musisointia että taiteesta keskustelua. Kuva: Emilia Luosto.

MUS25-kurssiin kuului sekä musisointia että taiteesta keskustelua. Kuva: Emilia Luosto.

Olen lukion aikana opiskellut vain yhden kurssin filosofiaa, ja jo ykkösvuonna kurssia käydessäni tiesin, että haluan sitä lisää. Tämä jäi kuitenkin vain haaveeksi, jota olen jälkeenpäin harmitellut. Olisin luultavasti kirjoittanut filosofian ylioppilaskokeissa, mikäli vain kursseja olisi tullut käytyä.

Musiikin kursseilla sen sijaan olen käynyt paljon, sillä opiskelen musiikkilinjalla. Kuulin ensimmäisenä MUS25-kurssista luokkatovereiltani, jotka kävivät kyseistä kurssia. He kertoivat, kuinka kurssilla puhuttiin taiteen vaikutuksesta yhteiskunnassa, sen historiasta ja millä eri taiteen keinoilla voi vaikuttaa. Sain kuin sainkin kurssin sijoitettua abivuoden ensimmäiseen jaksoon.

Kurssin alkaessa kasassa oli hyvä porukka, ja lähdimme toteuttamaan kurssia musiikinopettaja Hanna Mauron johdolla. Kurssilla keskustelimme joka tunti jostakin taiteeseen liittyvästä. Keskeisiä kysymyksiä olivat muun muassa, mitä taide on, mitä on taiteellisuus ja luovuus ja millä perusteella jotakuta voidaan kutsua taiteilijaksi.

MUS25-kurssi huipentui konserttiin, jonka kappaleet oli valittu kurssin aikana. Kuva: Emilia Luosto.

MUS25-kurssi huipentui konserttiin, jonka kappaleet oli valittu kurssin aikana. Kuva: Emilia Luosto.

Kuuntelimme ja katselimme erilaisia musiikkikappaleita, bändejä, artisteja, kirjoituksia, videoita ja kuvia, joilla on yritetty vaikuttaa maailmaan. Huomasin itsekin, kuinka laaja käsite taide oikeastaan on. Kurssilla emme saaneet yhtä ja varsinkaan oikeaa vastausta siitä, mitä se on. Totesimme kuitenkin, että taiteen määritelmä riippuu hyvin paljon katsojasta. Taide ei ole aina kaunista tai viihdyttävää ja se on hyvin monimuotoista. Taide ei ole vain kuuluisten maalareiden tauluja tai suurten säveltäjien mahtavia sinfonioita. Se voi yhtä hyvin olla vaikkapa graffitimaalaus. Totesimme myös että taide on aina jonkun luomaa. Kurssin mieleenpainuvia kokemuksia olivat juuri nämä keskustelut.

Yhtälailla mieleenpainuvia olivat soittamamme kappaleet. Soiton saralla valitsimme noin tusinan kappaleita, joista muodostui konsertti. Biisit valittiin yhdessä, ja samalla keskustelimme, kuinka ne pyrkivät vaikuttamaan tai muuttamaan maailmaa. Jokaisella kappaleella oli oma tarinansa kerrottavana, joten paneuduimme niihin monen tunnin ajan. Esimerkiksi naisartisti Pinkin kappale Dear Mr. President sai aivan uuden merkityksen. Itse löysin sanoituksille monia merkityksiä, kun todella pysähdyin kuuntelemaan.

Kurssi avasi minulle uusia perspektiivejä, joista taidetta voi tarkastella. Se rohkaisi minua myös ilmaisemaan omia mielipiteitäni. Kurssia käydäksesi kenenkään ei tarvitse olla musiikin virtuoosi tai taiteilijasielu. Tärkeintä on, että on intoa pohdiskella, keskustella ja olla avoimena uusille näkökulmille erilaisen musiikin ja taiteen suhteen.

Teksti Jenna Schleifer

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s