Maija Ferchen: ”En opettanut ‒ join teetä ja söin suklaata!”

Tilun pitkäaikainen psykologian opettaja Maija Ferchen piti viimeiset oppituntinsa jouluviikolla. Maijan eläkkeelle jäämisen kunniaksi kilisteltiin kahvikupposia perjantai-iltapäivänä. Samalla sanottiin näkemiin Jere Kalliokanervalle, joka palveli Tilussa siviilipalvelusmiehenä melkein koko vuoden.

Maija Ferchen sai kuvataideopettaja Juha Rantaselta mustetahratestitauluja. Kuva: Heli Toivonen.

Maija Ferchen sai kuvataideopettaja Juha Rantaselta mustetahratestitauluja. Kuva: Heli Toivonen.

Maija Ferchen on legendaarinen psykologian ja uskonnon opettaja, jonka monet itävantaalaiset tuntevat jo vuosikymmenten takaa. Maija aloitti työt Simonkylän lukiossa 1979 ja siirtyi Tikkurilan uuteen lukioon vuonna 2002. Maija kuuluu niihin ikimuistoisiin persoonallisuuksiin, joiden karisma ja opetukset jäävät opiskelijoille ikuisiksi ajoiksi mieleen.

Maijan menetelmät ovat legendaarisia. Monelle lukiolaiselle ehdollistuminen ja Pavlovin koirakokeet ovat syöpyneet mieleen, koska Maijan tunnilla opiskelijat pääsivät itse esittämään muun muassa sitä kuuluisaa koiraa. Joillakin tunneilla opiskelijat taas muodostivat synapseja ja osa sai roolikseen esittää aivojen välittäjäaineita.

Tuhannet opiskelijat muistavat Maijan innostavana ja kannustavana opettajana. Kuva: Heli Toivonen.

Tuhannet opiskelijat muistavat Maijan innostavana ja kannustavana opettajana. Kuva: Heli Toivonen.

Maija itse sanoi opettajien kahvitilaisuudessa, ettei oikeastaan opettanut mitään. ”Minä vain join teetä ja söin suklaata.” Todellisuudessa Maija oli kiinnostunut opiskelijoiden asioista ja ennen kaikkea oppimisesta. Hän tuki ja kannusti Simpparin ja Tilun opiskelijoita huippusuorituksiin sekä kansallisella puolella että IB-linjalla.

Uskon puhuvanani kymmenien kollegojen ja tuhansien opiskelijoiden puolesta, kun kiitän Maijaa pitkästä ja loistavasta urasta opettajana. Toivotamme hyviä eläkevuosia ja huikeaa seikkailua Aasiassa!

Jere vaihtoi roolista toiseen

Samassa kahvitilaisuudessa opettajakunta kiitti myös Jere Kalliokanervaa, joka suoritti siviilipalveluksensa Tilussa. Jere sai valkolakin Tikkurilan lukiosta syksyllä 2013 ja piti myös ylioppilaan puheen omissa lakkiaisissaan. Pari kuukautta myöhemmin hän aloitti siviilipalvelusmiehenä tutussa paikassa eli Tilussa.

Rehtori Ari Ranki ja Jere Kalliokanerva poseeraavat henkilökunnan kahvitilaisuuden päätteeksi. Kuva: Heli Toivonen.

Rehtori Ari Ranki ja Jere Kalliokanerva poseeraavat henkilökunnan kahvitilaisuuden päätteeksi. Kuva: Heli Toivonen.

Jere hyppäsi luontevasti opiskelijan roolista henkilökunnan puolelle ja auttoi valtavasti muun muassa kanslian koulusihteerejä. Hänet saatetaan nähdä koululla jatkossakin, sillä Jere on luvannut sijaistaa esimerkiksi vahtimestareita.

Onnea opintoihin ja hyvää jatkoa, Jere!

Teksti Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s