Lukiodiplomikurssit ovat yksi tapa näyttää osaamistaan sellaisissa aineissa, joita ei voi kirjoittaa ylppäreissä. Teatteridiplomin tekijät pääsevät kokeilemaan itsenäistä taiteen tekemistä.
Tikkurilan lukiossa nähtiin kolmannen jakson lopuksi koulun historian kolmas teatteridiplomi-esitys. Tällä kertaa lavalla esiintyivät abiturientit Katariina Kalliojärvi ja Iida Raaska, ja valosuunnittelusta ja -toteutuksesta vastasi Pyry Jumppanen.
Kalliojärvi ja Raaska tutkivat esityksessään erilaisia pakko-oireita. Teatterituokio koostui kohtauksista, joissa havainnollistettiin niin bakteereiden pelkoa kuin pakkoa tehdä asiat tietyssä järjestyksessä.

Miltä tuntuu, kun pakko-oire pakottaa tekemään arkiaskareet tietyssä järjestyksessä? Kuva: Antti Pentikäinen.
– Halusimme tehdä ennen kaikkea fyysistä teatteria, ja ajatus sopi pakko-oireisiin, kertoo Raaska.
Teatteridiplomin voi suorittaa kolmen teatterikurssin jälkeen. Sellaisiksi käyvät ilmaisutaidon ensimmäinen ja toinen kurssi, esityksen valmistamisen kurssi tai teatteritiedon kurssi.
Diplomi tehdään täysin itsenäisesti yksin tai ryhmässä, ja sen voi tehdä miltä tahansa teatterin alueelta: näyttelijäntyön, ohjauksen, dramaturgian, lavastuksen tai valaistuksen.
Raaska suosittelee diplomin tekemistä teatterista kiinnostuneille.

Diplomiesitys järjestettiin auditoriossa, jonka lavalle oli rakennettu intiimi studioteatteri. Yleisö ympäröi lavan kolmelta suunnalta. Kuva: Antti Pentikäinen.
– Diplomin tekeminen oli kiinnostavaa, mutta melko haastavaa, kun kahden töissä käyvän ja teatteria harrastavan lukiolaisen aikatuluja piti sovittaa yhteen. Olen kuitenkin iloinen, että ryhdyimme tähän.
Teksti Satu Kiiskinen
Päivitysilmoitus: Luokkakaverit muuttuvat näyttämöllä siskoiksi | Tiluttelua·