Atlas kuvaa maailmankaikkeutta

Moni tilulainen on huomannut kuvataideluokan edessä olevan kilpikonnaveistoksen, jonka päällä on karttapallo. Kyseessä on Pyry Jumppasen kuvataiteen lukiodiplomiin kuuluva teos.

Pyry ja Atlas. Kuva: Antti Pentikäinen.

Pyry ja Atlas. Kuva: Antti Pentikäinen.

Abiturientti Pyry Jumppanen on piirtänyt lähes koko ikänsä, joten kuvataidediplomissa hän halusi kokeilla jotain uutta.

‒ Harkitsin erilaisia maalaussarjoja, kollaaseja, installaatioita ja performansseja. Rajallisen ajan puitteissa diplomi selkiytyi yksittäiseen työhön ja kohtalaisen konkreettiseen, käsillä tehtävään toteutukseen. Maailmankaikkeus oli tehtävänantona melko lavea, ja mahdollisti erilaisten vaikutteiden esiin tuomisen ja vapaan ideoimisen, Pyry muistelee.

Atlas on rakennettu enimmäkseen kierrätysmateriaaleista. Kuva: Antti Pentikäinen.

Atlas on rakennettu enimmäkseen kierrätysmateriaaleista. Kuva: Antti Pentikäinen.

Hän yritti ensin muotoilla kilpikonnaa kanaverkosta, mutta opettaja Jarmo Palolan ehdotuksesta kokeili polyuretaanimuovia. Karttapallon ja peilit Pyry päätti etsiä käytettyinä, vaikka prosessi ei ollutkaan helppo, sillä käytetytkin pallot olivat yllättävän kalliita, ja löytyneiden peilien ominaisuudet poikkesivat paljon toisistaan. Kierrätysmateriaalien käyttö oli kuitenkin Pyrylle luontevaa.

‒ Yksi teoksen teemoista on kierrätys ja taiteen tekeminen arkisista asioista.

Terry Pratchettin kirjasarja Kiekkomaailma on toiminut teoksen yhtenä innoittajana.

Terry Pratchettin kirjasarja Kiekkomaailma on toiminut teoksen yhtenä innoittajana. Kuva on Pyryn portfoliosta.

Teoksessa viitataan muun muassa eri uskontoihin ja Terry Pratchettin kirjasarjaan Kiekkomaailma. Kilpikonna edustaa edustaa monissa uskoissa pitkäikäisyyttä, juurilleen palaamista, suunnistamista ja vahvaa pohjaa.

‒ Kiekkomaailman mytologiaan kuuluu kilpikonna, joka kantaa selässään neljää elefanttia, jotka kannattelevat Maapalloa, ja koko komeus lipuu hiljalleen avaruuden halki. Jonkin vanhan uskomuksen mukaan Maapallo on kilpikonnan selässä, ja tämä kilpikonna suuremman kilpikonna selässä, joka taas sitä suuremman… ja kilpparit jatkuvat loputtomiin.

Pitkäjalkaiset elefantit viittaavat Salvador Dalín teoksiin, jotka ovat inspiroineet Pyryä jo vuosien ajan. "Dalín elefanteissa minua viehättävät puhtaasti visuaaliset elementit. Sirojalkaiset elefantit loisivat esteettisesti mielenkiintoista kontrastia massiiviselle ja varmarakenteiselle kilpikonnalle ja konstailemattomalle pallolle." Kuva on Pyryn portfoliosta.

Pitkäjalkaiset elefantit viittaavat Salvador Dalín teoksiin, jotka ovat inspiroineet Pyryä jo vuosien ajan.
”Dalín elefanteissa minua viehättävät puhtaasti visuaaliset elementit. Sirojalkaiset elefantit loisivat esteettisesti mielenkiintoista kontrastia massiiviselle ja varmarakenteiselle kilpikonnalle ja konstailemattomalle pallolle.”
Kuva on Pyryn portfoliosta.

Pyry aikoo tehdä Atlaksen loppuun, mikäli aikaa riittää. Teokseen kuuluisi myös pitkäjalkaisia norsuja, mutta niiden materiaalivalinta on tuottanut ongelmia.

‒ Haluaisin kerätä taidetta ja mielenkiintoisia esineitä, mutta köyhänä opiskelijana keräily on vähän hankala harrastus. Atlas voisikin toimia tietynlaisena omatekoisena taidepesämunana asunnossani, mikäli se valmistuttuaan näyttää tarpeeksi hyvältä, Pyry pohtii.

Kilpikonnalla on monessa kulttuurissa mytologisia merkityksia. Kuva on Pyryn portfoliosta.

Kilpikonnalla on monessa kulttuurissa mytologisia merkityksia. Kuva on Pyryn portfoliosta.

Teksti Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s