Onko koolla oikeasti väliä?

Vertailemme neljän erilaisen ja erikokoisen puolueen vaalikampanjoita: SDP:tä, Piraattipuoluetta, Kristillisdemokraatteja ja SKP:ta.

Piraattipuolueen logo.

Piraattipuolueen logo.

Piraattipuolue tuo esiin yksilöllisen hyvinvoinnin tärkeyttä sekä yksilön vapautta toimia ja edistää henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan haluamallaan tavalla. Piraattipuolue tuntuu suuntaavan toimintansa nuorempaan sukupolveen puheillaan modernisoituvasta maailmasta ja internetin tärkeydestä viestintäväylänä.

Kuvassa piraattipuolueen hallitus. Kuva: Piraattipuolue.

Kuvassa piraattipuolueen hallitus. Kuva: Piraattipuolue.

KEINOT:

  • Yksilönvapaus kuuluu jokaiselle
  • Liiketoiminnan sääntelyn keventäminen
  • Perustulon käyttöönotto
  • Hyödynnetään kaikki oppimisen tavat ja paikat
  • Suositaan avoimia oppimateriaaleja
  • Vaihtoehtoja kielten opiskeluun
  • Internetin perustuslaki
  • Turvataan ilmaisunvapaus
  • …sekä oikeus yksityisyyteen

Piraattipuolueen netistä löytyvä vain kolmen sivun mittainen vaaliohjelma ei välttämättä vakuuta lukijaa. Vaaliohjelmalla on erittäin tylsistyttävä ulkoasu ja sisältökin on suppea. Ohjelmassa ei otettu melkein lainkaan kantaa koko yhteiskuntaa vaikuttaviin asioihin kuten verotukseen.

SDP_logo

Suomen sosialidemokraattisen puolueen perusarvoja ovat vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus, ja näiden mukainen yhteiskunta. Puolue korostaa työn tärkeyttä ja oikeudenmukaisuutta.

SDP vetoaa normaaleihin työntekijöihin ja he ovat erittäin tasa-arvon haluisia. Tämä näkyy mm. siinä että, he ovat erittäin vahvasti tekemisissä eri työnalojen ammattiliittojen kanssa. SDP koettaa vedota isoon osaan väestöstä myös haluamalla kaikille tasa-arvon ja samat oikeudet ja mahdollisuudet. Tästä päätellen SDP:n “kohderyhmä” on selkeästikin työväenluokka eikä porvaristo.

SDP:n vaaliohjelma on sisällöltään paljon kattavampi ja vakuuttavampi kuin Piraattipuolueen. Vaaliohjelmassa on käytetty kuvia ja värejä, mikä tekee lukemisesta paljon miellyttävämpää.

KD_logo

Kristillisdemokraattien politiikka jäsentyy puolueen kristillisiin arvoihin nojautuvista periaatteista käsin. Kristillisillä arvoilla puolue tarkoittaa niitä arvoja, jotka nousevat Raamatusta sekä kristillisestä perinteestä yhteiselämän pohjaksi. Periaatteita ovat mm. ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, luomakuntavastuu, perheen ja kansalaisyhteiskunnan merkityksen korostaminen sekä sosiaalisen ja ekologisen markkinatalouden edistäminen.

Kristillisdemokraatit kertovat puolueohjelmissaan ihmisarvojen ja ihmisoikeuksien tärkeydestä, mutta puolue ei kuitenkaan hyväksy kahden miehen tai kahden naisen välistä avioliittoa. Heidän pääperiaatteensa on että jokaiseen elämänkatsomuksesta riippumatta, kaikki hyväksyvät heidän toimintansa. Osa elämänkatsomuksista kieltää saman sukupuolisten välisen avioliiton ja tästä syystä he ovat avoimesti sitä vastaan. Uusien sukupolvien ihmiset tuskin haluavat lähteä kannattamaan kristillisdemokraatteja juuri tästä syystä.

KD:n tunnetuin edustaja Päivi Räsänen on ollut usein pilkan kohteena hänen “kielletään kaikki” politiikastaan, kirjoittajan mielestä jopa aiheellisestikin. Räsänen on suomen sisäministeri (ikävä kyllä).

SKP_logo

Suomen kommunistisen puolueen eli SKP:n perimmäinen ajatus on vastustaa rikkaita ja jakaa varallisuus myös köyhemmille. Kommunistien varmaankin pahin vastus on ennakkoluulot, useimmille tulee kommunisteista mieleen Neuvostoliitto ja ns. “venäläisyys”. Hyvin samanlainen SDP:n kanssa, mutta ajaa vahvemmin työläisten ja rikkaampien tuloeron kaventamisen puolesta, radikaaleimmin keinoin. SKP:n ehdokkaiden esityksiä lukiessa tulee mieleen lähinnä utopistiset odotukset suomen taloudesta, esim. 30h työaika viikossa, 1200 euron veroton perusturva. Siksipä SKP:n suurin kannattajaryhmä voi olla sosiaalipummit ja muut politiikkaan ja talouteen vähemmän perehtyneet.

Pieniä ja isoja

Puolueet siis lähtevät eri lähtökohdista, ja niiden kannat ovat joltain osin erilaisia. Piraattipuolue ja SKP ovat myös täysin eri kokoluokkaa SDP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa, mikä vaikuttaa puolueiden kannattajaryhmiin. SKP:tä ja SDP:tä kuitenkin yhdistää tasa-arvon ja koulutuksen korostus. Molemmat puolueet ovat työväenpuolueita.

Kristillisdemokraattien kannattajista suurin osa on vanhoillisia, perinteisiä ja hengellisiä arvoja kannattavia. SDP:n kannattajia ovat kaikki työläiset mikä on paljon suurempi ryhmä kuin moderni, ja ehkä jopa sen takia hieman “pelottava” puolue kannattaa, Piraattipuolue. On helpompi tukeutua tuttuun ja turvalliseen SDP:seen, kuin tuntemattomampaan ja uusiin asioihin kantaa enemmän ottavaa Piraattipuolueeseen. Tämän takia myös Piraattipuolueen ehkäpä kannattaisi ottaa enemmän ja kuuluvammin kantaa suurta osaa väestöstä koskeviin asioihin.

Teksti: Mori Näres, Hessu Hyvärinen, Minttu Mecklin ja Janne Järvelä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s