Vaikuttava juliste herättää mielenkiinnon

Yhteiskuntaopin opiskelijat tutkivat puolueiden vaalijulisteita. Parhaat vetosivat tunteisiin sekä kertoivat puolueen arvoista ja päämääristä, huonoimmat lähinnä herättivät hämmennystä.

Yksi kristillisdermokraattien rohkeus-teemalle rakennetuista julisteista.

Kristillisdemokraattien vaalijulisteessa huokuu rakkaus, huolenpito ja lämpö. Puolueen kanta tulee julisteessa hyvin ilmi, sillä kristillisdemokraateille on tärkeää perhe, suku ja niistä huolehtiminen. Puolue vaalii kristillisiä perhearvoja. Sana “rohkeus” julisteessa kuvaa rohkeutta rakentaa uutta yhteiskuntaa.

Julisteella pyritään saamaan ensisijaisesti perheellisten ja työikäisten aikuisten huomio. Puolue ajaa naisten asemaa työelämässä, jotta heillä olisi tasavertaiset mahdollisuudet etenkin yrittäjänä, mutta myös uralla nousussa. Tämän vuoksi juliste saattaa houkuttaa etenkin naisia. Kristillisdemokraatteja äänestää ihmiset joiden yhteiskunnallinen asema on hyvä ja he ovat yleensä varakkaita.

Juliste on, ehkä hieman tylsähkö, mutta värityksellä on saatu lämmin tunnelma ja rakkauden huokua.

Vihreiden lukisteessa vedotaan luontoarvoihin.

Vihreiden vaalijulisteissa luonto on pääosassa, sillä puolue ajaa ympäristön asemaa ja puhtaampaa tulevaisuutta. Julisteessa on kuvattu saimaannorppa, koska saimaannorpat ovat uhanalaisia, tällä tavoin pyritään saamaan ihmisten huomio ja saada heidät miettimään luonnon tärkeyttä. Kuvan veden väri on myös kirkkaan puhdas ja siihen on saatu puiden vihreys heijastumaan veteen.

Juliste on suunniteltu koskettamaan koko Suomen kansaa iästä, sukupuolesta riippumatta. Puolue kuitenkin ajaa köyhien ja eriarvoisten asemaa. Puolue haluaa, että kaikista pidetään huolta, tämä tulee myös hyvin kuvasta ilmi.

Vaikka kuvassa ympäristö on keskeisin asia, siinä kuitenkin yhdistyy puolueen ajamat asiat; toisista huolehtiminen, tasa-arvoisuus ja koulutus.

Perussuomalaiset luottavat liikennemerkkimäisiin symboleihin.

Perussuomalaisten julisteessa on monenlaisia pikkukuvia ja Perussuomalaisten värit, jotka hämmentävästi kyllä ovat ruotsin lipun värit. Jotkin kuvavalinnat ovat hämmentäviä. Kuten miksi julisteessa on kukan kuva? Tämä voisi viitata luonnonläheisyyteen tai luonnon suojeluun mutta perussuomalaiset eivät ole tietääkseni näistä kovin kiinnostuneita. Kuvien merkitykset ovat epäselviä ja niitä on vaikeaa yhdistää perussuomalaisten ohjelmaan.

Julisteella halutaan vedota moniin eri ryhmiin, kuten maanviljelijöihin, vanhempiin ja työikäisiin.

SDP:n juliste muistuttaa perhearvoista.

Suomen Sosialidemokraattisten Puolueiden (SDP) julisteella vedotaan lapsiperheisiin, koska lapsista ja nuorista on pidettävä huolta. Sdp:n puoluehallitus on ehdottanut muun muassa maksutonta varhaiskasvatusta nelivuotiaista lähtien ja lopulta täysin ilmaista päivähoitoa sekä lapsilisien maksamista kaikille alle 18-vuotiaille. Varhaiskasvatus olisi maksutonta, jotta kaikilla lapsilla olisi siihen mahdollisuus. Tämä parantaisi lapsen edellytyksiä menestyä koulussa ja vähentäisi tukipalvelujen tarvetta.

SDP on myös sitä mieltä, että lapsiperheitä tulee tukea heidän arjessaan kaikin keinoin, sillä he kasvattavat yhteiskuntamme tulevaisuutta. Hyvinvointiyhteiskunnan palvelulupaukseen pitää voida luottaa myös tulevaisuudessa.

Vaikka julisteessa on ”suunta Suomelle”, tuodaan siinä esiin myös globaali näkökulma.

Vasemmistoliiton julkisteessa vedotaan me-henkeen.

Vasemmistoliiton vaalijulisteessa on käytetty värejä, jotka antavat terveellisyyden tunteen. Symbolit kuvastavat hyvinvointivaltiota: rauhaa, rahaa, terveyttä, rakkaus jne. Symbolit kuvastavat hyvinvointivaltion tunnusmerkkejä.

Puolue vetoaa kaikenikäisiin, naisiin ja miehiin ja niihin, joille on tärkeää, että yhteiskunta tuottaa peruspalvelut. Puolue pyrkii ylläpitämään hyvinvointivaltiota, joka perustuu julkisiin palveluihin ja vetoaa siihen, että juuri he voivat ylläpitää ja parantaa hyvinvointivaltiota eikä kukaan muu.

Vaalimainonnan muuttuminen

Ennen julisteet olivat vain nähtävillä kaduilla ja julkisilla paikoilla. Nykyisin ne voi nähdä myös netistä. Suurin osa vaalijulisteista on nykyisin valokuvia ja niissä on paljon värejä, jotta ne erottuisivat joukosta. Ennen julisteissa oli vain tekstiä. Julisteista näkee että niihin käytetään nykyisin enemmän aikaa kuin ennen.

Onnistuneet ja epäonnistuneet julisteet

Mielestämme perussuomalaisten juliste on epäonnistunut, koska se on vähän sekava ja tylsä eikä se herätä kiinnostusta ja vangitse katsetta verrattuna muiden puolueiden julisteisiin. Julisteesta ei tule esille edes niin hyvin puolueen juonta, eikä julisteeseen ole käytetty paljoa aikaa, sillä se on hyvin arkinen.

Vasemmistoliiton juliste herättää mielenkiintoa, koska siinä tulee hyvin esiin puolueen ajamat asiat ja se on todella hyvin toteutettu juliste. Julisteen teksti on myös mielenkiintoa herättävä ja ajankohtainen.

Lähes jokaisesta julisteesta vedotaan lapsiperheisiin, josta voisi päätellä että tätä ryhmää pidetään suuressa arvossa.

Teksti: Tiina Hakala, Oona Kettunen, Pauliina Luukkanen, Barbara Oppong, Susanna Hämäläinen
Julisteet: puolueiden verkkosivustot