Abit kameran takana ja edessä

Yksi lukuvuoden huippuhetkistä lähestyy: juuri ennen hiihtolomaa vietetään kiireistä ja riehakasta penkkariviikkoa. Silloin kakkoset pyörähtelevät juhlapuvuissaan vanhojentansseja, ja koulusta lähtevät abit järjestävät huikean penkkarigaalan. Yksi tilaisuuden kohokohtdista Tilussa on perinteinen abivideo.

img_7062

Jarkko Jalovaara näyttelee, Heikki Ranta kuvaa ja Atte Liikanen äänittää äikän käytävässä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Menneinä vuosikymmeniä Suomen lukioissa oli tapana laulaa penkinpainajaisissa eli penkkareissa opettajista pilkkalauluja tai esittää näytelmiä, joissa koulun suurille persoonallisuuksille naljailtiin  – ystävällisessä hengessä tietenkin. Penkinpainajaiset lienevät vapaahko käännös ruotsin sanalle bänkskuddagille. Bänk tarkoittaa penkkiä, skudda ravistamista tai puhdistamista ja gille juhlaa. (Lähde: Wikipedia)

2000-luvulla perinteet ovat muuttuneet. Yhä useammassa lukiossa abilaulut ja -näytelmät on korvattu videolla. Tilussa ensimmäinen abivideo nähtiin perimätiedon mukaan vuonna 2004, kun eräs elokuvakurssilainen teki oppitunneilla lyhytelokuvan, jossa naureskeltiin silloin vielä uudenkarhean koulun kummallisuuksille. Video esitettiin penkkarigaalassa ja pum – perinne oli syntynyt!

img_7086

Mika Meller nähdään jälleen tämän vuoden abivideossa. Kuva: Antti Pentikäinen.

2010-luvulla abivideosta on tullut Tikkurilan lukiossa olennainen osa penkkareita. Videon tekijäporukka aloittaa ideoinnin usein jo elokuussa, ja kuvaukset käynnistyvät  joulukuussa. Joskus viimeiset otokset on saatu muistikortille vasta penkkariviikolla eli helmikuun puolivälissä. Silloin videota on myös editoitu ympäri vuorokauden, jotta kaikki olisi ajoissa valmista.

Penkkarivideon tärkein esitys on Tilun salissa torstain penkkarigaalassa, jossa sen näkee yli tuhat ihmistä. Viime vuosina video on postattu myös YouTubeen, jossa katsojia tulee rutkasti lisää. Ennätyksen lienee tehnyt kevään 2015 video, joka on katsottu netissä jo yli 16000 kertaa.

img_7065

Atte, Jarkko ja Heikki tositoimissa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tilun abivideoiden erikoisuus on se, että opettajat lähtevät mielellään mukaan hupailuun. Uskomattomia roolisuorituksia on nähty muun muassa Kare Jantuselta, Heidi Kivimäeltä ja tietysti Ari Rankilta. Myös vuoden 2017 videossa on mukana opiskelijoiden lisäksi tuttuja kasvoja opettajakunnasta.

Abivideon juonta tai kohtausten ideaa ei kuitenkaan sovi vielä paljastaa. Abit ja mukana olevat opettajat pitävät salaisuuden omana tietonaan penkkaripäivään eli 16. helmikuuta asti. Mutta hyvää kannattaa odottaa!

Teksti: Antti Pentikäinen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s