Popsitko porkkanaa vai louskutteletko lihaa?

Veganismi jakaa mielipiteitä, joskus rajustikin. Myös lihansyöntiin liittyy suuria tunteita ja kärjistyneitä näkemyksiä. Hälyn toimitus tutki tilulaisten ajatuksia aiheesta. Saisiko olla salaattia vai sikaa?Ystävyyttä yli rajojenVÄITE: Kaupan lihatiskillä asioidessaan karnivori tuntee selkäänsä porautuvat tuomitsevat katseet – paikalliset vegaanit ovat taas liikkeellä ituhippipropagandansa kanssa. Samaan aikaan pieni vegaaniraukka kaupungin toisella puolen joutuu sietämään kaljaa kittaavien lihansyöjä-porvarien örinää.

Tilulaisten kommenteista kävi ilmi, että on olemassa stereotypioita vegaaneista muttei stereotyyppistä vegaania. Kuitenkin kaikki haastatteluun osallistuneet vegaanit ja lihansyöjät myönsivät löytävänsä stereotyyppisiä piirteitä itsestään.

Keskustelun kiteyttää mahtavasti toteamus: ”Emmä siis vi**u oikeesti erittele ihmisiä sen perusteella, onko ne vegaaneja vai ei.”

Emme mekään. Älä sinäkään.Kärjistely toimii ainaVÄITE: Kuvittele maailma jossa ihmislaji olisi sukupuuton partaalla, työttömyysluvut katossa ja purtavaksi ainoastaan sitä, mitä ehtisimme kaneilta riistää. Tämä on maailma, jossa ihmiskunta on antautunut vegaaniagendalle yhdessä yössä.

Tilulaiset palauttivat ajatuksemme takaisin todellisuuteen.

”Ihan absurdi hypoteettinen tilanne,” kommentoi tilulainen vegaani.

Samaan aikaan kourallinen sekasyöjiä tukee näkemystä: vegaanivoittoinen elämäntapa ei olisi niin katastrofaalinen lajimme kannalta pidemmällä aikavälillä toteutettuna. Kyse on vain sopeutumisesta.Eko vai egoVÄITE: Ei ole väliä jätätkö lihan syömättä, vaan miksi jätät.

”Jos on vegaani ekologisista syistä, on itsekäs. Silloin haluaa edistää omaa ja lastensa hyvinvointia. Jos on eläinten hyvinvoinnin takia vegaani, ajattelee toisten hyvinvointia,” asiaa valaisee tilulainen sekasyöjä.

Mutta onko syillä väliä jos teko on hyvä? Miten hyvä teko määritellään? Lopputuloksen vai motiivin perusteella? Etiikalle tyypillistä on se, ettei yleispätevää vastausta ole, joten jokainen joutuu toimimaan omantuntonsa varassa.

”Loppujen lopuksi tavoitellaan samaa asiaa, mutta tavoitteeseen pyritään eri tavoin,” kiteyttää vegaani.

Comme ci, comme ça.TaruolentojaVÄITE: Ihminen on tarkoitettu syntymään ja kuolemaan, mutta jääkö se sitten siihen.

”Jos ihmisen olis tarkoitus olla lihansyöjä, olis vegaanit vaan myyttinen ilmiö,” toteaa kasvissyöjä.

”Mutta toisaalta me ollaan todellisia ja vegaaniuden suosio kasvaa,” komppaa vegaani.

Nykyään ihminen voi saada kaiken tarvitsemansa vegaanidieetistä, mutta muuttaako se ihmisen perimmäistä tarkoitusta.

”No, kenties ihmisellä ei sitten ole tarkoitusta,” kuuluu ympäripyöreä vastaus.Possu_JPGTeksti: Alex Lindh ja Erika Miettinen
Kuvitukset: Kaisa Kettunen

2 responses to “Popsitko porkkanaa vai louskutteletko lihaa?

  1. Ekologisia syitä on kyllä outoa ajatella vain ihmisen itsekeskeisyydeksi, kuten yhdessä kommentissa todetaan. Kyllähän luontoa kunnioittavat ruokailuvalinnat koituvat aika monen muunkin eläimen kuin kasvinkin hyväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s