Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin

Tikkurilan lukion kansainväliseen toimintaan kuuluu muun muassa leirikouluja, kieli- ja kulttuurimatkoja sekä pidempiä vaihto-ohjelmia. Anni Pelkonen kirjoittaa tilulaisten matkasta Berliiniin.

East Side Gallery

Tilun Berliinin-kävijät ryhmäkuvassa East Side Galleryn edessä. Kuva: Minna Kirmonen.

”Toukokuun alkupuolella koulumme järjesti viikon Berliinin kielimatkan, johon opiskelijat eri luokilta saivat hakea. Päädyin sitten itsekin hakemaan vuoden saksanopiskelun pohjalta, ja olen todella iloinen että hain!

Ampelmann

Liikennevaloista tuttu Ampelmann on yksi Berlinin symboleista. Kuva: Luise von Bagh.

Maanantaiaamuna suuntasimme kukin lentokentälle, josta lyhyt lento kohti Tegelin lentokenttää lähti liikkeelle. Perillä pääsimme tutustumaan U-Bahneihin, Berliinin omalaatuiseen katukuvaan ja kuuluisaan East Side Galleryyn, jossa voidaan nähdä vain pari vuosikymmentä sitten murtunut Berliinin muuri graffiteineen, sekä kuuluisaan Checkpoint Charlieen.

Madame T malli

Madame Tussaud’n vahakabinetissa pääsee bailaamaan vaikka Heidi Klumin kanssa. Kuva: Luise von Bagh.

Joka päivälle meillä oli sekä yhteistä ohjelmaa että vapaa-aikaa kaupungilla. Tutustuin jo ensimmäisenä päivänä muutamiin uusiin ihmisiin ja parin päivän sisällä muihinkin ryhmän mahtaviin jäseniin.

Madame T Abba

Tilulaiset ja ABBA! Oikeesti? Juu, oikeesti! Kuva: Luise von Bagh.

Ehdimme lyhyen ajan aikana tutustumaan muun muassa DDR-museoon, Valtiopäivätalon kuuluisaan lasikupoliin ja KaDeWe-kauppakeskukseen ja sen vierellä olevaan Keisari Wilhelmin muistokirkkoon, joka on jätetty pystyyn sen vaurioiduttua sodissa. Berliiniläiset kutsuvatkin korkeaa kellotornia lempinimellä Ontto Hammas.

Madame T Trump

Haluaisitko kuvaan tämän miehen kanssa? No Trump ainakin halusi. Kuva: Luise von Bagh.

Holokaustin muistomerkillä vietimme myös aikaa ja kiertelimme labyrinttimäisellä alueella kivien varjostaessa auringonvaloa. Loppuviikolla vierailimme myös Gedenkstätte Berliner Mauerilla, jossa näimme kuuluisan Berliinin muurin sellaisena kuin se oli kylmän sodan aikaan, kuolemanvyöhykkeineen ja vahtitorneineen.

Bundestag

Valtiopäivätalon kupoli edustaa upeaa berliiniläistä arkkitehtuuria. Sen on suunnitellut britti Norman Foster. Kuva: Luise von Bagh.

Vapaa-ajalla osa osa ryhmästämme kävi shoppailemassa. Pelkkä kaupungilla kuljeskelu ja katukuvaan tutustuminen oli mielestäni mahtavaa. Päätimme viettää aikaa pienemmässä porukassa Berliinin keskellä olevassa valtavassa Tiergarten-puistossa, joka on jo vuosisatoja halkonut aluetta, ja jossa monet saksalaisetkin viettävät aikaa. Alueella on nurmikenttiä, luonnontilaisia lehtoja ja muistomerkkejä kukkaistutuksineen. Monet saksalaisetkin viettävät alueella vapaa-aikaansa, ja siellä pääsinkin juttelemaan paitsi parin mukavan Berliinissä pitkään asuneen rouvan kanssa niin myös yhdelle monista saksalaisturisteista, tällä kertaa Frankfurtista. Olikin aivan mahtavaa päästä kokeilemaan saksan puhumista myös käytännössä kaupoissa ja kahviloissa.

Denkmal

Holocaust-muistomerkki on vaikuttava vierailukohde. Kuva: Iisa Kärkkäinen.

Monien mielestä berliiniläiset saattavat olla töykeitä, mutta omasta mielestäni tunnelma ja ympäristökin olivat suurkaupungiksi mukavia, ja katukuva viehätti minua. Oli myös mielenkiintoista päästä tutustumaan Berliinin historiaan, jota ymmärsi paikan päällä vielä paremmin. Saksan merkitys maailmanpolitiikassa ei jäänyt epäselväksi, mutta siitä huolimatta kaupungista sai kotoisan kuvan kuullessamme tarinoita siitä, millaista elämä on eri aikakausina siellä ollut. Museoiden, puistojen ja kaupungin arkkitehtuurin kautta kaiken pystyi ymmärtämään paremmin.

Denkmal 2

Holocaust-muistomerkin sokkeloihin on helppo kadota. Kuva: Tiia Korvenpää.

Perjantaina ei enää ollut yhteistä ohjelmaa, ja vietimme päivän kahvilassa kirjoitellen kortteja ja syöden viimeisiä brezeleitä. Postin ja merkkien etsimiseen humahti paljon aikaa, mutta tutustuimme myös Frankfurter Alleehen, joka on yksi Berliinin vanhimpia katuja ja kulkee Frankfurter Torilta kohti Frankfurtia. Sitten olikin jo aika lähteä lentokentälle. Kotimatka sujui hyvin, ja seuraavana aamuna saimme onneksi nukkua pitkään, koska oli lauantai.

DDR

Trabantin kyytiin pääsee istathtamaan DDR-museossa. Kuva: Luise von Bagh.

Matkasta mukaan jäi paljon mukavia muistoja, kavereita ja intoa oppia saksaa paremmin. Tulevaisuudessa olisikin mahtavaa vieraissa myös muissa osissa valtiota tutustumassa ihmisiin ja luontoon.”

Marx

Karl Marx ja Friedrich Engels ovat historian jättiläisiä, samoin heitä kuvaavat patsaat! Kuva: Iisa Kärkkäinen.

P.S. Kymmenen pistettä sille, joka selvittää, mistä jutun otsikko on peräisin. Kannattaa myös valita Tilun saksan kursseja.

Brandenburger Tor

Brandenburgin portti symboloi Berliiniä. Kuva: Luise von Bagh.

Teksti: Anni Pelkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s