Jokainen voi tehdä jotain

Maaliskuussa miljoonat koululaiset ja opiskelijat osoittivat mieltään ilmastonmuutoksen estämiseksi kaikkialla maailmassa. Myös sadat Tilun opiskelijat osallistuivat tapahtumaan Helsingin keskustassa. Viestinnän peruskurssilaiset olivat menossa mukana ja tuottivat muun muassa nämä kirjoitukset ja videot.

Tori Matti Keskinen

Mielenosoittajat kokoontuivat ensi Senaatintorilla. Kuva: Matti Keskinen

Mielenosoittajat äänessä

Videossa sekä nuoret että vähän vanhemmat mielenosoittajat kertovat näkemyksensä ilmastokatastrofin torjumisesta.

Video: Hamsa Hussein, Mohammed Mahmudi ja Juho Lampinen

Kyltti 1 Linnea

Mielenosoittajia oli tullut kaikkialta Suomestra. Kuva: Linnea Fogelberg.

Mitä teet tai olet valmis tekemään ilmastonmuutoksen torjumiseksi?

Vaikka ilmastonmuutos vaatii suuri rakenteellisia muutoksia yhteiskunnassa, myös jokaisen kansalaisen kannattaa miettiä, mitä itse voisi tehdä ja millaista elämä on uudessa hiilineutraalissa maailmassa. Näin vastasivat mielenosoittajat Eduskuntatalolla.

”Pyrin tekemään kaikkeni ja saaman muita mukaan ilmastonmuutosta vastaan. Olen ollut mm. nuorten agenda 2013 kokouksessa.”
Suvi, 15, Espoo

”Pyrin tekemään pieniä tekoja, esimerkiksi vaikuttamaan tässä mielenosoituksessa.”
Lumi, 21, Helsinki

”Pyrin lentämään harvoin ja vähentämään lihansyöntiä.”
Aurora, 13, Nummela

Kyltti 2 Linnea

Vakavasta aiheesta huolimatta mielenosoittajat osasivat myös pitää hauskaa. Kuva: Linnea Fogelberg.

”Pyrin vähentämään lihansyöntiä, hankkimaan hybridiauton ja vähentämään matkustamista. Olen myös opettaja ja pyrin sen kautta sivistämään oppilaita ilmastonmuutoksesta.”
Aini, 34, Vantaa

”En lennä lentokoneella olen vegaani ja en osta mitään turhaan.”
Aleksi, 26, Helsinki

”Mitä tahansa. Olen myös kasvissyöjä sekä käytän julkisia kulkuvälineitä.”
Arina, 16, Vantaa

”Ilmastolakkoon osallistuminen sekä syön myös kasvisruokaa.”
Arttu, 16, Espoo

Teksti: Linnea Fogelberg

Kyltti Petrus Ranta

Paras tapa taistella pelkoa vastaan on toiminta. Kuva: Petrus Ranta.

Mitä jokainen voi tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi

• Käytä energiaa viisaasti
  • Kierrätä kulutushyödykkeitä, materiaaleja ja jätteet
  • Suosi julkista liikennettä
  • Suosi kasvispainotteista ruokaa sekä pidä ruokahävikki minimissä
  • Voit halutessasi lahjoittaa myös pienen määrän rahaa ilmastonmuutosta vastaan oleville järjestöille

Teksti: Hilla Auvinen

Ihmisiä Petrus Ranta

Menikö nuorten sanoma perille? Kuva: Petrus Ranta.

5 tärkeää faktaa ilmastonmuutoksesta

1. Suomessa heitetään syömäkelpoista ruokaa menemään 400–500 miljoonaa kiloa vuosittain.
  2. Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Se vaikuttaa kielteisesti nyt sekä tulevaisuudessa ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa, myös meillä Suomessa.
  3. Ilmastonmuutos aiheutuu lähinnä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO2) määrän lisääntymisestä ilmakehässä. Mikäli päästöt kasvavat nykytahtia, kasvihuoneilmiön voimistuminen nostaa maapallon keskilämpötilaa vuosisadan loppuun mennessä vajaasta kahdesta kuuteen astetta ja veden pinta nousee 17 cm.
  4. Ilmastonmuutoksen seurauksena ilmasto lämpenee ja muuttuu sateisemmaksi, jolloin jäätiköt sulavat ja useampi eläinlaji on vaarassa kuolla.
  5. Yhä useammat ihmiset joutuvat muuttamaan pois kotiseudultaan ilmaston muuttumisen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Teksti: Ella Rautakoski

Aleksi Matti Keskinen

Helsingin keskustan katuja oli suljettu mielenosoittajien marssia varten. Kuva: Matti Keskinen.

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )