Tilulaiset, hyvinvointi ja sosiaalinen media

Melkein kaikki ovat mukana sosiaalisessa mediassa, mutta miten se vaikuttaa meidän hyvinvointiimme? Vaikeuttaako somettaminen joskus opiskelua tai työn tekemistä? Onko Instagram sinun elämäsi pahin aikavaras? Journalismin peruskurssilaiset selvittivät asiaa.

Känny kädessä

Kännykkä varastaa monesti huomion niin oppitunnilla kuin tauoilla.

Sosiaalinen media on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmenen aikana. Pelkästään vuosina 2010–2017 sosiaalisen median käyttäjien määrä kasvoi maailmassa noin 1,5 miljardilla. Tutkijoita on arveluttanut sosiaalisen median vaikutus varsinkin nuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen.

Yhteys sosiaalisen median ja mielenterveysongelmien välillä on kuitenkin ristiriitainen, eikä asiasta ole kattavaa tieteellistä konsensusta. Sosiaalisen median alustat on suunniteltu siten, että niiden käyttö vapauttaa käyttäjän aivoissa dopamiini-nimistä välittäjäainetta, joka aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Tämä voi aiheuttaa addiktiota ja kompulsiivista käyttäytymistä.

Haastattelut paljastavat mahdollisia ongelmia

Haastattelimme neljää Tikkurilan lukion opiskelijaa anonyymisti. Kysyimme erinäisiä kysymyksiä liittyen haastateltavien sosiaalisen median käyttötottumuksiin. Ensimmäinen kysymyksemme koski sosiaalisessa mediassa vietetyn ajan määrää, ja sitä kokivatko haastateltavat kyseiset määrät sopiviksi. Haastateltavien arviot vaihtelivat 1-4h välillä, mutta yksi haastateltavista myönsi viettävänsä sen parissa jopa 8 tuntia, kun siihen on aikaa, esimerkiksi kesälomalla.

Kaksi neljästä haastateltavasta koki, että he viettävät sosiaalisessa mediassa liikaa aikaa. Ironisesti kuitenkin kaikki haastateltavat olivat sitä mieltä, että he pystyisivät halutessaan olemaan erossa sosiaalisesta mediasta.

Joidenkin tutkimusten mukaan sosiaalisen median käyttö on yhteydessä monenlaiseen oireiluun nuorissa ‒ useimmiten kuitenkin tapauksissa, joissa sosiaalista mediaa käytetään useita tunteja päivässä. Tiedetään, että nuoret, jotka kirjautuvat sosiaaliseen mediaan yli kolme kertaa päivässä nukkuvat ja liikkuvat vähemmän kuin ne, jotka somettavat vähemmän.

Läppäri

Tilussa monella kurssilla käytetään tietokoneita ja sähköisiä oppimisalustoja, mutta joskus opiskelija eksyy aivan väärille sivuille.

Kaksi haastateltavaa, molemmat tyttöjä, kokivat sosiaalisen median aiheuttavan sosiaalisia paineita heidän elämässään. Haastateltavien vastauksissa esiintyi siis eroa sukupuolten välillä, vaikkakin otanta oli liian pieni varsinaisten johtopäätösten vetämiseen. Monet tutkimukset ovat kuitenkin havainneet vastaavan ilmiön. Toinen tytöistä nosti esiin ulkonäköpaineet ja toinen kertoi pelkäävänsä jäävänsä asioista paitsi, mikäli ei ole perillä somen tapahtumista. Muun muassa Helsingin yliopistossa on tutkittu kyseistä, sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa esiintyvää ilmiötä nimeltä Fomo (fear of missing out).

Somella on myös myönteisiä vaikutuksia

Toisaalta sosiaalista mediaa ei voida pitää täysin kielteisenä asiana. Jokainen vastaajamme koki löytäneensä sosiaalisesta mediasta uusia kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi yksi haastateltavista kertoi innostuneensa ukulelen soittamisesta somen ansiosta.

Haastateltavista kolme kertoi, että he olivat muodostaneet uusia ihmissuhteita sosiaalisen median avulla. Muissakin haastateltavien kommenteissa tuli ilmi, että sosiaalinen media tarjoaa heille monia hyötyjä, kuten viihdettä ja mahdollisuuksia yhteydenpitoon sekä vuorovaikutukseen.

Miten sosiaalinen media vaikuttaa sinun elämääsi?

Teksti ja kuvat: Valtteri ja Maija

Tämä juttu on tehty journalismin peruskurssin (VIES12) päätöspäivän työpajassa.

Lähteet:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s