Tilulaisia Redin Cinamon Kinon lavalla

Millaisia matkailuelämyksiä Vantaa voisi tarjota ulkomaalaisille? Tilulaiset ovat pohtineet vastausta tähän kysymykseen Destination Vantaa -hankkeessa, jonka loppuseminaari järjestettiin marraskuussa.

ULLA

Tilun matkailuprojektin esitys alkamassa Redin Cinamon Kinon lavalla. Ulla Lehtonen kertoo hankkeesta. Kuva: Petrus Ranta.

Saimme kutsun valtakunnallisen Tunne työ -työelämähankkeen päätösseminaariin 7. marraskuuta 2019 kauppakeskus Redin Cinamon Kinoon, missä esittelimme Tilun matkailu- ja markkinointihanketta Destination Vantaa. Olimme yksi kuudesta kutsutusta hanke-esittelystä – seminaariohjelmassa luki kohdallamme ”valtakunnallisen hankkeen helmiä”. Hyvä Tilu! Meidän jälkeemme lavalle astuivat vielä Saimaan ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto omine hankkeineen – olimme siis hyvässä seurassa.

Tilua seminaarissa edustivat Destination Vantaa -projektin vetäjä, opettaja Ulla Lehtonen ja opiskelijat Yunwei Cui, Oskari Mäenpää, Tino Nirkkonen ja Petrus Ranta (dokumentointi ja valokuvat).

Opettaja Ulla Lehtonen aloitti esityksen kertomalla faktoja Vantaan matkailusta: Lappi ja Helsinki vetävät väkeä mutta kaikki tulevat kuitenkin ensin lentokentälle Vantaalle – tosin vain harva heistä (15 %) tietää koskaan käyneensä Vantaalla!

Yunwei

Yunwei Cui testasi yleisön tietämystä vantaalaisista matkailunähtävyyksistä. Kuva: Petrus Ranta.

Seuraavaksi Yunwei Cui arvuutteli yleisöltä, mikä mahtaa olla erään internetin matkailuhakukoneen mukaan Vantaan tunnetuin ja toiseksi tunnetuin nähtävyys. Yleisö lähti innolla arvaamaan: tunnetuimmaksi nähtävyydeksi huudettiin Heureka ja toiseksi tunnetuimmaksi ehdotettiin lentokenttää, Fazeria, Pyhän Laurin kirkkoa ja Jumboa. ’Oikea’ vastaus oli kuitenkin Suomenlinna (kyllä, juurikin se Helsingissä sijaitseva Suomenlinna). Vantaan matkailun saralla on siis vielä paljon tehtävää – tiedotuksesta alkaen! Yunwei päätti puheenvuoronsa toteamalla, että Destination Vantaa -hankkeen tavoitteena onkin ”to make Vantaa great again”. Tämä kirvoitti yleisöstä makeat naurut.

Tino

Tino Nirkkonen esitteli tilulaisten omaa matkailutuotetta. Kuva: Petrus Ranta.

Tino Nirkkonen jatkoi kertomalla Destination Vantaa -projektin tiimityön konkreettisista tuloksista: matkailutuotteiden suunnittelusta Vantaalle. Projektiin osallistuvat opiskelijat suunnittelevat kestävän kehityksen periaatteita kunnioittavia matkailutuotteita, joilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulevaa turistivirtaa saataisiin ohjattua myös Vantaan kohteisiin.

Tilastojen mukaan Helsinki-Vantaalle saapuvista matkustajista suurin osa myös yöpyy lentokentällä tai sen läheisyydessä. Business-matkustajista ja muista, mannertenvälisten lentojen yöpyjistä, moni saattaisikin olla kiinnostunut jalkautumaan kentän hälystä ja melusta sopivan lähellä oleviin virkistyspalveluihin – tai vain tutustumaan eksoottiseen vantaalaiseen arkeen (tässä muuten ideaa tuleville Destination Vantaa -projektiin osallistujille)!

Oskari

Oskari Mäenpää selvitti yleisölle Tilun matkailutuoteidean budjetointia. Kuva: Petrus Ranta.

Oskari Mäenpää toi esittelyyn lopuksi business-näkökulman kertomalla yleisölle matkailutuoteideoiden kehittämisen haasteista. Puheessa vilahtelivat sanat kustannuslaskelma, rahoitus, investoinnit ja matkailun tilastot. Vantaa sijoituskohteena kiinnostaa ulkomaisia sijoittajia tällä hetkellä, sillä matkailun volyymi kasvaa kaikkialla maailmassa ja lentokenttien ympäristöjä kehitetään ympäri maailman vastaamaan erityisesti business-matkailijoiden tarpeisiin (vrt. Vantaan Aviapolis).

Oskari kutsui samalla yleisöä jakamaan omia ideoitaan nyt esitellyn matkailutuoteen kehittämiseksi. Yleisöstä tulikin esityksen jälkeen peukutuksia ja muita kannustavia kommentteja. Yksi niistä kuului: ”Tuohon on juuri sitä, mitä vantaalaisten olettaisikin tekevän: matkailuhanketta yhteisvoimin!”.

Mistä on kyse?

Tilulaisten esityksen päätti opettaja Ulla Lehtonen viittaamalla Vantaan kaupungin elinvoima- ja vetovoimaohjelmaan 2019–2021, jonka painopisteitä ovat lentokentän ympäristön ja Aviapoliksen kehittäminen, yritysten ja oppilaitosten yhteistoiminta matkailun saralla, ennakkoluulottomat palvelukokeilut ja englanti työkielenä. Destination Vantaa -hanke toteuttaa näistä kaikki!

Tilu ja yhteistyökoulumme Laurea-ammattikorkeakoulu ja Vantaan ammattiopisto Varia sijaitsevat 7 minuutin junamatkan päässä lentokentältä – olemme siis lentokentän lähialuetta. Muodostamme  oppilaitoskampuksen, jossa matkailua, palvelumuotoilua ja markkinointia opetetaan kolmen koulun yhteisessä, käytännönläheisessä projektissa. Projektin tuoteideoiden kehittelyä mentoroivat ja sparraavat Vantaan matkailu ja lähialueen yritykset. Ja projektin työkielenä on englanti, mikä tuo yhteen Laurean, Varian ja Tilun kansallisen puolen opiskelijoiden lisäksi Laurean palvelumuotoilun opintojen vaihto-opiskelijat ja Tilun IB-puolen. Opettajina hankkeessa ovat Tilun Ulla Lehtosen lisäksi Varian Anna Meriluoto ja Laurean Elina Wainio.

Omalta osaltaan hanke rakentaa Vantaasta – kaupunginjohtaja Ritva Viljasta siteeraten – ”yrittäjyyden metropolia”.

Lue lisää Tunne työ hankkeen sivuilta.

Teksti: Ulla Lehtonen ja Destination Vantaa -projekti
Kuvat: Petrus Ranta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s