Kivisen taivaan sanat

Kivisen taivaan alla -musikaalin esitykset päättyivät viime viikolla. Julkaisemme nyt käsiohjelman tekstejä ja kuvia esityksestä, mutta lähiaikoina on tulossa myös henkilökohtaisempi kirjoitus siitä, miltä koko projekti tuntui.

Tähti häkissä

”Synnyin luolaan pimeään!” Tähti laulaa ikäväänsä häkissä. Kuva: Antti Pentikäinen

Uuden taivaan alla

Tilussa on tehty musikaaleja jo 15 vuoden ajan. Aiheet ja teemat ovat vaihdelleen nuoresta rakkaudesta tarinoiden myyttisiin syntyihin ja tyttöbändin kasaamisesta teinikapinaan. Olemme myös tarkastellee pakolaisuutta sirkuksen keinoin.

Kaksi asiaa on kuitenkin pysynyt samana: jokaisella kerralle olemme halunneet kokeilla jotain aivan uutta, ja olemme halunneet tehdä aina kaiken itse – tarinoista sävellyksiin ja pukusuunnittelusta valoihin. Vain kerran olemme turvautuneet lainasävellyksiin kiireestä johtuen. Silloinkin tarina oli tilulaisten oma.

Tämä on ensimmäinen musikaali, josta teemme uuden ja parannellun tuotannon vanhasta teoksesta – Kivisen taivaan alla kantaesitettiin tammikuussa 2012. Yksi syy oli kieltämättä ajan ja vaivan säästäminen – eipä ainakaan tarvitse aloittaa ideointia ja kirjoittamista nollasta. Toinen syy oli uteliaisuus: halusimme tietää, saisiko vanhasta ideasta irti jotain uutta.

Aluksi oli outoa palata tekstiin, jonka olin jättänyt taakseni vuosia sitten. Pelkäsin, että aika olisi ajanut vanhojen ajatusten ohi. Vähitellen kuitenkin tajusin, että tarina oli nyt ajankohtaisempi kuin kahdeksan vuotta sitten.

Tekstiä ja musiikkia uudistettiin jonkin verran. Yksi musiikkinumero vaihdettiin kokonaan uuteen (Teinit hengaa), ja muutamaan biisiin kirjoitettiin B-osia ja toistettiin kertosäkeitä. Erkki Ylimäki uudisti sovitukset ja modernisoi soundit.

Näyttämöllepanoa uudistettiin monessa kohtauksessa reippaasti. Esimerkiksi ensimmäiset 12 minuuttia pistettiin täysin uusiksi, liikettä ja koreografioita lisättiin moneen kohtaukseen, stomping-tyylistä liikuntaa tuli lisää. Koska jättiläisnukketeatteri kiinnostaa minua kovasti, alkukohtauksessa nähtiin viisimetrinen Herra Kuolema -nukke, jonka liikuttelemiseen tarvittiin viisi henkeä.

Gagge ja tanssijat

”Kauan sitten ihmisen suku täytti maan, se menestyi, rakensi ja viljeli.” Gagarin kertoo ihmisen suvun tarinan. Kuva: Antti Pentikäinen

Vuoden 2012 Kivinen taivas syntyi osin omasta ilmastoahdistuksestani, mutta nyt 2020 aihe on entistä ajankohtaisempi. Se herättää valtavasti keskustelua ja intohimoja kaikkialla maailmassa. Toivottavasti musikaali auttaa myös katsojia omien ajatusten jäsentämisessä. Eräs musikaali vieras totesi, että tarina sai pohtimaan, kummassa maailmassa hän itse elää – pimeässä luolassa vai ylhäällä valossa.

Ajankohtaisia elementtejä on muitakin. Heimo toimii kuin netin keskustelupalstat: yksilö tuomitaan nopeasti arveluttavin perustein, ja äänenpainot ovat tarpeettoman kovia. Erilaisuutta ei siedetä. Tieteen luotettavuutta kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja populistiset johtajat pyrkimään hallitsemaan maailmaa.

Lisäksi päähenkilö Tähti muistuttaa häkellyttävän paljon erästä ruotsalaista koululaista, joka pyytää ihmisiä luottamaan tieteeseen ja toimimaan!

Musikaalien tekeminen on ollut ehkä työni paras osa. Ne ovat todellista ilmiöoppimista, jollaista kouluissa kaivataan nykyään. Suuressa projektissa yhdistyvät hauskalla tavalla oppiminen, sosiaalisuus ja tietysti taiteellinen työskentely.

Parasta on se, kun ryhmäläiset hitsautuvat yhteen, ottavat vastuuta ja alkavat huolehtia toisistaan. Harjoitusprosessin aikana tunnelma muuttuu, kun kenelläkään ei enää ole tarvetta esittää mitään tai olla cool. Silloin riittää, että olemme yhdessä ja teemme taidetta.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Teksti: Antti Pentikäinen

Kirjoittaja on musikaalin ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Äiti ja tähti

”Rakkaus oli hänen nimensä.” Äiti ja Tähti muistelevat isää. Kuva: Antti Pentikäinen

Musikaaliveteraanin muistelmat

Kun sammuttaa viimeiset auditorion valot kello 0.20, niin alkaa itsekin jo miettiä, että mihin olenkaan ryhtynyt.

Osallistuin ykkösluokalla kaksi vuotta sitten Itsepäisyyspäivä-musikaalin tekemiseen. Aikaisemman musikaalin muistot eivät ihan näin rankoilta tunnu, sillä silloin vastuun määrä oli nolla ja projektikin oli selvästi pienempi. Ehkä olisi pitänyt ajoissa päättää, hyppäänkö rumpusetin taakse vai vietänkö ajan valoja väsätessä. Tuli sitten tehtyä molemmat.

Projekti onkin hyvin erilainen kuin kaksi Parin vuoden takainen Itsepäisyyspäivä. Ihmisiä, lavasteita, musiikkikappaleita, kohtauksia, tanssijoita ja tilaa on paljon enemmän.

Ainoa, mitä on varmasti vähemmän, on äänenvoimakkuus, mikä johtuu siitä, että koko musikaalibändi on teljetty soittamaan studiomaisiin olosuhteisiin auditorion takahuoneeseen. Se vie aika paljon jännitystä pois soittamisesta, kun yleisö ei näe koko bändiä. Se tekee myös kapuloiden tiputtamisesta huomattavasti rennompaa.

Vasta viimeisessä kenraalissa sunnuntaina tajuntaani iski, mitä olemme saaneet aikaan. Koko syksy on säädetty teoksen osia yksi asia kerrallaan, ja vasta tämän vuoden puolella niitä on alettu laittaa yhteen. Sitten viimeisessä läpimenossa ennen ensi-iltaa saimme ensimmäistä kertaa kaikki oikein, ja vihdoin valotkin päälle.

Ja onhan se koko show erinäköinen valmiina. Tosin bändin luolassa lavan takana näen vain sen, mitä kamera näyttää meidän pienessä monitorissamme.

Teksti: Kalle Kettunen

Kirjoittaja soitti Kivisen taivaan alla -musikaalissa rumpuja ja suunnitteli valoja. Itsepäisyyspäivässä hän oli oli valoassistenttina.

Kuolema

”Herra kuolema…” Jättiläisnukkea oli nukettamassa viisi henkilöä. Kuva: Antti Pentikäinen

Uusia haasteita

Kivisen taivaan alla -musikaalin ensiesityksen aikoihin 2012 kirjoitin ohjelmaan, että draaman aihe, ympäristö ja tunnelma antoivat erittäin mielenkiintoisen pohjan musiikin suunnitteluun.

Aloittaessamme tämän uuden version tekemistä huomasin, että vanha ajatukseni on edelleen olemassa. Aihe on jopa ajankohtaisempi kuin tuolloin. Musiikkia ei tarvinnut enää säveltää, paria numeroa lukuun ottamatta, mutta musiikin tuominen tähän päivään oli erittäin mielenkiintoinen projekti.

Syvensin hieman hahmoihin liittyvää tematiikkaa, toin soundeja lähemmäs nykyaikaa ja muutin hieman instrumentaatioita. Yhteistyössä osaavan orkesterin kanssa onnistuimme mielestäni hienosti päivittämään hienon teoksen.

Uutena haasteena on meillä myös tekniikka. Orkesteri soittaa näyttämön ulkopuolella ja kuoro ja solistit seuraavat kapellimestaria monitoreista.

Toivon jälleen kaikille antoisia hetkiä Kivisen taivaan alla -musikaalin ja loistavan Luolaorkesterin seurassa.

Teksti: Erkki Ylimäki

KIrjoittaja on Kivisen taivaan säveltäjä, kapellimestari ja orkesterin harjoituttaja.

GaggeHäkki

”Tuo oli isäsi lempilaulu.” Gagarin ja Tähti juttelevat. Kuva: Antti Pentikäinen

Miltä tuntuu laulaa

Laulaminen herättää ihmisissä paljon tunteita. Monista se voi tuntua vaikealta ja jopa aika ajoin turhauttavalta, mutta monille se on tapa ilmaista itseään ja lievittää stressiä. Se on myös tapa kommunikoida ja tuoda esille tunteita, joista ei välttämättä pysty muuten kertomaan.

Minulle laulaminen on vapauttavaa ja palkitsevaa. Olen laulanut pienestä asti, ja se on ollut aina lähellä sydäntäni. On mahtavaa olla yleisön edessä ja tuntea adrenaliinin nousu juuri ennen lavalle astumista.

Laulaminen yhdistää ihmisiä, kuten se on yhdistänyt meitä tämän musikaalin tekemisen aikana.

Musikaalin aloituspäivän ja ensimmäisen esiintymisen välillä olemme kasvaneet ihmisinä ja ryhmänä musiikin ja laulamisen kautta. Olemme lähentyneet lukuisten musikaalitreenien aikana, ja nyt moni puhuukin siitä, kuinka tyhjältä elämä tulee tuntumaan perjantain jälkeen.

Minä ja varmasti muutkin musikaalilaiset tulemme muistelemaan tätä kokemusta vielä vuosienkin päästä. Suosittelen siis teitä kaikkia heittäytymään ja lähtemään rohkeasti mukaan uusiin mahdollisuuksiin.

Teksti: Julia Lehtinen

Kirjoittaja on toinen Kivisen taivaan Tähti-hahmon näyttelijöistä.

Koulu

”Se olisi koko maailman tuho!” Opettaja opettaa ihmisen heimon nuoria pinnan vaaroista. Kuva: Antti Pentikäinen

Musiikki

1. Tuho (Radiolähetys)

Erkki Ylimäki ja Antti Pentikäinen

2. Prologi (Gagarin ja Ihmisen heimo)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

3. Kivisen taivaan alla (Gagarin ja Ihmisen heimo)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

4. Ihmisen paikka (Päällikkö)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

5. Tahtoosi mieluusti alistumme (Ihmisen heimo)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

6. Teinit hengaa (Tähti, Niki, Dina, Nona, Kaius, Rastaban, Lumi)
Biitti Yunwei Cun, säv Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

7. Sinut vain tahdon (Niki ja Tähti)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

8. Rakkaus oli hänen nimensä (Tähti ja äiti)
Säv Elisa Tervo, Jukka Sainio, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

Heimo

”Mitä vastaat syytökseen?” Päällikkö syyttää tähteä. Kuva: Antti Pentikäinen

9. Se olisi koko heimon tuho (Opettaja ja nuoriso)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

10. Vakava kysymys (Opettaja)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

11. Syytös (Päällikkö)
Säv Elisa Tervo, Jukka Sainio, Taneli Rantala, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

12. Tähden puolustus (Tähti)
Säv Elisa Tervo, Jukka Sainio, Taneli Rantala, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

13. Tuomio (Ihmisen heimo)
Säv, sov työryhmä, san Antti Pentikäinen

14. Synnyin luolaan pimeään (Tähti)
Säv, Joel Stockmakare, sov Joel Stockmakare, Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

15. Kohti valoa (Gagarin ja Tähti)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

16. Totuus ei pala tulessakaan (Gagarin, Päällikkö ja Tähti)
Säv Ilkka Lähde, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

17. Pako (orkesteri)
Säv, sov Erkki Ylimäki

18. Uusi maailma, uusi taivas (Tähti ja Niki)
Säv, sov Erkki Ylimäki, san Antti Pentikäinen

Totuus

”Totuus ei pala tulessakaan, totuus ei huku edes suuren aallon alle!” Päällikkö, Gagarin ja Tähti selvittelevät välejään. Kuva: Antti Pentikäinen

Musikaalin tekijät

TEKSTI JA OHJAUS Antti Pentikäinen

SÄVELLYKSET Erkki Ylimäki, Elisa Tervo, Jukka Sainio, Joel Stockmakare, Ilkka Lähde, Taneli Rantala. Sävellystyössä mukana myös Taneli Rantala ja Hanna Mauro. Sanoitukset myös Taneli Rantala.

ROOLEISSA

TÄHTI Elsa Lakkavaara ja Julia Lehtinen
NIKI Emil Enden ja Onni Hantikainen
PÄÄLLIKKÖ Vili Daniloff ja Rasmus Glumow
GAGARIN Veronika Nurmi ja Jenni Mustonen
FORTE Kaapo Kivioja
ÄITI Minna Oksala
OPETTAJA Helmi Huczkowski
DINA Silja Salonen
NONA Viviana Höglund
LUMI Senni Tanskanen
KAIUS Elias Iso-Kuortti
RASTABAN Iida Patjas

KUORO, HEIMOLAISIA

Anni Pelkonen
Sofia Valin
Iina Kultalahti
Maria Avellan
Victoria Patshijew
Siiri Wuori
Elias Iso-Kuortti
Rosa Myllysilta
Elsa Lakkavaara
Indiira Hyvärinen
Emil Enden
Onni Hantikainen
Julia Lehtinen
Veronika Nurmi
Ella Ryynänen
Silja Salonen
Viviana Höglund
Vili Daniloff
Rasmus Glumow
Jenni Mustonen
Helmi Huczkowski
Minna Oksala
Senni Tanskanen
Iida Patjas

KOREOGRAFIA JA TANSSIN OHJAUS Satu Paarvala

KOREOGRAFIA
Anna Burakova ja Maria Suhhareva ja Vili Loikkanen

TANSSIJAT, HEIMOLAISIA

Maria Suhhareva
Anna Burakova
Veera Suominen
Vili Loikkanen
Pihla Pitko
Aino Hänninen
Nelly Peusa

Kiipeäminen

”Kohti valoa, kohti vihreää!” Tähti ja Niki pakenevat, Forte seuraa. Kuva: Antti Pentikäinen

ORKESTERI

SAKSOFONI Iiro Rajasuo
KOSKETTIMET Emil Pasanen
KOSKETTIMET Tyr Schultz
KITARA Johannes Viirimäki
KITARA Veini Laakso
BASSO Jasper Astikainen
RUMMUT Kalle Kettunen
PERKUSSIO Aleksi Kansanaho

MUSIIKIN JOHTO JA ORKESTERIN VALMENNUS Erkki Ylimäki

LAULAJIEN VALMENNUS Hanna Mauro ja Erkki Ylimäki

STUNTIT
Anna Burakova, Vili Loikkanen ja Kaapo Kivioja

HERRA KUOLEMAN NUKETTAJAT Kia Kukkonen, Emil Vilen, Kati Nieminen, Joona Kosonen, Minna Kiesi

LAVASTUS JA TARPEISTO Kia Kukkonen, Emil Vilen, Kati Nieminen, Nea Baumgartner, Susanna Laitinen, Alina Saalasti, Joona Kosonen, Minna Kiesi, Timo Kiesi, Vili Loikkanen

PUVUSTUS Kia Kukkonen, Kati Nieminen, Minna Kiesi, Vili Loikkanen ja Alisa Savolainen

MASKEERAUS Vili Loikkanen, Silja Salonen

VALOSUUNNITTELU Kalle Kettunen

VALOVELHO Otso Muhonen

VALOASSISTENTTI Anna Burakova

ÄÄNISUUNNITTELU Erkki Ylimäki

ÄÄNITEKNIIKKA Sakari Pietarila, Ville Sekki, Emil Pasanen
MIKSAUS Ville Sekki

MONITORIMIKSAUS Emil Pasanen

AMBIENTÄÄNET Erkki Ylimäki

RADIOLÄHETYS Erkki Ylimäki ja Antti Pentikäinen

Gagge ja Tähti

”Isäsi sanoi, ettet koskaan antaisi periksi!” Gagarin kertoo Tähdelle tämän isästä. Kuva: Antti Pentikäinen

Kiitokset

Marianne Heikkilä ja muut rehtorit, opettajat, kouluisännät, koulusihteerit ja muu henkilökunta

Kotiväki (kyydeistä, eväistä ja tuesta)

Tikkurilan lukion alumniyhdistys

Renta Group Oy

Kimi Seppänen

Jorma Kivi

Niki ja Tähti

”Sinut vain tahdon, ja syliini sulkee, en ikinä sun anna vaaran keskellä kulkee.” Tähti ja Niki juttelevat. Kuva: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s