Etäkoulu loppuu – miten sinä voit?

Tänään 22.4.2021 vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Aihe on ajankohtainen aina mutta erityisesti juuri nyt marraskuusta asti jatkuneen etäkoulujakson loppumetreillä.

Tällä hetkellä mediassa puhutaan jatkuvasti nuorten hyvinvoinnista, ja ihan syystä: te olette eläneet läpi hurjan vuoden. Meille aikuisille on mahdotonta täysin tajuta, miten suuri menetys tämä koko korona-aika on suurelle osalle teistä ollut. Näkyy kuitenkin selkeästi, että etäkoulu ja eristys kavereista on ollut hankalaa niillekin nuorille, jotka tavallisesti pärjäävät hyvin. Ja jos mielenterveys rakoili jo ennen koronaa, hankaluudet ovat korostuneet entisestään. Onneksi saimme tällä viikolla tiedon, että lähikouluun päästään takaisin pian – normaali arki on vähän lähempänä.

Opiskeluhuollossa olemme tavanneet opiskelijoita etäkouluaikanakin suhteellisen normaalisti. Moni on kertonut olleensa masentunut, yksinäinen, väsynyt, motivoitumaton ja kykenemätön opiskelemaan. Nämä ovat tavallisia ja luonnollisia reaktioita tilanteessa, jossa eletään ilman selkeitä rutiineja, ollaan paljon yksin ja tuijotetaan tietokoneen ruutua koko päivä. Hätkähdyttävää on, että moni silti kokee, ettei kenelläkään toisella ole ollut näin hankalaa vaan itse on jotenkin huono tai heikko kun tuntuu tältä. Kun ei ole jaksanut opiskella tai tehdä mitään muutakaan ja vuorokausirytmi on sekaisin, tulee ajatelleeksi, että ehkä minä olen vain laiska.

Monesta tuntuu myös, että kaikki muut kyllä ovat onnistuneet pitämään kavereihin yhteyttä. Ja jos tuntuu että on ihan kokonaan tippunut kärryiltä opinnoista, ahdistusta lisää pelko siitä, että on ainoa. Älä huoli. Muista tuntuu samalta. Jos siltä tuntuu, anna itsellesi lupa olla myös vihainen ja surullinen siitä, että tämä kaikki tapahtui juuri nyt ja sinulle. Se todella on epäreilua!

Sekin voi hämmentää, ettei kouluun paluu välttämättä ole helppoa, vaikka sitä olisi odottanutkin. Yhtäkkiä jännittää nähdä muita ja tuntuu oudolta olla niin monen ihmisen seurassa. Lukion ykkösillä on monella tilanne, jossa luokkatoverien nimet juuri ja juuri ehti oppia ja nyt tuntuu, että pitää aloittaa tutustuminen ihan alusta. Sosiaaliset tilanteet saattavat ahdistaa tavallista enemmän. Tai sitten on vain hankalaa päästä sängystä ylös, kun on tottunut nukkumaan pitkään. Tämäkin on muutos ja muutokset saattavat olla hankalia. Ahdistus ja jännittäminen helpottavat, kun hankaliin tilanteisiin vain saa mentyä vähän kerrallaan.

Ole itsellesi armollinen!

Suuri osa ihmisistä selviää hyvin vaikeistakin kokemuksista vailla pysyviä psyykkisiä seurauksia. Tästäkin selvitään takaisin normaaliin. Se voi ja saa vaatia sinulta aikaa. Ole siis itsellesi armollinen, jos kaikki ei sinulle ole heti helppoa, vaikka arki muuttuu normaalimmaksi.

Juuri nyt omasta mielenterveydestään voi huolehtia pitämällä kiinni perusasioista: syömällä säännöllisesti, nukkumalla hyvin, liikkumalla (edes vähän), ulkoilemalla, pitämällä yhteyttä ystäviin ja juttelemalla perheelle, tekemällä mitä vain ”turhaa” mikä tuo iloa ja missä olet hyvä, suunnittelemalla opiskeluaan järkevästi (aikataulut!) ja varaamalla tarpeeksi aikaa levolle ja rentoutumiselle. Tiedän, moni on kuullut näistä kyllästymiseen asti. Niitä ei kuitenkaan voi korostaa liikaa. Kun voimme huonosti tai meillä on stressiä, tingimme näistä perusasioista herkästi, vaikka juuri niihin keskittymällä voisimme parantaa oloamme itse.

Ihan kaikkea ei tarvitse kuitenkaan sietää tai jaksaa yksin. Tänä vuonna opiskelijoiden mielenterveyspäivän teemaksi on nostettu avun hakeminen: sinä ansaitset apua ja olet oikeutettu sitä saamaan ja mitä aikaisemmassa vaiheessa sitä haet, sen parempi. Tässä linkissä on hyvin koottu yhteen apua tarjoavia tahoja. Ja tietysti lukion opiskeluhuoltoon (psykologit, kuraattori, terveydenhoitajat) saa aina olla yhteydessä!

Iloa ja valoa viimeisiin opiskeluviikkoihin! Ihan kohta päästään lomalle!

Teksti: psykologi Heidi Kuvaja

Kuvat: Janika Lähdes/Nyyti ry.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s