Lukuvuosikatsaus 2020–2021

Oli se erilainen vuosi.

Aloittaessani Tikkurilan lukion rehtorina 1.8.2020 en voinut millään tasolla kuvitella kokevani sitä kaikkea, mitä kulunut lukuvuosi toi tullessaan. Syksy oli kaikkine erityistilanteineen, uusine asioineen ja koronahuolineen työntäyteinen. Etäopetukseen siirtyminen tuli vastaan nopealla aikataululla talven kynnyksellä. Etäaikana riitti nopeita käänteitä, ja kaikki venyivät uskomattomalla tavalla. Opiskelu on kyllä jatkunut koko lukuvuoden, mutta poikkeavalla tavalla ja lähiopetuksessa ollessamme jatkuvin terveysturvallisuusmuistutuksin. Käsidesiä ja maskeja on kulunut.

Tilun perinteet ovat edelleen ensi lukuvuonna minulle uutta, lähipalaverit opettajien kanssa ovat vielä tulossa ja opiskelijoiden hymyt ovat vielä näkemättä maskien takaa. Aloitan uudelleen alusta ensi syksynä – tai ainakin siltä osittain tuntuu – niin paljon jäi tänä poikkeusvuotena kokematta.

Lukuvuoden aikana on kuitenkin tapahtunut paljon asioita. Elokuussa lukiostamme valmistui 29 IB-linjan opiskelijaa, joulukuussa lakitettiin 51 uutta kansallisen puolen ylioppilasta ja keväällä 286. Ylioppilastutkinnon eri kokeita tehtiin noin 2400, ja kuriositeettina mainittakoon, että selvästi kirjoitetuin reaalin yo-koe lukiossamme oli historia. Kevään poikkeusolojen ylioppilaskirjoitusten onnistuminen vaati valtavasti niin opettajilta kuin opiskelijoilta. Hienosti kaikki onneksemme sujui.

Opettajille suuri ponnistus vaihtelevien lähi-, etä- ja hybridiopetusten keskellä oli myös syksyllä 21 aloittavilla opiskelijoilla käyttöön otettavan uuden opetussuunnitelman laatiminen. Opiskelijat ja huoltajatkin ovat päässeet mukaan tuohon työhön. Uuden opetussuunnitelman myötä myös lukion terminologia muuttuu esim. jaksot muuttuvat periodeiksi ja kurssitarjotin opintotarjottimeksi.

Toiminnan arviointia on tehty pitkin lukuvuotta

Kaikkien osallisuutta on pidetty poikkeusoloissakin esillä. Erilaisia kyselyitä on suunnattu niin huoltajille, opiskelijoille kuin henkilökunnalle.

Huoltajat pääsivät vastaamaan lukion palautekyselyyn syyspuolella. Osana tuota kyselyä oli opetussuunnitelmatyöhön liittyviä osioita. Huoltajilta tuli arvokasta palautetta työelämätaitojen opettamiseen. Huoltajien työelämäosaamista tuleekin seuraavina vuosina hyödyntää enemmän osana lukion työelämäyhteistyötä. Huoltajien vastauksissa nousi vahvasti esiin vuorovaikutustaitojen kehittäminen. Erityisesti pitkän etäopetusjakson jälkeen nämä taidot nousevat arvostettaviin ja esiin nostettaviin asioihin. Kyselyyn vastanneet huoltajat ovat tyytyväisiä lukion ja huoltajien yhteistyöhön, he tietävät lukion opiskeluhuoltopalveluista ja keskustelevat nuortensa kanssa lukio-opinnoista, opintotarjonnasta, lukion ilmapiiristä sekä opintojen arvioinnista. Huoltajat ovat myös pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä lukion toimintaan ja edellä mainittuihin lukion toimintoihin.

Ajankäytön suunnittelu tuo kyselyn mukaan paljon haasteita opiskelijoille. 

Opiskelijat ovat osallistuneet erilaisiin palautekyselyihin pitkin vuotta. Toisen vuoden opiskelijat vastasivat muun muassa syyspuolella pääkaupunkiseudun kuntien yhteiseen toisen vuoden opiskelijoiden kyselyyn ja keväällä omaan lukion toiminnan arviointikyselyymme. Kaikki vastasivat keväällä laajaan kouluterveyskyselyyn, jonka tuloksia odottelemme ensi lukuvuoden aikana. Oman kyselymme vastaajien mukaan noin 60 % koki, että etäopiskelu on hankaloittanut opintojen etenemistä mutta 40 % kuitenkin ilmoittaa, että etäopiskelu sopii heille. Suuri enemmistö vastaajista tulee mielellään lukioon, on tyytyväinen lukiovalintaansa ja lukion opintotarjontaan, pitää opetusta hyvin ammattitaitoisena (tästä suurkiitos opettajille) sekä kokee saavansa riittävästi tietoa lukion asioista. Ajankäytön suunnittelu tuo kyselyn mukaan paljon haasteita opiskelijoille. Sekä huoltajien että opiskelijoiden vastauksissa nousee esiin myös huoli lukio-opintojen kuormittavuudesta. Näihin asioihin meidän on yhteistyössä opettajien ja opiskelijoiden kanssa kiinnitettävä ensi lukuvuonna entistä enemmän huomiota.

Myös opettajat ovat päässeet vastaamaan kyselyihin kuten Kunta10-kyselyyn ja omaan viestintäkyselyymme.

Elämä suruineen ja iloineen oli mukana lukuvuodessamme. Syksyllä yhteisömme suri liikenneonnettomuudessa menehtynyttä opiskelijaamme, ja haluamme vielä lähettää lämpimän osanottomme hänen omaisilleen ja läheisilleen. Surunkin keskellä koulutyö ja arkinen uurastaminen kuitenkin jatkuivat. Ilot olivat pienempinä palasina oppitunneilla ja kohtaamisissa pitkin lukuvuotta. Suuret yhteisölliset peruuntuneet tapahtumat kuten vanhojen tanssit, naamiaisgaalat tai penkkarit löytävät jälleen paikkansa ensi lukuvuonna. Hyvinvointi, jaksaminen ja opiskelun tuki ovat vahvasti esillä uuden lukuvuoden suunnittelussa. Paluu normaalimpaan arkeen lienee kaikkien odotuksissa.

Haluan kiittää kaikkia kuluneen lukuvuoden yhteistyöstä.

Onnea vielä uusille ylioppilaille ja aurinkoista kesää kaikille!

Mari Aalto
rehtori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s