Lukuviikon vinkkejä

Tilussa vietetään lukuviikkoa. Siksi julkaisemme tilulaisten parhaita vinkkejä kiinnostavaa luettavaa etsivälle. Seuraavat kaksi teosta kannattaa lisätä omalle lukulistalle!

Jenni Multisillan romaani Yksi teistä kuolee kertoo tarinan kolmesta teinitytöstä, joiden laihdutuskilpailu päätyi tragediaan. Kirjan päähenkilö palaa kymmenen vuotta myöhemmin Pohjois-Suomeen ja joutuu kohtaamaan menneisyytensä.

Kirjassa kuvataan lähinnä Saaran näkökulmia ja ajatuksia, mutta kirjassa tärkeinä henkilöinä on myös kymmenen vuoden takaiset ystävät Anna ja Elise. Päähenkilöt kärsivät vakavasta syömishäiriöstä, ja aihe on mukana koko kirjan ajan.

Kirjassa on kaksi aikatasoa: nykyajan tapahtumat ja Saaran muistelut kymmenen vuoden takaisista tapahtumista. Nykyajan tapahtumat etenevät kronologisesti, mutta menneisyyden takaumat etenevät pääosin takaperin ja menneisyyden tapahtumat selviävät yksitellen

Mitä tyttöjen välillä oikeasti tapahtui? Lainaa kirja ja selvitä se itse.

Kirjan juoni ja tunnelma on todella koukuttava ja kirja on helppolukuinen. Kirja käsittelee vakavaa aihetta todella mielenkiintoisella tavalla. Lukija pidetään koko kirjan jännityksessä ja matto vedetään useita kertoja lukijan jalkojen alta.

Kirjaa lukiessa uppoutuu kirjaan ja sen tapahtumiin niin, että tekisi mieli lukea koko kirja yhdeltä istumalta. Kirjassa käsitellään rankkoja aiheita. Tämän takia en suosittele kirjaa herkimmille lukijoille.

Teksti: Iida Hämäläinen

Jenni Multisilta: Yksi teistä kuolee
LIKE, 2020
423 sivua
Genre: Jännitys

Ken Keseyn romaani Yksi lensi yli käenpesän tunnetaan Miloš Formanin ohjaamasta samannimisestä elokuvasta vuodelta 1975. Kannattaa kuitenkin tutustua myös romaaniin, sillä sitä on pidetty maailman vaikuttavimpana mielisairaalasatiirina.

Kirjan tapahtumapaikkana on mielisairaala Oregonissa, jonka psykiatrista osastoa johtaa hoitaja Ratched. Järjestelmällisen osaston arjen tulee särkemään räväkkä R. P. McMurphy, joka saa muut osaston potilaat tahtomaan muutosta ja matriarkaatin päättymistä. Vastakkainasettelu tuodaan nopeasti esille ja sota näiden välillä onkin väistämätön.

Teos kritisoi psykiatriaa ja demokratian nimissä suoritettavaa vallan väärinkäyttöä. Koska kertoja on niin moniulotteinen, ei kirjan seuraaminen käy tylsäksi, ja se saakin pohtimaan oikean ja väärän rajoja sekä hahmojen oikeita motiiveja. McMurphyn ja Ratchedin psykologista taistelua on mielenkiintoista seurata ja lukemalla kirjan saat selville, kumpi murtuu ensin.

Keseyn kirja ei seuraa mitään muottia, vaan saa lukijan kyseenalaistamaan kaikkea hahmojen arvoista ja siihen, tapahtuiko asiat niin kuin kerrotaan. Vuosien jälkeenkin kirja iskee lukijaan vanhahtavasta kielestä huolimatta, ja oikeastaan se tuntuukin uudelta tuulahdukselta. Jos haluat lukea kirjan, joka tuo vaihtelua, niin kannattaa lukea Yksi lensi yli käenpesän. 

Teksti: Aada Viiala

Ken Kesey: Yksi lensi yli käenpesän
WSOY, 1962
Suomentanut: Risto Lehmusoksa
389 sivua
Yhteiskunnallinen teos on Keseyn esikoisromaani.

Kuvat: kirjojen kustantajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s