Tilulaiset kertovat: tositarinoita mielenterveydestä

Hälyn toimitus keräsi tilulaisilta kokemuksia mielenterveyteen liittyvistä ongelmista ja haasteista. Onneksi moni saa vertaistukea varten. Kenenkään ei tarvitse olla ongelmiensa kanssa yksin. 

SISÄLTÖVAROITUS! Jutussa on mainintoja niin mielenterveysongelmista, syömishäiriöistä kuin itsetuhoisuudesta. Jos koet aiheet epämukaviksi tai triggeröiviksi, ethän lue juttua.

Keräsimme syyslukukaudella tilulaisten kokemuksia mielenterveydestä. Kyselyyn vastanneista noin 46 % kertoi kamppailleensa mielenterveysongelmien kanssa viimeisen vuoden aikana. Moni kertoi ahdistuneisuudesta ja masennuksesta, kuin myös ongelmista syömisen, kehonkuvan, oman itsensä ja sosiaalisten suhteiden kanssa.

Kuva: Tumisu/Pixabay.

Jutussa suorat lainaukset oppilaiden vastauksista on merkitty kursiivilla.

 • ”Ahdistuneisuutta, välillä ylitse paisuvaa stressiä.”
 • ”Diagnosoitu keskivaikea masennus ja paniikkihäiriö. Elämään vaikuttanut suuresti äidin alkoholismi.”
 • ”Ahdistuneisuutta, lopetin kurssin sen takia ja tietyin väliajoin alakuloisuutta.”
 • ”Jonkinlainen syömishäiriö (binge eating disorder) ja viiltelyä.”
 • ”Masennus ja ahdistus. Koulu ja perhe-elämä ovat vaikuttaneet negatiivisesti.”
 • ”Ahdistusta ja en halua sanoa että masennusta mutta masennuksen kaltaisia jaksoja.”
 • ”Ahdistusta ja masennusta. Suuri stressi harrastuksesta ja kirjoituksista.”
 • ”Masennus, syömishäiriö, itsetuhoisuus.”
 • ”On. Olen ollut masentunut ajoittain, etenkin koulussa luotujen ystävyyssuhteiden takia.”
 • ”Ahdistuneisuushäiriö ja kausimasennus ovat tällä hetkellä päällimmäiset ongelmat :/ aikalailla kaikki stressaa ja tää stressi ylikuormittaa mieltä ja jaksamista.”
 • ”Masennus, syömishäiriö, itsetuhoisuus, olin koditon lähes vuoden, perheeni on yhä hyvin köyhä.”
Kuva: Tumisu/Pixabay.

Osa vastaajista kertoi kokemuksistaan tarkemmin: 

 • ”Elämässäni ei viime aikoina ole juuri ollut vastoinkäymisiä, mutta ennen kesälomaa etäopetuksessa oleminen oli vaikeaa. Kouluun saapuminen ja siellä oleminen ahdistaa usein. Välillä koen myös masentavia jaksoja, joista yritän päästä eroon löytämällä vapaa-ajalla uusia asioita, joita tykkään tehdä.”
 • ”Ahdistusta ja en halua sanoa, että masennusta mutta masennuksen kaltaisia jaksoja. Iskällä syöpä, kaks koiraa kuoli, kaks kaverii menehty ja rasitusvamma, joka esti liikkumisen, joten paino alkoi kasvamaan, joten ongelmia syömisen ja kehonkuvan kanssa.”
 • ”Ala-asteella kiusattiin ja nyt kärsin ahdistuneisuushäiriöstä, jonka takia myös vakavaa masentuneisuutta ja itsetuhoisuutta toistuvasti. Huono kotitilanne ei myöskään helpota tilannetta. Vähemmistöön kuuluminen lisää myös tuntoa siitä, ettei oikeen sovi mihinkään paikkaan ja missään ei ole omalle kohdalle sopivaa representaatiota, joten itsensä hyväksyminen on ollut haastavaa ja edelleen on.”
 • ”Viime kevään etäopiskelujakson aikana olin aika ahdistunut. Minulla oli pitkä vaihe, kun opiskelu ei innostanut ollenkaan, mikä näkyi osaamisessa ja rästitehtävien kasvussa, mikä aiheutti stressiä. En myöskään pitänyt kunnolla yhteyttä ystäviini, en yksinkertaisesti jaksanut avata viestejä. Sen sijaan makasin päivät pitkät sängyssä ja katselin suoratoistopalveluita. Lisäksi minulla oli samoihin aikoihin vaikeuksia ihmissuhteen kanssa.”
 • ”Masentuneisuutta, ahdistuneisuutta ja hieman itsetuhoisia ajatuksia. Abortti ja ero poikaystäväni kanssa olivat myös ongelmia lisäävänä. Ahdistun ihan pienistä asioista ja saan pahoja paniikkikohtauksia.”
 • ”Touretten syndrooma aiheuttaa erilaisuuden tunnetta ja syrjäytyvää oloa.”
Kuva: Tumisu/Pixabay.

Mikä auttaa?

Keräsimme samassa kyselyssä kokemuksia avun hakemisesta, saamisesta, sekä asioita, jotka ovat auttaneet eri ihmisiä mielenterveyteen liittyvien ongelmien ja haasteiden kanssa. Iloksemme saimme paljon vastauksia myös tähän kategoriaan ja haluammekin nostaa seuraavaksi niin yleisempiä kuin omaperäisimpiäkin vastauksia kaikkien muidenkin avuksi. 

 • ”Musiikin kuuntelu ja puhuminen läheisille auttaa.”
 • ”Lähipiirin läsnäolo auttanut. Olen hakenut apua koulun henkilökunnalta ja koulun ulkopuolelta.”
 • ”Kaverit, ulkoilu, lemmikit ja terapia.”
 • ”Kävin keväällä muutaman kerran koulupsykologilla muuhun asiaan liittyen, mistä oli paljon apua, vaikka käsittelyä kaivannut aihe ei hetkeen ollutkaan vaikeuttanut elämääni. Lisäksi lähikouluun palaamisella oli selkeä positiivinen vaikutus yleiseen vireystilaani ja jaksamiseeni. Kesäloma myös auttoi lataamaan akkuja. Ystävät ovat aina olleet minulle iso apu!”
 • ”Sekasin chat on auttanut silloin kun olen sinne päässyt.”
 • ”Se kun joku on vaikka vain pyytänyt hengailemaan.”
 • ”Alan ammattilaiselle puhuminen, kaikki self-help postaukset sun muut somessa, kavereiden tuki ja samaistuminen, eläminen niiden pienempien onnentuojien vuoksi ja positiivisempi näkökulma elämään, sekä omiin diagnooseihin perehtyminen, että olisi syvempi ymmärrys itsestään.”
 • ”Aika on auttanut.”
 • ”Parhaat kaverit on ollu tukena koko ajan ja oma koira, jolle puhun ihan kaikesta.”
 • ”Ammattiapuun hakeutuminen on hidasta, mutta koulu psykan kanssa sain puhuttua esim. uupumuksesta. Myös erilaiset videot ja esim kirjat tuovat myös vertaistukea ja apua sekä kavereista on ollut myös apua. Tällä hetkellä yritän saada apua matalan kynnyksen palvelusta Nupista.”
 • ”Mielekäs liikunta ja kehonrakennus/muokkaus (sali) keskittyminen itseeni on pitäny yllä parempaa mielenterveyttä.”
 • ”Mielialalääkkeet ja lastensuojelu.”
 • ”Terapia.”

Oli huojentavaa huomata, että ongelmista huolimatta moni on löytänyt myös keinoja selvitä vaikeista hetkistä.

Hälyn toimitus haluaa tämä jutun kautta muistuttaa, että et voi koskaan tietää, mitä joku käy läpi omassa elämässään. Koulu tarjoaa apua mielenterveysongelmista selviämiseen ja asioiden käsittelyyn, mutta ei ole keneltäkään pois olla ystävällinen ja huomaavainen muita kohtaa. Ongelmasi eivät ole liian pieniä avun hakemiseen. 

Haluatko hakea apua? 

Koulussa on paljon auttajia. Oppilashuoltohenkilöstölle voi aina mennä puhumaan. Heidät tavoittaa parhaiten Wilmalla tai soittamalla. Linkitämme yhteystiedot tänne heti, kun koulun uusi kotisivu aukeaa kesäkuun alussa.

Koulun ulkopuolisia auttajia on myös paljon. Vantaalla nuoria auttaa Nuppi. Sivulla on linkkejä myös muihin avuntarjoajiin.

Tukiopetus Tilussa: 

 • Study Cafe tiistaisin ruokalassa klo 15. Voit halutessasi pyytää paikalle minkä tahansa aineen opettajan.
 • RuMaEn-kurssi  taas ensi syksynä. Mahdollisuus uusia hylätty englannin, matematiikan tai ruotsin kurssi tai suorittaa puuttuva kurssi.
 • JEE- ryhmä tarjoaa tukea esitelmien pitämiseen, valmistelemiseen ja esiintymisjännitykseen. Lisätietoja Heli Toivoselta.

Teksti: Minni Lauronen

One response to “Tilulaiset kertovat: tositarinoita mielenterveydestä

 1. Päivitysilmoitus: Tikkurilan lukion vuosi 2021‒22 | Tiluttelua·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s