Lukiolaiset kirjamessuilla

Tilun abiturientit Alex ja Venni vierailivat vuoden 2022 Kirjamessuilla torstaina 27.10. eli messujen ensimmäisenä päivänä. Lue reportaasi ja lähde messuille – sunnuntaina 30.10.2022 ehtii vielä!

SAAVUIMME TÄPÖTÄYDELLÄ JUNALLA Pasilaan aamupäivällä, ja suuntasimme sieltä suoraan Messukeskukseen. Sinne suunnistaminen oli helppoa, sillä seurasimme vain suurta ihmisjoukkoa, joilla oli selkeästi sama määränpää. Sisällä oli suunnaton määrä ihmisiä, mutta tilaa riitti onneksi kyllin kaikille. Suunnittelimme aluksi menevämme Kruununhakaan Tiedetorille seuraamaan keskustelua merkittävästä filosofista Friedrich Nietzschestä, mutta siihen oli vielä aikaa, joten kiertelimme ensin Messukeskuksen perällä sijaitsevia levymessuja ja Kruununhaan lähellä olevia antikvariaatteja.

KELLON LYÖDESSÄ 11.30 Tiedetorilla oli mahdollisuus nähdä kirjailija ja professori Tarmo Kunnas. Hän on kuluttanut mielettömän määrän aikaa elämästään nimenomaan Nietzschen filosofisten teorioiden ja pohdintojen tutkimiseen sekä hänestä opettamiseen ja kirjoittamiseen. Kunnasta haastattelemassa oli Sampsa Laurinen. Haastattelun pohjalla oli Kunnaksen teos Nietzsche ajattelijana. Kunnas pistää paljon painoarvoa erityisesti Nietzschen huumorintajuun ja hänen kirjallisuutensa tulkitsemiseen huumorin eri lajityyppien näkökulmasta. Hän myös totesi, että Nietzsche oli elämänsä eri vaiheissa jopa hieman ristiriidassa omien ajatustensa kanssa. Haastattelu oli hyvin mielenkiintoinen.

Halusimme kuitenkin nähdä Kunnaksen haastattelun, sillä toivoimme että oppisimme lisää Nietzschen ajatuksista ja filosofiasta, mutta haastattelu keskittyi enemmän itse Kunnaksen ajatuksiin, joka oli täysin odotettavissa, sillä kyse oli kuitenkin Kunnaksen teoksen myynninedistämisestä. (Tjaa, olikohan Nietzschellä sittenkin se syfilis?)

LEVYMESSUILTA LÖYTYI kaikkea musiikkiaiheista: vinyylejä, CD-levyjä, bändipaitoja, nuottikirjoja, ja paljon muuta. Levyjä löytyi sekä käytettyinä, että uusina, ja hinnatkin vaihtelivat viidestä eurosta ihan kahdeksaankymmeneen euroon asti. Monella levykaupalla oli myös erityisiä messutarjouksia.

KÄVIMME MYÖS KIERTELEMÄSSÄ kolmen suurimman kirjakaupan kojuja, eli Akateemisen kirjakaupan, Suomalaisen kirjakaupan, sekä Rosebudin. Jokaisessa oli laaja kirjo erilaista kirjallisuutta eri kielillä, ja meidän oli hankalaa vetäytyä ostamasta itsellemme lisälukemista kirjahyllylle odottamaan vuoroaan. Totesimme kuitenkin, että olisi järkevämpää säästää rahat toistaiseksi, sillä haluamamme kirjat todennäköisesti löytyvät vielä myöhemmin näiden kirjakauppojen valikoimasta.

HAKANIEMI-LAVALLA kello 12.30 some-vaikuttaja, toimittaja sekä nykyään myös kirjailija Mona Bling oli puhumassa esikoisteoksestaan 23 transmyyttiä: Totta ja tarua transihmisistä. Blingiä haastattelemassa oli äänikirjaversion kanssanauhoittaja ja näyttelijä Miiko Toiviainen. 

Bling kertoi haluavansa jakaa mahdollisimman moniäänisesti transihmisten kokemuksista suomalaisessa yhteiskunnassa elämisestä. Kirjassa näkyy sekä Blingin oman transtaustan pohjalta kertomuksia että eri ikäisten ja eri sosioekonomisten taustoista tulevien transihmisten näkökulmia elämään ja omaan transidentiteettiin. Bling ja Toiviainen molemmat pohtivat lavalla muun muassa transrepresentaatiota mediassa sekä omaa suhtautumistaan transvihaan ja ilkeisiin kommentteihin. Bling jakoi myös ilahtuneesti autuuttaan siitä, että on voinut olla ensimmäinen suomalainen henkilö, joka on kirjoittanut transsukupuolisuudesta kokonaisen teoksen, vieläpä suomeksi.

Meistä oli ilo nähdä tämän tärkeän asian ympärillä niinkin suuri yleisö kuin paikan päällä oli. Heistäkin iso osa oli ikäihmisiä, mikä toi optimistisen olon, sillä vanhemmat sukupolvet on usein nähty hieman ahdasmielisimpinä kyseisten aiheiden suhteen. Teos on myöskin ollut melko suosittu, vaikka sen julkaisusta on vasta noin kuukausi. Mekin taidamme ostaa omat kappaleet mahdollisimman pian.

MEISTÄ OLI HIENOA, että messuilla oli tänä vuonna kojuja myös pienemmille yrityksille. Töölö-lavan lähellä oli pieniä kojuja, joissa yksittäiset yrittäjät olivat myymässä taidetta ja taideprinttejä muun muassa postikorttien ja kangaskassien muodossa. Joukossa näkyi esimerkiksi maailman suloisimpia kuvia eri eläimistä, kuten ketuista ja siileistä sekä häkellyttäviä illustraatioita avaruusmaisemista. Suurin osa pienyrittäjistä oli myös todella ystävällisiä ja anteliaita, ja hinnat olivat isompia ketjumyymälöitä edullisempia. Näiltä kojuilta lähti mukaan paljon postikortteja, joita lähetämme sukulaisille ja laitamme seinälle koristeeksi. On aina mukavaa tukea pieniä yrityksiä ja taiteilijoita.

Seuraavaksi matkamme vei Fantasiapelit-kaupan kojulle, jossa oli paljon lautapelejä, pehmoleluja, keräilyesineitä sekä kirjoja. Tämä koju sopii erityisesti scifi- ja fantasiagenrejen ystäville, sillä sieltä löytyi mielenkiintoisia elokuviin ja peleihin liittyviä tavaroita. Pehmolelut olivat meidän henkilökohtainen suosikkimme, mutta ne olivat valitettavasti liian kalliita, joten niitä ei lähtenyt mukaan. Samalla alueella oli myös scifiseurojen kojuja, joissa myytiin muun muassa euron arpoja. Alex osti arvan ja voitti sarjakuvalehden. 

Antikvariaatteja eli antiikkiesineiden- ja kirjojen kauppoja oli enemmän kuin viime vuonna. Niistä löytyy paljon vanhoja tai halpoja kirjoja. Lisäksi myynnissä oli paljon hieman kuluneita sarjakuvia, kuten Asterix ja Obelix ja vanhoja painoksia Marvel-sarjakuvista. Kävimme läpi kaikki antikvariaatit, mutta emme tällä kertaa ostaneet mitään. 

Antikvariaatteja kiertäessämme kiinnitimme erityisesti huomiota siihen, kuinka normalisoitua erilaisten antisemitististen kuvien ja koodien käyttö on etenkin kirjojen kansissa. Meistä tämä on tietenkin ikävää, sillä tiedostamme, että niillä yritetään kiinnittää huomiota eri teoksiin kokonaisen ihmisryhmän jaetun trauman kustannuksella. Nämä ovat huomattavsti lisääntuneet, sillä kirjallisuudessa ajankohtaisena aiheena ovat poliittisen ääri-ilmiöt, sekä Ukrainan ja Venäjän välinen sota, jonka vuoksi Putinia verrataan paljon maailmansotien aikaisiin diktaattoreihin.

MESSUKESKUKSEN LÄNSIPÄÄSSÄ vietettiin erikseen viini- ja ruokamessuja, jonne pääsivät ainoastaan 18-vuotta täyttäneet vierailijat. Meillä oli onneksi molemmilla henkilötodistukset mukana, joten pääsimme tutkimaan tätäkin puolta tapahtumasta. Kiertelimme eri kojuja ja maistelimme kaikkia ilmaismaistiaisia mitä löysimme. Mieleenpainuvimpana jäi Virna Food -nimisen yrityksen sienistä valmistettu kasviproteiini, joka muistutti koostumukseltaan tofua. Kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin kohdannut mitään vastaavaa, joten olimme positiivisesti yllättyneitä. Hyvä että kasvisruoassa on entistä enemmän variaatioita proteiininlähteissä.

Lähdimme messuilta noin neljältä iltapäivällä. Meillä oli erittäin hauskaa – pääsimme viettämään aikaa yhdessä, ja messuilla riitti kyllä tekemistä. Tulevina päivinä ohjelma jatkuu, ja olemme sitä mieltä, etteivät kirjamessut todellakaan ole vain lukutoukille, vaan jokaiselle löytyy sieltä jotain mielenkiintoista. Joten ota sinäkin kaveri mukaan ja lähde innolla kirjamessuille.

Teksti: Alex ja Venni
Kuvat: Alex

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s