Käyttäjiensä näköinen talo

Tikkurilan lukion nykyinen rakennus valmistui 20 vuotta sitten. Syksyllä 2002 taloon muuttivat vanhan Tikkurilan lukion ja Simonkylän lukion opiskelijat ja opettajat. Talon arkkitehti Hannu Jaakkola käviä marraskuussa vierailulla suunnittelemassaan talossa. Tässä kirjoituksessa hän pohtii arkkitehtuurin merkitystä oppimisessa.

Tilun julkisivu silloin joskus. Ympäristö on muuttunut, mutta itse talo näyttää melkein samalta.

TIKKURILAN LUKIO, Tilu, oli valmistuessaan Suomen suurin lukio. Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana ovat sekä koulu että maailma, johon koulun tulisi valmistaa, muuttuneet tavalla, jota kukaan ei olisi osannut aavistaa rakennuksen peruskiveä muuratessa.

Koulusuunnittelun tavoitteet alkoivat muuttua, kun totisista keskikäytävärakennuksista lukittuine luokkineen ja opettajainhuoneineen siirryttiin inhimillisempiin ratkaisuihin: tulivat solukoulut opetussolujen ympäröimine toreineen. Viime vuosikymmenellä hallitsi sakaramallinen pohjaratkaisu.

Rehtori Manna Sydänmaanlakka kuuntelee tarkasti Hannu Jaakkolan huomioita.

Uusi perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 toi avoimen ja muunneltavan oppimisympäristön. Lukion uusi opetussuunnitelma otettiin käyttöön 2021. Se korosti laaja-alaisuutta ja tiiviimpää yhteistyötä eri oppiaineiden välillä. Oppivelvollisuus laajeni hiljattain kahdeksanteentoista syntymäpäivään, ellei tutkintoa ole suoritettu sitä aikaisemmin. Juuri nyt pyritään lukion ja ammatillisen koulutuksen lähentämiseen.

HYVÄ ARKKITEHTUURI kestää aikaa. Se löytää kompromissin riittävän kontrollin ja puuhamaan, vallan ja vallattomuuden, vapauden ja turvallisuuden välillä. Koulu rakennustyyppinä on pitänyt pintansa yhteiskunnassa, jossa aikaisemman maailman arvorakennuksia, kirjastoja, konserttisaleja ja sakraalitiloja, sulautetaan kauppakeskuksiin.

Auditorio eli Kaarna-sali on hyvä esimerkki tilasta, joka taipuu monenlaiseen käyttötarkoitukseen.

Koulusuunnittelun lähtökohdat voivat olla haasteellisia: toisaalta koulun pitäisi avautua ympäristöönsä ja tarjota tilojaan naapurustonsa käyttöön, toisaalta tarjota turvallinen oppimisympäristö turvattomaksi käyvässä maailmassa. Nuortenkin ajasta ja kiinnostuksesta kilpailevat kaupallisuuden ja viihteen helppoheikit aivan eri voimalla kuin 20 vuotta sitten. Silti koulu pitää tunnistaa pitkän sivistysperinteen edustajaksi. Muodin muuttuessa tyyli pysyy.

Tikkurilan lukio on pyrkinyt tarjoamaan eleettömän taustan värikkäälle kouluelämälle. Uuden tutkimuksen mukaan juuri lukioiän tapahtumat painuvat syvimmin ihmisen muistiin. Johtuuko se aivojen kehitysvaiheesta vai yksinkertaisesti siitä, että tuossa iässä niin monet asiat koetaan ensimmäistä kertaa – sitä ei tiedetä.

Arkkitehti Hannu Jaakkola huomasi vierailullaan, että Tilu on edelleen hyvässä kunnossa ja toimii hyvin.

MUTTA ON HELPPO USKOA, että rakennuksessa, joka sallii käyttäjiensä muokata tiloja näköisekseen, ja jota päivän mittaan muuttuva luonnonvalo elävöittää, syntyy sekä hyviä muistoja että valmiutta kohdata aikuiselämän haasteet.

”Nuoruuden tuhlata voit – mutta et säästää” – tuhlatkaamme se siis Tikkurilan lukiossa!

Teksti: Hannu Jaakkola, arkkitehti
Kuvat: Antti Pentikäinen, julkisivukuva: Voitto Niemelä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s