Onnettomien tapahtumien dominoefekti

Sykähdyttävä tarinankerronta vie lukijan synkkien salaisuuksien äärelle.

”Virgin suicide
sä huusit mulle vain
pois vain täältä
sä tarpeeksesi sait
itses mulle annoit
oot mun virgin suicide”

JEFFREY EUGENIDESIN romaani Kauniina kuolleet (eng. The Virgin Suicides) on vuosituhannen vaihteessa ilmestynyt romaani, joka kertoo Lisbonin perheen tyttöjen teinielämästä ja heidän traagisista kohtaloistaan. Lisbonin perheeseen kuuluu viisi siskosta, joista jokainen päätyy epäselvistä syistä tekemään itsemurhan. Ensimmäisenä keskuudesta poistuu perheen nuorin, 13-vuotias Cecilia.

”Tepä ette olekaan koskaan ollut kolmetoistavuotias tyttö.”
                                                                                  ‒ Cecilia Lisbon

Lisbonin tytöt ovat iältään 13 (Cecilia), 14 (Lux), 15 (Bonnie), 16 (Mary) ja 17 (Therese). Tyttöjä kuvataan läpi romaanin kauniina, satumaisina ja salaperäisinä. Rouva Lisbon on tiukka uskonnollinen kotiäiti, joka rajoittaa tyttöjen menemistä ja sosiaalista elämää rajusti. Vähäisestä sosiaalisesta elämästä huolimatta Lisbonin tytöt ovat suuressa suosiossa lähes koko kaupunginosan, ja erityisesti erään poikajoukon keskuudessa. Cecilian ensimmäisen itsemurhayrityksen jälkeen tytöille pyritään antamaan enemmän vapautta, jotta pystyisivät elämään niin kuin muut nuoret, mutta kaikki romahtaa Cecilian toiseen ja viimeiseen itsemurhayritykseen.

KIRJA KÄSITTELEE RASKAITA, mutta valitettavasti reaalimaailmassa tapahtuvia asioita. Vaikka Lisbonin perhe oli aina erottunut joukosta, ei kukaan osannut odottaa, minkälaisen onnettomien tapahtumien dominoefektin Cecilian itsemurha aloitti. Tyttöjen tarinaa kerrotaan ulkopuolisen poikajoukon näkökulmasta, mikä luo todellisuuden tunnetta. Harvoin tosielämässäkään saadaan tarkasti selville, miksi joku tappoi itsensä ja mitä heidän päässään liikkui.

Kirjassa ei siis kertaakaan päästä suoraan käsiksi tyttöjen omiin ajatuksiin, mikä ei kuitenkaan ole este sykähdyttävälle tarinankerronnalle. Pojat rakentavat kokonaiskuvaa tyttöjen tilanteesta esimerkiksi haastattelujen, valokuvatulkintojen, juorujen ja omien kokemustensa avulla. Lukija voi kokea itsensä yhdeksi teinipojista, joka ei tiedä Lisboneista yhtään sen enempää kuin muutkaan, jolloin osa tarinasta voi jäädä oman tulkinnan varaan.

ROMAANI KESKITTYY MONIIN synkkiin ja tärkeisiin eri aiheisiin huolimatta siitä, että sen teemaksi nousee teini-itsemurha. Tärkeintä ei ole välttämättä edes tietää miksi tytöt riistivät henkensä, vaan kenties se, mitä kaikkea olisi voitu tehdä estämään tuhoisa lopputulos.

Pidän erityisesti siitä, että kirja heijastaa todellisuutta, eikä asioita hirveästi suodateta. Surullinen tosiasia kuitenkin on se, että ihmiset kärsivät eivätkä saa apua, mikä johtaa usein itsemurhaan. Kauniina kuolleet tarjoaa emotionaalisen ja tärkeän lukukokemuksen, minkä takia mielestäni nuoret ja vanhemmat ikäluokat voivat nauttia kirjasta.

Teksti: Emre Gül
Kuva: kustantaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s