Runoudesta aikuisille (ei lapsille, koska outoja sanoja + sisältöä 1800-1900-luvuilta)

Kun osaa runoja, niitä tulee mieleen. Ja kun niitä tulee mieleen, ne yllättäen tarjoavat jotakin ymmärrystä elämästä, omasta tai muitten tai yleensä.

Kira Kharitonova IB19: Gossips

Tänään tajusin, miten usein turhaan herjaamani1 Runebergin Lähteellä (1870) kuvaa visiottomuutta, elämän arjeksi muuttumista, nykyelämän oudon pitkää etäisyyttä niihin ideoihin ja arvoihin, joita luuli omikseen:

Sua lähde kaunis katselen
likellä vettäsi,
kun pilven varjot vaeltavat
kuvastimessasi.

Kas tuoll’ on pilvi loistava
ihana, kaunoinen,
mut lähti pois pakenemaan
hyvästi, varjoinen.

Mä näitä nähden aattelen
mun omaa sieluain.
Niin moni pilvi kultainen
noin senkin jätti vain.

Nuorena näkee sen pilven, mutta ei ymmärrä, että se on pilvi tai että se on kultainen. Vasta vanheneminen ja pilven katoaminen tarjoavat mahdollisuuden ymmärtää pilven olemusta. Huokaus. Tämä ei ole win-win vaan sen tarkka ja äkkisyvä vastakohta.

Vastikään edesmennyt kuningatar Elisabet II, jonka mukana 1900-luku lopullisesti kuoli, kuten Guardian oivaltavasti kirjoitti, osasi tolkuttomasti pitkiä ja lyhyitä runoja englanniksi ja ranskaksi. Pitkien seremonioiden aikana, jolloin monarkki ei saanut liikahtaakaan, ettei hiki valuisi, Elisabet lopotti mielessään loputtomat rimssut runoja. Se auttoi keskittymään ja kestämään.2

Runous onkin ihmeellisellä tavalla yhtä aikaa mekaanista ja merkityksellistä, kuin arki tai kuin metronomin tikitys3, joka osoittaa elämän tarkoituksen yhtenä mielettömänä hetkenä.

Teksti: Maarit Berg

________________________________

1 Tämä on virallinen anteeksipyyntö.
2 Jostain syystä päässä laulaminen ei toimi samalla tavalla? Päässähän pyörii aina vähintään yksi ääniraita, joka varsinkin nukahtaessa tuntuu itsensä saatanan soittolistalta. (Huomatkaa, että tämä ei ole kiroilua vaan ikään kuin erisnimi, joka epäkunnioitustarkoituksessa kirjoitetaan pienellä. Huomatkaa myös, että nuorisolle suunnatussa tekstissä ei kiroilla.)
3 Aikuisten värityskirjatehtävä: printtaa tämä ja väritä kaikki sellaiset sanat, joita z-sukupolvi ei voi ymmärtää. Useimmissa kappaleissa niitä on 1-2. Hihittele, sinulla on salaista tietoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s