Laura haluaa paremman maailman

Tilu menestyi hienosti tämän vuoden Viksu-tiedekilpailussa. Juho Iipposen seitsemännen sijan lisäksi IB-abi Laura Kolehmainen tuli kansainvälisessä sarjassa kuudenneksi. Palkinnoksi hän sai 500 euroa ja ”ruman pehmolelun”. Lisäksi palkinto auttaa opiskelupaikan saamisessa yliopistolla.

Viksu-tiedekilpailun palkintojenjako oli arvokas tilaisuus. Kuva: Ari Ranki.

Viksu-tiedekilpailun palkintojenjako oli arvokas tilaisuus. Kuva: Ari Ranki.

Lauran palkittu tutkielma käsitteli Italian hyökkäystä Etiopiaan vuosina 1935–1936 ja sitä, miksi Kansainliiton muut valtiot sallivat sen. Hän oli kirjoittanut IB-opintoihin kuuluvan Extended Essayn samasta aiheesta. Viksua varten tekstiä piti muokata hieman.

– Panostin työhön ihan hulluna ja kirjoitin sen ainakin viidesti uudestaan. Tutkimuskysymyskin hahmottui vasta prosessin aikana, Laura muistelee.

Aihe ei valikoitunut sattumalta. Hän halusi tutkia, kuinka pieniä valtioita on aina kohdeltu kaltoin yhteisen hyvän nimissä.

– Suoraan sanoen halusin saarnata imperialismin synneistä, Laura nauraa.

Hänen mukaansa imperialismi ei ole kadonnut maailmasta mihinkään, se on vain muuttanut muotoaan. Me länsimaissa asuvat ostamme ruokamme halvalla supermarketeista, ja samaan aikaan kehitysmaissa viljelijä saa kovasta työstään vain roposia. Poliittinen riisto on siis muuttunut taloudelliseksi.

Sama palavasieluinen yhteiskunnallinen näkemys välittyy myös Lauran tulevaisuudensuunnitelmista.

– Missä minusta olisi eniten hyötyä? Haluaisin tehdä jotain isoa, esimerkiksi vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. Voisin työskennellä vaikka asiantuntijatehtävissä, juristina tai toimittajana.

Laura en jännitä toukokuussa alkavia finalseja eli IB-ylioppilaskokeita. Kuva: Antti Pentikäinen.

Laura ei juuri jännitä toukokuussa alkavia finalseja eli IB-ylioppilaskokeita. Kuva: Antti Pentikäinen.

Laura aikoo hakeutua valtiotieteelliseen tiedekuntaan, mutta myös oikeustieteellinen kiinnostaisi.

– Ja siinä sivussa ja rinnalla kulkee myös taiteen tekeminen. Nämä ovat kuitenkin asioita, joiden parissa minun on pakko tehdä työtä, hän pohtii.

IB-abit eivät ole vielä päättäneet kouluaan kansallisen puolen opiskelijoiden tapaan. IB-ylioppilaskirjoitukset eli finalsit alkavat vasta toukokuussa. Laura aikoo panostaa erityisesti historiaan ja matematiikkaan, muihin aineisiin hieman maltillisemmin.

Kolmeen lukiovuoteen mahtuu paljon muistoja. Osa liittyy kouluun, osa vapaa-aikaan.

– Kyllä viime talven musikaali oli aika iso kokemus. Ja nyt olen mukana kirjoittamassa ja sanoittamassa ensi talven esitystä. Eli koulu on ollut minulle paljon muutakin kuin lukemista. Ja tietysti IB-kavereita tulee kamala ikävä.

Koulutovereista on tullut tärkeitä ystäviä myös koulukuvioiden ulkopuolella. Viime heinäkuussa Laura teki kolmen ystävänsä kanssa hienon retken Nordkappiin eli Norjan pohjoiskärkeen.

– Se oli mahtava reissu. Välillä oli niin kylmää ja kamalaa, että itkin, mutta oli se silti tosi ihanaa, Laura hymyilee.

Teksti: Antti Pentikäinen

Lisää Viksu-kilpailusta löydät täältä.

One response to “Laura haluaa paremman maailman

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s