Kolmiodraama auditoriossa

Muun muassa Voima-lehden kustantaja tunnettu Tuomas Rantanen tutustui myös tilulaisten mediatuotoksiin. Tarkan katseen alle pääsivät muun muassa Häly sekä Sankariainesta-elokuva. Kuva: Dana Mikhlik.

Muun muassa Voima-lehden kustantajana tunnettu Tuomas Rantanen tutustui myös tilulaisten mediatuotoksiin. Tarkan katseen alle pääsivät Häly sekä Sankariainesta-elokuva. Kuva: Dana Mikhlik.

Tiistaina 14.5.2013 ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat nauttia hienosta Studia Generalia -luennosta auditoriossa. Vieraana ei ollut kuka tahansa henkilö. Hän on Tuomas Rantanen – poliitikko, Voima-lehden kustantaja sekä kansalaisaktivisti.

Rantanen piti suurena kunniana saada luennoida Tilussa. Hän tiesi, että Tilun aikaisemmat vierailijat olivat omien alojensa huippunimiä. Hän myös muistutti opiskelijoita edellisten puhujien lähestymisnäkökulmista sekä korosti, miten hänen oma esityksensä eroaa aikaisemmista. Rantanen nimittäin puhui yhteiskunnan kolmiodraamasta, jonka muodostavat politiikka, talous ja media.

Rantanen kertoi kunkin kolmiodraaman osapuolen toiminnasta. Politiikka sääntelee taloutta ja mediaa. Talous puolestaan omistaa mediaa ja rahoittaa politiikkaa. Media taas valvoo ja raportoi ajankohtaisista aiheista yleisölle sekä tuo keskusteluun erilaisia näkökulmia. Rantanen kertoi myös kolmikon mahdollisesta valtaepätasapainosta ja havainnollisti asian erilaisilla esimerkeillä, kuten Neuvostoliiton aikana ylikorostuneesta politiikan merkityksestä.

Tuomas R

Tuomas Rantanen puhui ajankohtaisista aiheista. Kuva: Dana Mikhlik.

Luennoitsija paljasti myös kunkin tason ongelmia, jotka hän nimesi taudeiksi. Esimerkiksi politiikan tauti on muun muassa demokratiavaje ja vastamyrkky sille taas on kansalaisosallistuminen. Rantanen havainnollisti ongelmakohtia näyttämällä Voima-lehdessä julkaistuja vastamainoksia, jotka käsittelevät hyvin monenlaisia aiheita. Kyseiset mainokset ovat viihdyttäviä, mutta toisaalta ne saavat pohtimaan ja kyseenalaistamaan asioita. Eräs mainoksista koski Volvon mainoskampanjan tekopyhyyttä. Luennoitsija paljasti myös, että Volvo-yhtiö lähetti useita kyseistä kampanjaa koskevia uhkauskirjeitä, jotka myöhemmin julkaistiin Voima-lehdessä.

Luento oli kaikin puolin kattava ja mielenkiintoinen. Studia Generalian jälkeen luennoitsija jäi vielä rupattelemaan hetkeksi.

Rantanen paljasti lisää itsestään Tilun kahvilassa. Hän kertoi vilpittömästi, että on pystynyt tekemään työn ohella asioita, jotka ovat hänen yhteiskunnallisten arvojensa mukaisia. Hän osallistuu aktiivisesti muun muassa oman asuinalueensa Roihuvuoren tapahtumien kuten grilli-iltojen järjestämiseen sekä lehden tekemiseen. Roihuvuoren Kylälehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

Rantanen korosti vielä yksilön vaikuttamismahdollisuuksia. Kaikki ovat maailmankansalaisia riippumatta siitä, missä he asuvat. Vaikuttamista ei saa mieltää liian kapea-alaiseksi. Esimerkiksi puolueeseen ei ole välttämätöntä liittyä, jos haluaa vaikuttaa. On tärkeää tiedostaa sosiaalinen yhteys, erilaiset kansalaisjärjestöt, jotka sijaitsevat lähellä omaa elinpiiriä. On oivallettava, että vaikuttamisen mahdollisuus on aina läsnä.

    Tuomas Rantanen rohkaisee kaikkia suomalaisia vaikuttamaan omien asioiden hoitamiseen. Hän itse toimii muun muassa kotikaupounginosassaan Roihuvuoressa. Kuva: Dana Mikhlik.

Tuomas Rantanen rohkaisee kaikkia suomalaisia vaikuttamaan omien asioiden hoitamiseen. Hän itse toimii muun muassa kotikaupounginosassaan Roihuvuoressa. Kuva: Dana Mikhlik.

Kiitämme Tuomas Rantasta inspiroivasta ja asiantuntevasta luennosta!

P.S. Rantasen facebook-status on kaikille avoin. Hän päivystää ajankohtaisista aiheista. Käykääpä lukemassa!

Teksti Dana Mikhlik

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s