”Me olemme Sirkus Strada…”

Tikkurilan lukion uuden musikaalin sävelet ovat kaikuneet koulumme auditoriossa usein viime viikkojen aikana. Musikaaliin valmistautuvat opiskelijat ja opettajat ovat harjoitelleet melkein joka päivä ja tahti tihenee juuri ennen esityksiä.

Tilun auditorio on lavastettu suureksi sirkusteltaksi. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tilun auditorio on lavastettu suureksi sirkusteltaksi. Kuva on otettu sunnuntain kenraaliharjoituksesta päivää ennen yleisöesityksiä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Uutuusmusikaali Sirkus Strada kertoo sirkusporukasta, johon mahtuu jos jonkinnäköistä ihmistä ja persoonaa. Sirkuksessa kaikki ovat yhtä suurta perhettä eroista huolimatta. Mukaan mahtuu niin tirehtööri, taikuri kuin klovni ja jonglööritkin – kaikki eri puolilta maailmaa.

Myös tekijäporukka koostuu värikkäästä joukosta tilulaisia. Lavalla nähdään näyttelijöiden lisäksi tanssijoita, kuoro ja orkesteri, mutta lavan ulkopuoleltakin löytyy tekemiseen osallistuneita. Ohjaaja, muut koordinoivat opettajat, valo- ja ääni-ihmiset, lavastajat, puvustajat sekä maskeeraajat ovat kaikki olleet osa työryhmää. Kuten sirkuksessa, myös musikaalin kulisseissa nähdään vipinää ja vilskettä, kun telttaa pystytetään ja vaatteita yritetään saada kuntoon. Välillä hermot ovat hieman kireällä ja meno äityy uskomattoman villiksi sekä lavalla että sen ulkopuolella. Kuitenkin kaiken toiminnan ja sähläyksenkin keskellä tehdään kovasti töitä, ja varmasti jokaisella alkaa jo uupumus painaa päälle.

Kuva on otettu auditorion huoltosillalta harjoituksissa. Kaikki on vielä pahasti kesken.

Kuva on otettu auditorion huoltosillalta harjoituksissa muutama viikko sitten. Kaikki oli vielä pahasti kesken. Kuva: Petra Ekroos.

Musikaalin teossa on ollut monia hankaluuksia. Eräs suurimmista ongelmista tässä musikaalissa ovat olleet lavasteet – näyttämöllä nähdään suuri, tyylitelty sirkusteltta. Sitä muokattiin ja väänneltiin kahden viikon aikana melkein kymmenen kertaa. Lavastajat eivät olleet ainoita, jotka joutuivat hommiin, vaan työhön nakitettiin kuka tahansa kohdalle osunut.

Yhteishenkeä on luotu muun muassa valokuvien ja pienten videoiden avulla, joita on syntynyt harjoitusten lomassa. Niitä on postattu ahkerasti porukan omaan Facebook-ryhmään. Itkua ja naurua syntyi myös silloin, kun joku hajotti voimamiesten painot tai lavastajan sormi juuttui juuri maalattuun putkeen.

Maisa Jaaksola (Rose Alekan, sirkustirehtööri), Petra Ekroos (Mykkä klovni) ja Väinö Vasara (Saska Alekan, taikuripoika) näyttelevät päärooleja. Toisessa miehityksessä samoissa rooleissa nähdään ja kuullaan Aino Kallio, Rosa Nordström ja Olli Talsi.

Maisa Jaaksola (Rose Alekan, sirkustirehtööri), Petra Ekroos (Mykkä klovni) ja Väinö Vasara (Saska Alekan, taikuripoika) näyttelevät päärooleja. Toisessa miehityksessä samoissa rooleissa nähdään ja kuullaan Aino Kallio, Rosa Nordström ja Olli Talsi. Kuva: Roosa Jarkko.

Ohjaaja Satu Kiiskinen on tehnyt erityisen ison urakan herättäessään ideansa eloon. Koko tämä projekti on tullut suoraan hänen ajatuksistaan, ja Antti Pentikäisen, Jarmo Palolan, Erkki Ylimäen sekä Hanna Mauron avustuksella ja ideoilla siitä on tehty eheä kokonaisuus.

Musikaalin teko on varmasti ollut iso kokemus kaikille, varsinkin ensikertalaisille. Projektissa pääsee oppimaan monia asioita ja kokemaan tekemisen riemua yhdessä muiden kanssa. Mitään ei tehdä yksin, ihmiset ovat lähentyneet näiden kuukausien ja erityisesti viime viikkojen aikana. Hetkittäin kaikki tuntui hajoavan käsiin, ja koimme kaikenlaisia tunteita, välillä epätoivoakin. Mutta nyt, juuri ennen ensi-iltaa olo mahtava ja esityksestä tulee upea.

Jokainen meistä musikaalintekijöistä odottaa innolla kummankin miehityksen ensi-iltoja, sillä vasta siellä tullaan näkemään, mitä kova työmme on saanut aikaan ja minkälaiseksi musikaali on lopulta muotoutunut.

Teksti: Ronja Paajanen

Musikaalin julisteen on maalannut Armi Terhemaa.

Musikaalin julisteen on maalannut Armi Terhemaa.

Esityspäivät:
ma 11.11., ti 12.11., ke 13.11., to 14.11., pe 15.11.

Esitykset alkavat kello 19.00.
Ennen esitystä on kahvila auki.
Liput 10/5 euroa.
Lippuja voi varata numerosta 09-83925118

Tikkurilan lukion syksyn 2013 musikaali Sirkus Strada kertoo värikkäästä, vaeltelevaa elämää viettävästä sirkusyhteisöstä, johon saapuu mykkä klovni-tyttö. Stradan taikuripojan ja mykän tytön ystävyys sekä sirkuslaisten huvittavat ja välillä traagisetkin elämänvaiheet ja tempaukset vievät katsojan sirkusperheen maailmaan. Vaeltaminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta: jos kulkee passittomana, ei maasta toiseen meneminen onnistukaan. Vapaata vaelluselämää varjostaa viranomaisen tarkkailu.

Musikaali on teatteri-ilmaisun, musiikin, kuvataiteen ja liikunnan oppiaineiden yhteisproduktio.

Käsikirjoitus: Satu Kiiskinen, Antti Pentikäinen ja työryhmä
Ohjaus: Satu Kiiskinen
Musiikin ohjaus ja koordinointi: Erkki Ylimäki ja Hanna Mauro
Tanssin ohjaus: Satu Piipari
Lavastuksen koordinointi: Jarmo Palola

One response to “”Me olemme Sirkus Strada…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s