Euroopan parlamentin vaalit NYT!

Tikkurilan lukion blogissa käynnistyy kirjoitussarja, jossa käsitellään Euroopan parlamentin vaaleja nuorten näkökulmasta. Lähipäivinä julkaistaan useita YH4.561-kurssin opiskelijoiden tekstejä, joissa kommentoidaan ehdokkaita ja puolueita.

Europarlamentin seinässä Strassbourgissa on suuri juliste, jossa kehoitetaan kansalaisia äänestämään. Kuva: Helena Kaksonen.

Europarlamentin seinässä Strassbourgissa on suuri juliste, jossa kehoitetaan kansalaisia äänestämään. Kuva: Helena Kaksonen.

Euroopan parlamenttiin valitaan jäseniä viiden vuoden välein, ja seuraava mahdollisuus vaikuttaa parlamentin kokoonpanoon on meneillään. Varsinainen vaalipäivä on jääkiekon MM-kisojen finaalipäivänä 25.5., mutta ennakkoäänestys kestää viikon, tiistaihin 20.5. saakka. Äänioikeus on sillä, joka on 18-vuotias viimeistään vaalipäivänä.

Miksi vaaleissa pitäisi äänestää?

EU-vaalien äänestysaktiivisuus on jäänyt yleisesti melko alhaiseksi, viime kerralla vain 40 prosenttia suomalaisista käytti äänioikeuttaan. Äänestäminen kuitenkin kannattaa; EU-lainsäädäntö on Suomen lainsäädäntöä vahvempi, ja europarlamentaarikot, mepit, sitä ovat säätämässä. Vaikka suomalaisia meppejä onkin vain 13, ovat he mukana Euroopan suurissa puolueryhmittymissä vaikuttamassa asioihin – vaikkapa siihen, että Rooman matkalta on melko edullista soittaa kotiin kännykällä.

Ketä äänestän?

EU-vaaleissa voit äänestää ketä tahansa Suomessa ehdolla olevaa ehdokasta. Kuka juuri sinulle on paras ehdokas, onkin sitten toinen juttu. Apua voit saada vaikkapa YLE:n tai Helsingin Sanomien vaalikoneista, mutta paras tapa on tietysti mennä tapaamaan ehdokkaita.

YH4-kurssin opiskelijat ovat tutustuneet ehdokkaisiin erilaisissa yhteyksissä, ja heidän kokemuksiinsa voitte tutustua TILU:n blogin Eurovaalisarjassa!

Lue, äänestä, vaikuta!

Teksti: Helena Kaksonen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s