Alumnit kohtasivat nykyiset opiskelijat

Viime syksynä Tikkurilan lukion alumnit -ryhmässä Facebookissa syntyi idea, että koulun entiset opiskelijat voisivat antaa jotain takaisin entiselle koululleen. Ajatus kantoi hedelmää, ja viime viikolla järjestettiin Tilun ensimmäinen alumniviikko.

Panelistit kertoivat avoimesti elämästään ykkösille ja kakkosille järjestetyissä tilaisuuksissa. Vasemmalta oikealle: Julia Harjula, Sampsa Suvivuo, Leela Konttavaara, Emilia Rinne ja Joel Honkasuo. Kuva: Antti Pentikäinen.

Panelistit kertoivat avoimesti elämästään ykkösille ja kakkosille järjestetyissä tilaisuuksissa. Vasemmalta oikealle: Julia Harjula, Sampsa Suvivuo, Leela Konttavaara, Emilia Rinne ja Joel Honkasuo. Kuva: Antti Pentikäinen.

Alumnitapahtumaa varten kerättiin tiimi, johon kuuluivat Julia Harjula, Leela Konttavaara, Marjut Eskola, Emil Placeres ja Emilia Rinne. He tekivät suurimman työn viikon suunnittelussa ja toteutuksessa, mutta monen muunkin kommentit ja ideat otettiin huomioon. Koulun puolesta mukana oli Antti Pentikäinen, mutta järjestelyihin osallistuivat myös rehtori, monet opettajat, keittiön väki ja vahtimestarit. Yhteisissä tapaamisissa ja nettikokouksissa kehitettiin malli, joka tarkoituksena oli tarjota jotain niin koululle kuin alumneillekin.

Alumniviikolla – joka matkan varrella kutistui kaksipäiväiseksi – tarjottiin nykytilulaisille mahdollisuus kohdata entisiä opiskelijoita. Näin alumnit voisivat auttaa ja rohkaista nuorempia opiskelijoita kertomalla omista kokemuksistaan ja opinnoistaan. Myös ajatus siitä, että koulusta voi olla hyötyä tulevaisuuden kannalta, oli järjestelijöillä takaraivossa.

Tilaisuuksien välissä panelisteilla oli aikaa ottaa ryhmäselfie. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tilaisuuksien välissä panelisteilla oli aikaa ottaa ryhmäselfie. Kuva: Antti Pentikäinen.

Torstaina järjestettiin oppitunneille noin viidentoista minuutin mittaisia vierailuja, joiden aikana alumnit kertoivat omasta opintopolustaan ja urastaan. Monissa ryhmissä syntyi vilkasta keskustelua, jonka sekä opettajat että opiskelijat kokivat hyödylliseksi.

Perjantaina teemana oli elämänhallinta, ei niinkään opiskelu tai urasuunnittelu. Kahdessa paneelikeskustelussa ex-tilut kertoivat muun muassa työnteosta, rahan merkityksestä elämässä ja vaikeuksien voittamisesta. Panelistit olivat sopineet, että kaikesta voi kertoa ja mitä vain saa kysyä. Ja niin yleisö tekikin. Moni tuli juttelemaan ex-tiluille myös auditoriotilaisuuksien jälkeenkin.

Perjantai-iltana koitti viikon kohokohta eli alumni-iltamat. Niskavuori-luokasta oli sisustettu hämyisä klubi värivalojen, punaisisten kankaiden, naamiointiverkkojen ja täytettyjen eläinten avulla. Kahdentoista euron pääsymaksua vastaan sai pientä purtavaa ja juhlajuomaa sekä tietysti Emilia Rinteen loistavat lauluesitykset. Ohjelmaa tärkeämpää taisi kuitenkin olla entisten koulukavereiden tapaaminen – ja ehkä myös uusien tuttavuuksien solmiminen.

Iltamien ilmoittautuminen käynnistyi hitaasti, ja moni innostui tapahtumasta vasta loppumetreillä. Ensi kerralla yritetään rikkoa sadan osallistujan raja! Kuva: Antti Pentikäinen.

Iltamien ilmoittautuminen käynnistyi hitaasti, ja moni innostui tapahtumasta vasta loppumetreillä. Ensi kerralla yritetään rikkoa sadan osallistujan raja! Kuva: Antti Pentikäinen.

Paikalla pyörähtivät myös englanninopettaja Ulla Tuominen ja kuvataideopettaja Jarmo Palola, jotka saivat innokkaan vastaanoton alumneilta. Yleisin kuulemani kommentti olikin, että miksei useampi opettaja tullut iltamiin. Jos alumnitapaamisia järjestetään myös tulevaisuudessa ja tapahtuma tavoittaa entiset opiskelijat, lupaamme houkutella opettajia paikalle entistä aktiivisemmin.

Ilta jatkui vielä Tikkurilan keskustaan ja ravintola Pormestariin, jossa soitti enimmäkseen nykytilulaisista koostuva For Tomorrow -bändi. Jos ette ole vielä kuulleet heistä, niin hakeutukaapa keikalle. Se kannattaa varmasti.

Nyt se alkaa! Äidinkielen käytävässä järjestelytoimikunnan aktiivit Julia (2. vasemmalta) ja Leela (oikealla) viihdyttävät Juha Johansenia ja Emilie Lefrereä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Nyt se alkaa! Äidinkielen käytävässä järjestelytoimikunnan aktiivit Julia (2. vasemmalta) ja Leela (oikealla) viihdyttävät Juha Johansenia ja Emilie Lefrereä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Suurkiitos kaikille tapahtumiin osallistuneille alumneille ja erityisesti ahkeralle järjestelytoimikunnalle. Minulle jäi hyvä maku Tilun ensimmäisestä alumniviikosta, vaikka olinkin itse mukana järjestelyissä. Parantamisen varaa tietysti on, mutta jos loistava tunnelma, toisiltaan oppivat ihmiset ja lukuisat hymyilevät kasvot merkitsevät mitään, niin alumnitapahtuma oli suuri menestys. Ehkä sille joskus vielä järjestetään jatkoa.

Teksti: Antti Pentikäinen

Loistava Emilia Rinne lauloi omaa musiikkiaan alumneille. Kuva: Antti Pentikäinen.

Loistava Emilia Rinne lauloi omaa musiikkiaan alumneille. Kuva: Antti Pentikäinen.

Lue myös Vantaan Sanomien juttu Tilun alumnitapahtumasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s