Kenelle annat äänesi, tilulainen?

Mielipiteen ilmaiseminen netissä ja sähköinen vaikuttaminen ovat nykyisin kuuminta hottia. Miksi ihmeessä Tilun opiskelijakunta siis kutsui puolueiden edustajat vaalipaneeliin kohtaamaan lukiolaiset kasvokkain?

Tilun vaalipaneeliin nelosjakson lopulla osallistuivat lähes kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tilun vaalipaneeliin nelosjakson lopulla osallistuivat lähes kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat sekä yhden sinne yrittävän liikkeen ehdokas. Yleisöä oli paikalla noin sata. Enemmänkin olisi mahtunut, mutta koska kyse oli nelospalkin viimeisestä oppitunnista ennen koetta, monet eivät päässeet paikalle. Kuva: Antti Pentikäinen.

‒ Suomen hallintojärjestelmä perustuu ‒ ja tulee vielä pitkään perustumaan ‒ eräälle demokratian kulmakivelle eli vaaleille. Vaikka bloggaus, lobbaus, tykkäily ja yleinen purnaaminen ovat kaikki keinoja tuoda oma mielipide esiin, yhdelläkään niistä ei ole lain turvaamaa asemaa, kuten valtakunnallisilla vaalituloksilla, sanoo Tikkurilan lukion opiskelijakunnan hallituksen tuore puheenjohtaja Leona Pälvimäki.

Moni nuori kokee, että äänestämällä ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Politiikka tuntuu etäiseltä ja vieraalta. Leona Pälvimäki muistuttaa, että nettifoorumeilla narisemalla ei valita niitä henkilöitä, jotka lopulta päättävät opintotuen suuruudesta, tasa-arvoisesta avioliittolaista tai toisen kotimaisen opiskelusta. Kansanedustajat valitaan vaaleilla, ja Tilussa on onneksi mahdollisuus harjoitella äänestämistä ‒ alaikäistenkin.

Tilun opiskelijakunta järjestää yhteistyössä nuorisojärjestö Allianssin kanssa varjovaalit, jossa kaikki opiskelijat ovat äänioikeutettuja. Ensimmäinen varjoäänestyspäivä oli jo ennen koeviikkoa, ja toinen mahdollisuus harjoitella äänestämistä järjestetään perjantaina 10.4. Äänestyspaikkana on ala-aula. Äänestys alkaa kello 11.15 ja päättyy 13.30. Aikaa on siis koko ruokailupalkki sekä sitä ympäröivät välitunnit.

Paneelikeskustelun juonsivat Aino Tammeleht (edessä) ja Leona Pälvimäki (oikealla). Kuva: Antti Pentikäinen.

Paneelikeskustelun juonsivat Aino Tammeleht (edessä) ja Leona Pälvimäki (oikealla). Kuva: Antti Pentikäinen.

‒ Äänestä ehdokasta, joka on samaa mieltä kanssasi. Oletko sitä mieltä, että eduskunta on täynnä eläkeikäisiä? Äänestä ehdokasta, joka ei ole eläkeikäinen, Leona Pälvimäki kannustaa tilulaisia vaikuttamaan.

Omaa ehdokasta voi etsiä Allianssin julkaiseman Nuorten vaalikoneen avulla. Tilussa voi äänestää vain Uudenmaan vaalipiirissä ehdolle asetettuja. Kaikki tilulaiset siis äänestävät uusimaalaisia ehdokkaita, vaikka oma vaalipiiri olisikin Helsinki.

‒ Päätöksesi äänestää tai jättää äänestämättä varjovaaleissa on kannanotto. Valtakunnalliset varjovaalitulokset ovat viesti lukiolaisilta päättäjille, Leona muistuttaa.

Entä ennen koeviikkoa järjestetty vaalipaneeli? Suhtautuivatko Tilun opiskelijat paikalle saapuneisiin ehdokkaisiin flegmaattisesti? Oliko tilaisuus vain kuivaa pakkopullaa?

Yleisö keskittyi hiiskumatta ehdokkaiden puheisiin, vaikka osa panelisteista taisi unohtaa puhuvansa lukiolaisille. Kuva: Antti Pentikäinen.

Yleisö keskittyi hiiskumatta ehdokkaiden puheisiin, vaikka osa panelisteista taisi unohtaa puhuvansa lukiolaisille. Kuva: Antti Pentikäinen.

Vaalipaneelille oli selvästi suuri tarve, sillä satapäisellä yleisöllä oli ilahduttavan paljon fiksuja kysymyksiä ehdokkaille. Turhaa höpinää ei kuulunut, ja opiskelijat kuuntelivat ehdokkaita keskittyneesti. Paneeli jopa venyi yli sovitun ajan, ja keskustelua olisi voinut jatkaa vaikka kuinka pitkään. Paras tapa oppia ymmärtämään poliittista keskustelua on osallistua siihen itse ja hankkia tietoa!

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s