Eduskuntavaalit lähestyvät!

Tikkurilan lukion blogissa käynnistyy kirjoitussarja, jossa käsitellään Eduskuntavaaleja ja puolueita nuorten näkökulmasta. Lähipäivinä julkaistaan useita YH1.46-kurssin opiskelijoiden tekstejä, joissa kommentoidaan ehdokkaita ja puolueita.

Tikkurilan lukion nuoret tutustuivat eduskuntavaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin. Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman.

Tikkurilan lukion nuoret tutustuivat eduskuntavaaleihin, puolueisiin ja ehdokkaisiin.
Kuva: Lehtikuva/Matti Björkman.

Eduskuntaan valitaan kansanedustajia neljän vuoden välein, ja seuraava mahdollisuus vaikuttaa parlamentin kokoonpanoon on meneillään. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19.4., mutta ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona 8.4. ja kestää tiistaihin 14.4. asti. Äänestämään voivat mennä kaikki, jotka ovat 18-vuotiaita viimeistään vaalipäivänä. Miksi vaaleissa pitäisi äänestää?

Eduskuntavaalit ovat suomalaisten kannalta tärkeät vaalit, koska ”valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle”, ja kansaa edustavat kansanedustajat. Vaalien jälkeen muodostetaan hallitus, joka käytännössä sanelee mitä seuraavan neljän vuoden aikana Suomessa tapahtuu. Päättäjien toimista ei kannata valittaa, jos ei ole edes yrittänyt vaikuttaa siihen, keitä eduskuntaan pääsee!

Ketä äänestän?

Eduskuntavaaleissa voit äänestää oman vaalipiirisi ehdokasta. Helsinki on ainoa kaupunki, joka on oma vaalipiirinsä, Vantaa ja Kerava kuuluvat Uudenmaan vaalipiiriin. ”Emmä tiiä ketä mä äänestäisin” on ehkä yleisin syy olla äänestämättä, mutta valintaan voi saada apua esim. vaalikoneista tai tapaamalla ehdokkaita Tikkuraitilla.

Suurin osa YH-kurssilaisista oli alle 18-vuotiaita, mutta se ei estänyt heitä ottamasta selvää vaaleista!

Lue, äänestä, vaikuta!

Teksti: Helena Kaksonen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s