Arilla on asiaa!

Tyhjä koulu on jotenkin surullinen paikka, joten lukuvuoden 2015-16 aloitus meluineen ja hälyineen tuntui oikein kotoisalta. Rehtori Ari Ranki toivottaa pikahaastattelussa vanhat ja uudet opiskelijat ja opettajat tervetulleiksi Tiluun.

Kansliassa istumisen vastapainoksi tarvitaan kesäisin uima-altaalla löhöilyä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Kansliassa istumisen vastapainoksi tarvitaan kesäisin uima-altaalla löhöilyä. Kuva: Antti Pentikäinen.

Rehtorin kesäloma alkoi vasta muutama viikko lakkiaisten jälkeen.

– Lensimme perheen kanssa suoraan Kreetalle, jossa lähinnä käänsin kylkeä auringonpaisteessa hotellin uima-altaalla, Ari nauraa.

Todisteena rehtorilla on poikkeuksellisen päivettynyt päänuppi, jota kannattaa käydä katsomassa kauempaakin. Grillaamisen lisäksi Ranki pääsi ajelemaan avoautolla ja ratsastamaan hevosella. Aktiivisen harrastamisen tuloksena tilulaisilla on poikkeuksellisen rentoutunut ja uudesta lukuvuodesta innostunut rehtori!

Kakkoset keskittyvä olennaiseen:

Kakkoset keskittyvä olennaiseen: ”Ei risteilyille!” Kuva: Antti Pentikäinen.

Mutta on rehtorilla vakavaakin sanottavaa.

– Nyt kun uusi lukuvuosi alkaa, niin toivon, että kaikki huolehtivat omasta jaksamisestaan. Silloin kun on aika tehdä työtä ja opiskella, niin siihen kannattaa keskittyä kunnolla. Mutta vapaa-aikaa ja rentoutumista ei saa unohtaa, väsyneenä ei myöskään opi, Ari muistuttaa

Ranki suosittelee niin sanottua tomaattitekniikkaa, jota myös pomodoro-tekniikaksi kutsutaan. Kyse on helposta tavasta hallita omaa ajankäyttöä. Pomodorolla tarkoitetaan yhtä 25 minuutin jaksoa, joka omistetaan täysin yhden asian tekemiseen, esimerkiksi ruotsin sanojen opiskeluun. Pomodoro-tuokion jälkeen pidetään aina 5 minuutin tauko, ja neljän Pomodoron jälkeen huilitaan vähintään puoli tuntia.

Jollekin voi sopia lyhyempi, esimerkiksi 15 minuutin pomodoro. Kannattaa kokeilla, miten tekniikka sopii omaan käyttöön. Netistä löytyy lisätietoa. Munakellon avulla sopiva työskentelyjakso on helppo kellottaa. Kun läksyt on tehty pomodoro-tekniikalla, voikin loppuillan ottaa rennommin.

– Tietysti Tilu tarjoaa myös muita apuvälineitä opiskelemiseen. Esimerkiksi tiistain Study Café -sessiot kannattaa hyödyntää. Porukalla opiskeleminenkin on hauskempaa. Ja psykologi Anne ja kuraattori Tuija tulevat myöhemmin neuvomaan myös oppimisen oppimisessa, rehtori vinkkaa.

Ykkösillä, kakkosilla sekä abeilla ja pidentäjillä oli omat aloitustilaisuutensa auditoriossa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Ykkösillä, kakkosilla sekä abeilla ja pidentäjillä oli omat aloitustilaisuutensa auditoriossa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Ari Ranki ja Tilun blogi toivottavat menestyksekästä ja hauskaa lukuvuotta koko koulun väelle.

Teksti: Antti Pentikäinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s