Klovneriaa suomalaisesta klassikosta

Klovneriaryhmä Red Nose Club on tullut Tikkurilan lukion opiskelijoille tutuksi Kari Hotakaisen romaanin Juoksuhaudantie pohjalta tehdyn esityksen myötä. Nyt mainiot klovnit Mike ja Zin valmistelevat esitystä Ilmari Kiannon teoksesta Punainen viiva. Ensi-iltaan klassikkoteoksen uudelleentulkinta tulee tammikuussa 2016.

Timo Ruuskanen ottamassa ryhmäselfietä äikän neloskurssilaisten kanssa. Kuva: Satu Kiiskinen.

Timo Ruuskanen ottamassa ryhmäselfietä äikän neloskurssilaisten kanssa. Kuva: Satu Kiiskinen.

Tällä kertaa klovnit kuljettavat katsojat kainuulaiseen korpimaisemaan aseinaan sähkökitara ja haitari. Punainen viiva on esitys tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, vihapuheesta ja politiikan mahdottomuudesta – pilke silmäkulmassa.

Timo Ruuskanen, klovninimeltään Zin, kävi kertomassa klovneriasta ja Kiannon teoksesta äidinkielen ja kirjallisuuden neloskurssilla, jossa keskitytään kielellä vaikuttamisen keinoihin.

Ruuskanen tunnelmoi Kiannon runollista kieltä, jonka rytmi on hieman erilaista, kuin mihin nykylukija on tottunut.

– Lauseelle tarvitaan vain vähän enemmän aikaa, tai sitten klovni sitä esittämään, Ruuskanen nauraa.

Klovneriaryhmä Red Nose Clubin Mike ja Zin valmistelevat uutta esitystä Ilmari Kiannon Punaisesta viivasta. Kuva: Rec Nose Club.

Klovneriaryhmä Red Nose Clubin Mike ja Zin valmistelevat uutta esitystä Ilmari Kiannon Punaisesta viivasta. Kuva: Rec Nose Club.

– Kiannon kieli on loistavan runollista, ja Kainuun luonto sananmukaisesti herää eloon Kiannon käsittelyssä.

Ruuskanen totesi Kiannon olleen eräänlainen oman aikansa reportteri: teoksen kertoja kuvaa hyvin elävästi ensimmäisten eduskuntavaalien alla noussutta innostusta ja sosiaalidemokraattien eli ”soli-soli-rattien”, kuten teoksen henkilö Topi nimeää, vaalityötä Kainuussa.

Kävimme läpi agitaattori Puntarpään puhetta ja pohdimme, ketkä ovat tämän päivän puntarpäitä. Vihapuhetta ja taisteluhengen nostatusta on agitaattorinkin puhe täynnä. Nykylukija tietää, miten vuoden 1907 vaaleissa kävi: sosiaalidemokraatit saivat suuren vaalivoiton – ja hetkeä myöhemmin Suomi ajautui sisällissotaan. Tulevan konfliktin äänet kuuluvat Kiannon teoksessa. Toisaalta Puntarpään puheessa voi nähdä siemenet hyvinvointivaltion synnylle.

Tikkurilan lukion opiskelijat menevät sankoin joukoin katsomaan Red Nose Clubin kevään teatteriesitystä äidinkielen ja kirjallisuuden kursseillaan.

Teksti: Satu Kiiskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s