Kohti biologian olympialaisia?

Lahjakkaat biologian opiskelijat voivat osallistua alkukeväästä kansalliseen biologiakilpailuun. Kisassa menestyneet koko Suomen parhaat opiskelijat pääsevät yliopistolle kaksiosaiseen valmennukseen, josta kermojen kerma pääsee kansainvälisiin biologian olympialaisiin. Seuraavat olympialaiset järjestetään Vietnamin Hanoissa kesällä 2016.

Tua tutkii eristettyjä viherhiukkasia tuhatkertaisella suurennoksella. Kuva: Sanna Kokkonen.

Tua tutkii eristettyjä viherhiukkasia tuhatkertaisella suurennoksella. Kuva: Sanna Kokkonen.

Vietnamiin saattaa päästä mukaan opiskelijamme Tua Karling, joka osallistui jo viime kesäloman päätteeksi ensimmäiseen valmennusviikkoon Aalto-yliopistolla. Valmennuksessa päästiin kokeilemaan erilaisia laboratoriotyöskentelytapoja, muun muassa steriiliä työskentelyä mikrobien kanssa ja spektrofotometrin käyttöä.

– Koulutusviikko oli todella kiinnostava. Se kehitti uudenlaista ymmärtämystä kokeellisesta biologiasta ja siitä mitä laboratoriossa oikeasti tehdään, mitä ei painoteta niin paljon koulussa, Tua kertoo.

Olympialaisissa osa tehtävistä on kirjallisia ja osa kokeellisia, joten erilaisten työskentelymenetelmien ja välineiden hallitseminen on valmennuksen tärkeintä antia.

Viimeinen viikon harjoitustöistä oli haasteellisin. Se toteutettiin pienryhmissä, joista jokaisella oli erilainen avoin tutkimuskysymys. Opiskelijoiden piti itse suunnitella ja myös toteuttaa työ. Tuan ryhmän tehtävänä oli suunnitella, miten voisi lisätä ihmisen insuliinigeenin plasmidiin siten, että se aktivoituessaan fluoresoisi vihreää valoa.

Koeputkissa on punakaalista eristettyä antosyaania eri pH:ssa. Kuva: Sanna Kokkonen.

Koeputkissa on punakaalista eristettyä antosyaania eri pH:ssa. Kuva: Sanna Kokkonen.

Työ eteni vaiheittain sitä mukaa kuin vastaan tulevat ongelmat saatiin ratkottua. Tehtävä saatiin ratkaistua ensi yrityksellä, vaikkakin kurssin opettaja auttoi ja tarkisti työskentelyä eri vaiheissa. Haastava työtehtävä motivoi innostuneita opiskelijoita ja pakotti heidät ajattelemaan uudella tavalla, minkä he kokivat motivoivaksi.

Talven mittaan opiskelijat ratkovat välitehtäviä, ja kevään valmennuskurssin päätteeksi kolme tai neljä opiskelijaa valitaan edustamaan Suomea. Peukut pystyyn koko Tilun Tuan puolesta, olisihan hyvä saada yksi olympiamitali koulullemme!

Teksti: Sanna Kokkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s