Tehdään hyvää -päivä tulee!

Lauri Kuusisto kirjoitti viime keväänä ylioppilaaksi Tikkurilan lukiosta. Sattumalta hän päätyi töihin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen.

 Lauri halusi tulla kuvatuksi lukiovuosien aikana tutuksi tulleessa bändikellarissa. Sattumalta opiskelijat harjoittelivat siellä tee hyvää -päivän konserttia varten musiikin opettaja Hanna Mauron johdolla. Kuva: Antti Pentikäinen.

Lauri halusi tulla kuvatuksi lukiovuosien aikana tutuksi tulleessa bändikellarissa. Sattumalta opiskelijat harjoittelivat siellä tehdään hyvää -päivän konserttia varten musiikinopettaja Hanna Mauron johdolla. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tapaan Laurin Tilun kahvilassa. Hän on lupautunut kertomaan kahvikupin ääressä kokemuksistaan viime toukokuun lakkiaisten jälkeen.

– Sain tietotekniikan alan opiskelupaikan Leppävaaran Metropoliasta, mutta koska olen menossa armeijaan tammikuussa, vietän tavallaan pakollista välivuotta. Päädyin töihin vuokratyöfirmaan, Lauri kertoo.

Lauri lähetettiin ensin työkeikalle postiin, mutta sitten työnantaja kysyi, kiinnostaisivatko hommat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Vantaalla ja Espoossa. Lauri vastasi myöntävästi.

– Kiinteistönhuoltoon liittyvä työ on ihan mukavaa duunia, mutta se ei ole syy, miksi viihdyn vastaanottokeskuksessa. Pidän työstäni, koska ihmiset ovat siellä niin mahtavia. Kun siivoan turvapaikanhakijoiden majoitustiloja, kaikki kiittävät minua työstäni. Yleensä Suomessa kukaan ei kiitä siivoojaa, mutta nämä vaikeassa tilanteessa elävät ihmiset arvostavat minua ja ovat äärettömän kohteliaita, Lauri pohtii.

Turvapaikanhakijoiden lämmin yhteisöllisyys on tehnyt Lauriin suuren vaikutuksen. Viikon aikana hän on päässyt satoihin selfieihin kaukaa tulleiden vieraiden kanssa.

– Minä seisoin siinä moppi kädessäni, ja he jonottivat kuvaan kanssani. He ovat ottaneet minut osaksi elämäänsä ja yhteisöään – ai vitsi se tuntuu kivalta!

Kysyn Laurilta, millaisia ohjeita hän haluaa antaa tilulaisille, jotka kohtaavat turvapaikanhakijoita tai muita maahanmuuttajia.

Työ turvapaikahakijoiden vastaanottokeskuksessa on ollut Laurille loistava ja lämmin kokemus. Kuva: Antti Pentikäinen.

Työ turvapaikahakijoiden vastaanottokeskuksessa on ollut Laurille loistava ja lämmin kokemus. Kuva: Antti Pentikäinen.

– Haasta itsesi! Tilanne jännittää ihan satavarmasti, mutta hetkeen kannattaa heittäytyä mukaan. Jännitys kyllä katoaa pian. Ja on hienoa huomata, kuinka helposti yhteys lopulta syntyy, Lauri kannustaa.

Tämän viikon perjantaina Tilussa vietetään tehdään hyvää -päivää. Moni lukiolainen pääsee kohtaamaan uusia ihmisiä: vanhuksia, lapsia, ohikulkijoita. Silloin kannattaa muistaa Lauri ohje: Kannattaa heittäytyä!

Teksti: Antti Pentikäinen


Tehdään hyvää -viikkoa vietetään Vantaan lukioissa 2.–6.11. Tilulaiset osallistuvat toimintaan perjantaina 6.11. Osa opiskelijoista työskentelee lasten tai vanhusten parissa, osa kerää rahaa muun muassa Unicefille, Amnestylle tai WWF:lle katusoittamalla, tekemällä taksvärkkiä tai kävelemällä. Koulun työpajoissa valmistetaan myös mm. joulukortteja.

Kerromme tilulaisten kokemuksista blogissa ensi viikolla.
Seuraa myös Twitteriä ja Instagramia: #tehdäänhyväävantaa ja #tikkurilanlukio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s