Piano kertoo kommunikaatiosta, kaipauksesta ja hiljaisuudesta

Tämän syksyn IhmeFilmi-sarja lähenee loppuaan. Toiseksi viimeisestä elokuvasta kirjoittaa viestintälinjalla opiskeleva Reko Latvanen.

piano-kasvot

Holly Hunter ja Anna Paquin näyttelevät Pianon naispääosia.

IhmeFilmi esittää tiistaina 13.12. Tilun auditoriossa Jane Campionin elokuvan Piano (Uusi-Seelanti, 1993). Tämä on loistava mahdollisuus nauttia elokuvasta, jonka maailmaan jokainen siihen avoimin mielin menevä voi iästä tai elokuvatuntemuksesta riippumatta uppoutua, ja elokuvan taiteellisen arvon ei luulisi haittaavan ketään.

piano-ranta

Pianon kuvaus on hätkähdyttävän kaunista.

Elokuvan kertoo vaikeista oloista Uudessa-Seelannissa, mutta tämä on vain kehys tarinalle kommunikaatiosta, kaipauksesta, kulttuurista, hiljaisuudesta ja harmoniasta ei ainoastaan ihmisten välillä, vaan ihmisissä itsessään. Kaiken tämän elokuva sisällyttää ilman kliseitä, antagonisteja tai yksiselitteisiä ratkaisuja, vaan lämmöllä, empatialla ja ymmärryksellä ihmisiä kohtaan, jotka meille epätavallisissa olosuhteissa ovat enemmän kuin ymmärrettäviä.

Mahdollista on myös seurata todellisten taiteilijoiden kädenjälkeä. Ohjaaja Campion tuo mukanaan tavaramerkkinsä, empatian ja rakkauden kaikkia hahmoja kohtaa. Michael Nymanin tyypillisen tunnelmallinen musiikki tasapainottaa ja vahvistaa tapahtumia onnistuneesti olematta suureellinen. Lisäksi kaikille näyttelijäsuorituksille annetaan riittävästi tilaa, ja siinä missä monissa tämän kauden IhmeFilmeissä mielestäni monet näyttelijät ovat kävelleet suorituksensa läpi, (Hullu Pierrot, Fasisti) jokainen suoritus Pianossa on rohkea ja viety loppuun asti.

piano-ikkuna

Holly Hunter palkittiin suorituksestaan Oscarilla.

Tämän kauden IhmeFilmien teemana ovat olleet vieraannutus ja pelottaminen. Piano on kuin antiteesi molemmille. Se tekee, mitä elokuvan kuuluu tehdä: vie katsojan vieraaseen, pelottavaan paikkaan ja löytää sieltä empatiaa, ymmärrystä ja harmoniaa. Se on tämän kauden paras IhmeFilmi.

P.S: Jos Piano osuu kohdilleen, suosittelen katsomaan myös hieman samantyylisen Campionin läpimurtoelokuvan, ”Enkelin kosketus”, joka on myös riittävän erilainen.

Piano esitetään Tilun auditoriossa tiistaina 13.12. klo 15.15.

Teksti: Reko Latvanen

Katso Pianon traileri
Lue Pianosta Wikipediasta

piano-kotelo

IhmeFilmi-sarja esitetään Tilun auditoriossa. Piano esitetään 13.12. klo 15.15.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s