Virtaa ylppäreihin

Sähköisiä ylioppilaskokeita on nyt kokeiltu muutaman kerran, mutta eilen keskiviikkona oli suurin tähänastisista koitoksista. Tilussa melkein 80 kokelasta kirjoitti reaalikokeessa filosofian ja psykologian omilla läppäreillään. Miten kaikki sujui? Lue alta!

Audis

Tilun auditorio on valmis sähköisiä ylppäreitä varten. Kuva: Ari Ranki.

Aluksi on pakko tunnustaa, että vain harvoin virkatehtävän suorittaminen on jännittänyt yhtä paljon kuin eilinen reaalin valvonta. Jo edellisenä iltana mielessä pyöri, mikä kaikki voisi mennä pieleen ja osaisinko auttaa hankalissa tilanteissa. Asia herätti paljon keskustelua myös opettajakunnan keskuudessa. Ruokalassa moni tuntui olevan huolissaan, miten tästä selvitään. Auttakee!

Oma valvontani alkaa keskiviikkona iltapäivällä. Menen kolmosvalvojan korokkeelle ja tutkin tilannetta. Auditorio vaikuttaa rauhalliselta ja opiskelijat ovat työn touhussa. Näytöt näkyvät valvojalle hyvin, joten lunttaaminen olisi luultavasti erittäin vaikeaa.

Koetila on yllättävän siisti, sillä johdot on saatu hyvin piiloon pulpettien alle. Kukaan tuskin onnistuu kompuroimaan ja irrottamaan johtoja, ellei oikaise pulpettien välistä. Tulevaisuudessa auditorioon tosin ängetään selvästi enemmän opiskelijoita, jolloin väljyys hieman kärsii. Tämä on näitä ison koulun ongelmia.

Erikoisinta koetilassa ovat raakavanerilevyt, jotka toimivat näkösuojina vastakkain istuvien kokelaiden välissä. Auditorion tuoksu tuo mieleen peruskoulun veistoluokan puuvaraston.  Toivottavasti kukaan ei saa astmakohtausta. Kas, valvojan pöydällä olevassa lapussa luvataan, että terkkarilta saa tarvittaessa antihistamiinia. Hyvä tietää.

Kokeen aikana tulee pieniä ongelmia, mutta kaikesta selvitään. Edellisen vuoron aikana melkein kaikki koneet kadottivat yhteyden serveriin, mutta katkos ei kestänyt kauan. Minä kävin omalla vuorollani auttamassa yhtä opiskelijaa käynnistämään koneensa ja tunnistautumaan uudelleen järjestelmään. Helppo nakki, yläfemmat!

Valvoja

Päävalvojan näkymä kirjoitustilaan näyttää tältä. Kuva: Ari Ranki.

Rehtorilla näyttää olevan paljon puuhaa, kun valvojat kutsuvat hänet paikalle selvittämään erilaisia tilanteita tämän tästä. Tajuan, että kaikki ongelmat ovat oikeastaan varsin pieniä räpsyjä, joista valvovat opettajat selviäisivät useimmiten ihan keskenään. Tietotekniikkayrityksen edustajaakaan ei tarvitse vaivata.

Pissatusvuoroa hoitava kollega on täystyöllistetty kuten tavallisessakin kokeessa, mutta itse vessattaminen näyttää hoituvan rutiinilla. Lähinnä täytyy olla tarkkana, että opiskelija muistaa napsauttaa näytönsäästäjän päälle veskiin lähtiessään.

Opiskelijoilla on sähköisessäkin kokeessa oma pulpetti ja siihen kiinnitettävä kori, mutta tavaraa näyttää olevan tavallista enemmän. Läppäri, kuulokkeet, hiiri, usb-hubi, kyniä, suttupaperia, kokelasnumerot ja tietysti eväät vievät tilan melkein kokonaan. Valvojaa jännittää eniten, kenen mehupullo kaatuu ensimmäisenä näppikselle ja mitä sitten tapahtuu.

Lisäaikalappuja on suunnilleen joka kymmenennellä. Mitenhän päävalvoja hoitaa heidän kellottamisensa kokeen lopussa? Onneksi tämä ei koske minua tänä vuonna, mutta asiaan varmasti keksitään hyvä menetelmä.

Palautusvaiheessa tulee pientä hämminkiä. Mihin tikku pitikään palauttaa? Entä suttupaperit? Mahtuuko kaikki tavara ykkösvalvojan pöydälle, joka on jo täynnä tietotekniikkaa?

Entä kokelaat, kuinka he pärjäsivät kaiken hämmingin keskellä? Hyvin näyttivät suoriutuvan. Abitti-kokeet olivat selvästi tuttu juttu. Ongelmatilanteissa abit nostivat kätensä ylös ja odottelivat rauhassa apua. Uudelleentunnistautumistilanteessa avainlukulistaa tärisevin käsin pidellyttä opettajaa jännitti selvästi enemmän kuin viilipyttymäistä opiskelijaa. Seuraava sukupolvi kyllä pärjää!