Hyviä tekoja

Miltä tuntuisi osallistua vapaaehtoistyöhän ja saada hyvästä työstä myös kurssimerkintä? Tilulaiset kertovat.

Kolmikko

Emmi ja Juuli yhdessä vapaaehtoistyön kurssia koordinoivan Helena Kaksosen kanssa. Kuva: Antti Pentikäinen.

Tikkurilan lukiossa on mahdollista tehdä vapaaehtoistyötä ja saada siitä yhteiskuntaopin kurssi. YHS08-kurssi alkaa muutamalla oppitunnilla, joiden jälkeen opiskelija valitsee kiinnostavan vapaaehtoistyöpaikan. Vapaaehtoistyötä voi tehdä itselleen sopivalla aikataululla.

Tilulaiset Juuli Hirvikoski ja Emmi Reini ovat käyneet vapaaehtoistyön kurssin. Kumpikin löysi kiinnostavan työpaikan.

– Olin töissä Heurekan Ideaverstaassa, jossa muun muassa rakensin mäkiautoja asiakkaiden kanssa, ideoin erilaisia hankkeita, siistin, vastailin kysymyksiin ja tein paljon muuta, Juuli kertoo.

Emmi puolestaan oli kahdessa työssä: Punaisen ristin pop up -nuorisotyössä sekä Fallkullan kotieläintilalla.

– Punaisen ristin pop up -nuorisotyötä tehdään joka torstai Tiksin asemalla. Aiheena on kiusaaminen. Toisella kerralla olin mukana suunnittelemassa eläinkahvilaa. Käytännössä seisoin vesisateessa koiran kanssa, Emmi nauraa.

Hyötyä ja iloa

Vapaaehtoistyössä on mahdollista saada positiivisia kokemuksia ja oppia monenlaisia hyödyllisiä taitoja. Hienoin kokemus saattaa joskus löytyä yllättävästä suunnasta tai tilanteesta.

– Aikaisemmin minun oli vaikea mennä puhumaan vieraille ihmisille, mutta Heurekassa työskennellessäni tapahtui huikea muutos: nyt uskallan, Juuli kertoo.

– Minulle huippuhetki oli lauantaivuorossa kotieläinpihalla, kun kymmenvuotiaat lapset siivosivat, halivat ja paijasivat eläimiä ja kärräsivät kakkoja aivan innoissaan, Emmi muistelee.

Vapaaehtoistyön kurssilla on suuri valikoima työpaikkoja, joista opiskelijat voivat valita. Tietysti työpaikan voi etsiä myös itse, jos on kiinnostunut jostakin tietystä alasta.

Diplomi

Helena Kaksonen ojentaa Juulille todistuksen kurssille osallistumisesta. Emmi odottaa omaansa. Kuva: Antti Pentikäinen.

– Voi valita sellaisen työpaikan, jossa kokee onnistuvansa. Ja aina voi myös vaihtaa työpaikkaa, jos ensimmäinen homma ei kiinnosta tai suju, Emmi muistuttaa.

– Minäkin itse asiassa aloitin arkistointihommissa Ilmailumuseossa, mutta aikataulut eivät sopineet minulle, joten etsin muita hommia, Juuli sanoo.

Lähde mukaan!

Emmi ja Juuli suosittelevat vapaaehtoistyötä lämpimästi. Työssä saa oppia uutta, kokea työn iloa, auttaa muita ja tutustua kiinnostaviin ihmisiin.

– Työkokemuksesta on aina hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Ja plussana tästä saa vielä kurssin, Emmi pohtii.

– Vapaaehtoistyötä tekemällä voi osoittaa olevansa motivoitunut. Olen varma, että työnantajat arvostavat sitä, Juuli muistuttaa.

Vapaaehtoistyön kurssille on helppo osallistua. Lue vain ohjeet alta ja toimi!

MISTÄ ON KYSE?

• Vapaaehtoistyön kurssi on yhteistyötä Kansalaisareenan ”Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa” -hankkeen kanssa. Sen tavoitteena on innostaa nuoria ja opiskelijoita mukaan vapaaehtoistyöhön.
  • Tilussa vapaaehtoistyön kurssi järjestetään seuraavan kerran 5. jaksossa. Kurssiin kuuluvat oppitunnit pidetään palkissa 4 heti jakson ensimmäisellä viikolla, ja sen jälkeen voit tehdä vapaaehtoistyötä haluamassasi kohteessa silloin, kun sinulle sopii.
  • Vapaaehtoistyönä voit vaikkapa korjata vanhaa lentokonetta Ilmailumuseossa, hoitaa eläimiä, järjestää tapahtumia, hoitaa mehiläisiä, kirjoittaa blogia, tehdä ruokaa tai mitä ikinä sinua kiinnostaakaan. Vapaaehtoistyön kautta saat työkokemusta, hyviä suhteita ja ehkäpä jopa työpaikan!
  • Ilmoittaudu siis kurssille YHS08.54 Wilman kurssitarjottimen kautta! Lisätietoja saat Helena Kaksoselta. Jeesaan-hankkeen ihmiset ovat koululla tiistaina 20.3. pitkällä välitunnilla.
  • Tällä hetkellä on käynnissä myös Tee neljä hyvää tekoa -kilpailu, jossa voit voittaa leffalippuja! Ohjeet täällä
  • Tietoa Kansalaisareenasta